Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Franciások, hogyan fejezem...

Franciások, hogyan fejezem ki, hogy a boltBAN, uszodáBAN, pékségBEN, -BAN/- BEN, azaz a helyhatározót?

Figyelt kérdés

Jól tudom, hogy dans + névelő (le/la)+ bolt/uszoda/pékség stb. vagy a'la + boucherie = a hentesnél, a'la boulangerie = a pékségben.

Mikor kell dans-ot és mikor kell a'la -t használni?

dans + un/une + boulangerie = egy pékségben-t jelent?

a'la boulangerie = a pékségben-t jelent?

Kezdő vagyok, nem suliban tanulom, ezért kérdezem.

#nyelvtanulás #francia #francia tanulása
2012. jún. 7. 23:32
 1/5 webnyelv ***** válasza:

Ezt találtam:

Dans és à helyhatározói elöljárók között az a különbség, hogy dans főjelentése a konkrét helyet, városoknál a terület belső részét jelöli, még à az általánosságot:

dans Paris - bent Párizsban

à Paris - Párizsban

dans l'école - az iskolán belül

à l'école - az iskolában

Dans la chambre, dans le trou, dans l'abi^me stb. a magyar -ban, -ben, -ba, -be ragnak felel meg.

(forrás: Eckhardt Sándor: Mai francia nyelvtan, Terra, Bp., 326.o.)

Szerintem fedett helyiségeknél inkább a dans. De igazából nem értem, mi a különbség pl. a dans la piscine és az à la piscine között, talán árnyalatnyi, én a dans-nal mondanám.

Ha jobban megérted a könyvből idézett részt, szólj! :D

2012. jún. 8. 21:48
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm, már kezdem érteni :-)

A franciát már a harmadik nyelv amit tanulok, így nem vagyok a nyelvtanulásban járatlan, csak hát a francia nem olyan könnyű mint pl.az angol.

2012. jún. 8. 22:33
 3/5 webnyelv ***** válasza:

Te kezded érteni? Jó neked, mert én nem értem. majd elmagyarázod?

Jól sejtem, az à l'école és a dans l'école úgy viszonyulnak egymáshoz, mint az angolban az at school és az in the school? Vagy ugyanez igaz a dans la maison és az à la maison-ra is. de ez csak egy sejtés. Szóval ha a funkciója (pl. tanulás, vásárlás) miatt keresed fel az adott helyet, akkor à, ha meg más miatt, akkor dans? Ez lenne a szabály?

2012. jún. 9. 17:17
 4/5 A kérdező kommentje:

Átgondolva amit írtál, tényleg nem egyértelmű mikor dans mikor a la.

Talán mások, akik már több éve tanulják, tudják a szabályt.

2012. jún. 13. 19:58
 5/5 anonim válasza:
az á l'ecole esetében lehetsz az iskola udvarán vagy bármelyik részén a dans l'école viszont azt jelenti hogy az iskola épületben vagy
2021. nov. 22. 19:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!