Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ha az every után nincs többes...

Ha az every után nincs többes szám, akkor ebben a kifejezésben miért többes a 'hours' szó? Every two hours

Figyelt kérdés
2012. jún. 23. 19:43
 1/10 anonim ***** válasza:

Every nem vonz többesszámot, inkább ezt mondanám.

Tehát "every" miatt az "hour" nem lenne többesszámba, de "two" után viszont az "hour" többesszámban van. Mondhatnánk úgy is, hogy "two hours" az már egyesszámban lenne, de mivel az nem egy főnév, hanem egy szókapcsolat, ezért marad úgy ahogy van.

2012. jún. 23. 20:13
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Nyelvi értelemben nem tudom a választ, remélem nálam hozzáértőbb segítséget is kapsz.

Programozóként és matekszakosként viszont nekem az villan be, hogy én ,,úgy hallom ki'', hogy az every (legalábbis az every week/hour/day használatban) vár egy ,,mértékegységet''. Ez a mértékegység most azonban nem olyan ,,saját névvel'' rendelkező mértékegység, mint a week vagy a hour, hanem egy ,,ad hoc módon'' általunk megalkotott, ideiglenes mértékegység (,,two hours''): nincs önálló neve, hanem maga is afféle függvénykifejezésként ki van fejezve.

Egyszóval az én fülemben az every a "two hours"-ot úgy "használja", mintha maga a two hours is egy önálló mértékegység lenne. Mintha a szobámat nem méterrúddal mérném ki, hanem egy saját célra megalkotott, két méterrúdból összergasztott méterrúddal.

Lényegében egy ,,kódblokkot'', afféle zárójelet képzelek el:

every (two hours)

Remélem kapsz szakszerű segítséget is. Nekem ez csak a sok C++-ozás hatása.

2012. jún. 23. 20:17
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm fiúk :-)

háromhetente --> every three weeks

minden harmadik héten --> every third week

Biztos nem ez a tudományos magyarázat,de úgy látom, hogy tőszámnév esetén lesz csak többesszámú a week, sorszámnév esetén pedig egyesszám.

A kettő végül is ugyanazt jelenti.

2012. jún. 24. 07:22
 4/10 Vree ***** válasza:

Az "every"-t talán pontosabb úgy fordítani hogy "minden egyes", és mindig egyes szám áll közvetlenül utána. (Az "all" (minden, összes) szó a párja ami után viszont mindig a többes áll.)

every X (ahol X a főnév) = minden valami.

A szerkezeten nem változtat ha X-nek van egy jelzője:

every third hour = minden harmadik órá(ban)

every beautiful girl = minden szép lány

A fenti szerkezetben azért van ez máshogy, mert itt a "two hours" önmagában az egység amit alapul veszel. Tehát "minden egyes két órában" az azt jelenti hogy ebben a két órában, a következő két órában is, mindenhol ahol van egy darab két órás intervallum.

Tehát ahelyett hogy a nyelvi léogika úgy működne hogy

minden - valamilyen - óra,

úgy működik hogy

minden - kétóra

Nem tudom ez segít-e valamit xD

Talán egyszerűbb hogy csak simán úgy fogadod el hogy az "every után egyes szám" addig él amíg közvetlenül utána áll/hozzá tartozik a szó.

2012. jún. 24. 11:00
 5/10 anonim ***** válasza:

Kommentelek, hogy megmaradjon nálam is a kérdés!

Jók a kommentek, köszi az értelmes kérdést is! Zöld mancsokat raktam :)!

2012. jún. 24. 22:17
 6/10 A kérdező kommentje:

Vreeke! Az túlzás hogy értem amit írtál, de elfogadom és köszönöm.

Amit én írtam az mennyire helytálló? -->

háromhetente --> every three weeks

minden harmadik héten --> every third week

Biztos nem ez a tudományos magyarázat,de úgy látom, hogy tőszámnév esetén lesz csak többesszámú a week, sorszámnév esetén pedig egyesszám.

A kettő végül is ugyanazt jelenti.

2012. jún. 25. 11:25
 7/10 webnyelv ***** válasza:

Hú, ez a kérdés miért van kiemelve? Ennyire nem érthető?

Tőszámnév (egynél nagyobb) után az angolban egyszerűen NEM LEHET egyes számú főnevet használni. Az egynél nagyobb számoknak tehát az angolban van egy "többes számba billentő" tulajdonságuk, tehát az egyes számban álló főneveket többes számba "billentik".

Ezzel szemben az every "nem billent" semmit sehova, csak egyszerűen utána kell pakolni, ami éppen van. Többes számba sem kell tenni utána a főnevet, mert minek? Ha viszont már alapból "többes számba billentett" állapotban van, akkor úgy kell odatenni, mivel ez every "nem billent" semmit, ezért úgy rakod utána a cuccot, ahogy van.

De furán is jönne le, nem, ha two hours helyett *two hour lenne, az hogy nézne már ki? :D

2012. jún. 28. 19:47
 8/10 webnyelv ***** válasza:
100%

Az every és a tőszámnevek elmennek birkózni. Mivel a tőszámnevek többen vannak, legyőzik az everyt, így elnyomják a követelését, hogy egyes szám jön utána, és a tőszámnevek követelése érvényesül. A tőszámnevek erősebbek, mint az every, erősebben vonzzák a többes számot, mint az every az egyes számot. A tőszámnevek kiütéssel győztek.

A youtube videót a pankrációs mérkőzésről majd belinkelem, ha megtalálom.

2012. jún. 28. 19:48
 9/10 webnyelv ***** válasza:

A sorszámnevek után azért nincs többes szám, mert egyetlen egy dologra vonatkozik éppen.

the third hour - a harmadik óra, a sok közül egyetlen órát említ (a harmadikat éppen), és ha valamiből egyetlent említünk, nem kell többes számba tenni.

the three hours - a három óra - nem egyetlen, hanem három darab órát említ.

(Persze lehetne akár a sorszámév után is többes szám, csak mást jelent: the third hours: a harmadik órák: tegyük fel, hogy Józsinak, Pistának és Bercinek is vannak órái, és mindegyiküknek a harmadik óráját említjük, tehát nem egyetlen harmadik órát, hanem több harmadik órát.)

2012. jún. 28. 19:52
 10/10 A kérdező kommentje:

köszike, lassan megértem :)

igen azért emeltem ki,mert még nem volt kristály tiszta :-)

2012. júl. 3. 17:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!