Német középfokú +nyelvvizsga tanfolyam?
Ha TELC tanfolyamra szeretnél menni, akkor mindenképp TELC vizsgát is tegyél, mert arra készít fel a tanfolyam. Minden vizsga más, vannak hasonló típusfeladatok, de összességében igen is be kell őket gyakorolni, erre legjobb a tanfolyam.
Ha "felvesznek" a csoportba (gondolom van előtte szintfelmérő), akkor elegendő a tudásod, arra ügyelj, hogy a tanfolyamot vedd komolyan, tanul rá, készülj az órákra, gyakorolj sokat, akkor meglesz a vizsga.
Amúgy szinte mindegy milyen nyelvvizsgát teszel le, ha nincs különösebb célod vele. Továbbtanuláshoz bármely akkreditált (www.nyak.hu) nyelvvizsga jó, a diplomához is bármelyiket elfogadják, ha nem szakmai a követelmény, munkához is megfelel bármelyik, életrajzban meg nem fontos megemlíteni hol vizsgáztál, elég a szintet.
Ha külföldön akarsz majd továbbtanulni, oda úgyis csak azt fogadják el, amit ők kiírnak, kb iskolánként változik (Németország: DSD II./TestDAF/Goethe C1, Ausztria: ÖSD C1/TestDAF vagy ki tudja mi még :) )
Én jártam 100 órás TELC tanfolyamra, jó sok anyagot vettünk 4 héten át H-P 5x5 órában, reneteg volt a házi is, plusz a tanulnivaló (szavak, nyelvtan). Sokat fejlődtem belőle, de nekem csak egy erős alap kellett a szakmai középfokhoz, persze sokat segített a tanfolyam, meglett a nyelvvizsgám :)
Fontos, hogy vedd komolyan, és ne szórakozd el az elején sem, mert el fogsz úszni a tanulnivalóban és nem ér majd az egész semmkit.
Sok sikert! :)
Kiegészítem a storymat azzal, hogy a 100 órás tanfolyam után még 3 hónapig jártam magántanárhoz heti 2x2 órában, ez a szakmaihoz kellett (előzőben nem tartottam fontsnak megemlíteni)
Ha csak sima középfokú kellett volna, nem szakmai, akkor nem mentem volna még tovább tanárhoz, mert úgy gondolom, elég lett volna az akkori tudásom is a vizsgához.
Nehéz kérdést tettél fel, igazából a tanfolyam sokban függ a tanártól és a csoporttársaktól is. Rövid a 100 órás is ha szorít az idő, ott is elég 1 'kakuktojás' aki nem tud a többiekkel együtt haladni vagy kevésbé veszi komolyan a dolgot és hátráltatja a többit. Ugyanígy ha a tanár nem halad jó ütemben vagy valami fontos dolgot rosszul ad tovább, az kihat a folytatásra.
Magántanár mellett az szól, hogy csak veled foglalkozik, rövidebb idő alatt elérsz a kívánt szintre.
Tanfolyamon viszint jobban tudsz gyakorolni a társaiddal, mindig van csoportosulásra lehetőség, így jobban tudod gyakorolni a szóbeli feladatokat. A vizsgán nem perfekt társad lesz, hanem olyan aki talán lassabb, hibásabban beszél.. ugye nem úgy, ahogy a nyelvtanár, aki arra törekszik, hogy te is jobb legyél. Ez azért jobb vagy talán inkább fontos tény, hogy ne lepődj majd meg a vizsgán, ha a társad nincs veled egy szinten, blokkolhat ám az is, hogy az ő 'gyengeségei' miatt nem tudsz a magad tempójában haladni, megmutatni mit tudsz. Ezt nem árt belekalkulálni a gyakorlásba.
Szerintem a 30 órás nagyon kevés ha még nem vagy teljesen középfokon. Az azoknak való, akik már tényleg B2 szinten vannak, csak a típufeladatokat kell begyakorolniuk, és mellé egy kicsit ismételni. Tehát megvan a szókincs, nyelvtani ismeretek, levélformák.
A 60 órásban több idő jut a gyakorlásra.
Ha magntanáron is gondolkodsz, szerintem inkább előbb menj el, hogy átvegyétek a nyelvtant, tanácsokat adjon, majd ha szinten vagy, mehetsz a rövid tanfolyamra és utána vizsgázni. A tanfolyamon úgyos csak a típusfeladatokat gyakoroljátok be, titka a sok házi és plusz gyakorlás.
:)
Szia!
Én tavaly nyáron jártam 30 órás ECL előkészítőre. Nekem nagyon megérte, nagyon sokat fejlődtem, főleg beszédben, mivel öten voltunk a csoportban, nagyon sokat kérdezgetett mindenkit a tanár, és sokat beszélgettünk egymással is. Idén az iskolai tanárnőm is megjegyezte, mennyivel bátrabb vagyok. Szóval már csak ezért is megérte.
Áprilisban voltam ECL B2-n, a szóbelim egészen jó százalékkal meglett, az írásbelim 59% lett. Nem is ez a lényeg, hanem, hogy szerintem a tanfolyam (akármilyen is) de nagyon megéri.
Magántanárhoz, nyolcadikos koromban, a szóbeli felvételim előtt jártam, vagyis voltam 3 alkalommal. Az is jó volt, de nekem nem tetszett, hogy a tanár sokkal jobban beszél, mint én. Mondjuk van akit, ez nem frusztrál.
Természetesen ez is emberfüggő, kinek mi jön be jobban. De a köztes megoldás nagyon hasznos lehet, főleg úgy ha először a nyelvtant átveszed egy jó tanárral, utána gyakorolhatsz a szóbelire.
Ha otthon tanulsz, mindenképp nézz TV-t, hallgass rádiót németül. Nagyon sokat segít.
És egyébként, ha nagyon szeretnéd mindenképpen sikerül. Van olyan osztálytársam, aki 2 hetet készült intenzíven szóbelire, és sikerült neki.:)
Sok sikert! Majd feltétlen írj, milyen lett/hogy döntöttél stb.
16/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!