Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Finn nyelvel kapcsolatban...

Finn nyelvel kapcsolatban kérdeznék?

Figyelt kérdés
Üdv! Elkezdtem tanulni önerőből, egyedül finnül, a kiejtésekkel nincsen gondom. Szók szót jegyzeteltem ki már és tanulgatom őket, finn zenéket hallgatok stb...( Van könyvem is) Aki már tud finnül, vagy már régebbóta tanul örülnék ha elmondaná hogy hogy tanul/t. Köszönöm a válaszokat előre is! :)
2012. máj. 3. 10:03
 1/10 anonim ***** válasza:
76%

Nem teljesen a kérdésre válasz, mert finnül sajnos egy mukkot sem tudok... viszont én is egyedül tanulok nyelvet, úgy, mint te, ezért gondolom, hogy a kérdésed felére tudok talán válaszolni! :)

Én a spanyolt kezdtem el ugyanígy, más másfél éve, és nagyon tetszik, jól haladok!

Könyveket kezdtem olvasni (regényeket, nem tankönyvet!). Az elején persze semmit sem értettem, úgyhogy fogtam az angolt, és párhuzamosan néztem vele. Aztán már ment nélküle is, de lassan. Aztán meg rendesen, gyorsan. Ez kb. fél év alatt talán. (Nem nagyon szótáraztam, csak, ha látszott, hogy fontos, visszatérő szóról van szó, vagy ha valamiért külön érdekelt.)

Emellett dalokat hallgattam, és megtanultam a szövegeket. Ezeket pl. szótáraztam is általában.

Elkezdtem filmeket nézni spanyolul, hallgattam akkor is, mikor még nem értettem, hogy szokjam a kiejtést. Ez rengeteget segít!

Aztán rátaláltam erre az oldalra: [link] Itt találtam levelező társakat, akikkel azóta is e-mailezünk, tudok tőlük kérdezni, kijavítják a hibáimat... Ha eddig nem ismerted, próbáld meg te is! Közben meg segítesz azoknak, akik magyarul tanulnak. :)

Remélem, hogy kicsit talán tudtam segíteni. Sok sikert! :)

2012. máj. 3. 10:29
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! :) Igen, plusz erőt adott, hogy nem csak én tanulok magamtól nyelvet.:)Köszönöm az oldalt, amit linkeltél kipróbálom :), én egy másik levelezős oldalt használok(interpals.net) és egy finn hölggyel levelezek angolul, és remélem majd ő is segíteni fog. Mindig is szerettem a finn nyelvet, és elhatároztam magam hogy megtanulok finnül. A könyves dolgot még nem próbáltam ki, de kifogom. :) Filmet is belerakom a tantervembe. Köszönöm szépen a válaszod!:)
2012. máj. 3. 10:51
 3/10 anonim ***** válasza:

Én beszélek finnül. Mondjuk én Finnországban tanultam tanfolyamon, szóval egészen más a helyzetem.

Ami fontos, hogy az elején jól tanuld meg a nyelvtant, mert nagyon visszaüt ha nem tanulod meg a fontos dolgokat. Ilyen pl. a tárgyeset, vagy a passiivi.

Igazából nem tudom milyen szinten vagy nyelvtanból szerintem azt kicsit nehéz egyedül megtanulni.

Vannak jó oldalak a netten csak írd be hogy suomea ulkomaalaisille, suomea maahanmuuttajille vagy suomea toisena kielenä.

Ha kint szeretnél élni akkor jó ha tudod, hogy az írott nyelvet nem használják beszédben és az ország különböző részein egész máshogy beszélnek, itt tudod meghallgatni a különbségeket:

[link]

2012. máj. 3. 15:07
 4/10 anonim ***** válasza:

Ja és ha szeretnél nézni filmeket finnül:

[link]

[link]

[link]

(Remélem Magyarországon is lehet nézni ezeket, néha az élő adások levannak korlátozva csak Finnországra)

2012. máj. 3. 15:10
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod, a linketet(működnek:) )!! :) Lehetséges hogy majd kint fogok élni, de mindenekelőtt a nyelvet szeretném megtanulni itthon A nyelvtannal úgy haladok ahogy a könyvben következik. Nem sietem el a dolgokat. (1. fejezetnél tartok) :) Ha esetleg elakadok, akkor majd tudnál segítséget nyújtani?? Amúgy ebből a könyvből Marjukka Kenttälä: kieli käyttöön, suomen kielen alkeisoppikirja tanulok. Akkor az összes részre fordítok elég időt, gyakorlást :)
2012. máj. 3. 16:14
 6/10 A kérdező kommentje:
Vagy esetleg tanácsod a nyelvtannal kapcsolatba. De tanárhoz semmiképp nem szeretnék menni, az angol nyelvet sem a tanár által tanultam meg... Szeretek tanulni, és kitartó vagyok. :)
2012. máj. 3. 16:24
 7/10 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy mennyire nehéz tanár nélkül. Pl rögtön az elején a partitiivi nehéz. Sokan azt hiszik, hogy az a többesszám, de nem az. Aztán meg lesznek ezek a szó végi változások pl. Helsinki - Helsinki

Helsinkiben- Helsingissä a k g-re változik. Ez nagyon nehéz, mert van A és B típusú változás az egyik a másik ellentéte. A könyv az nagyon jó én is abból tanultam :-)

2012. máj. 3. 20:04
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm hogy válaszolsz. :)Sok kemény óra vár még rám.:) Ti hogy haladtatok a könyvben??
2012. máj. 4. 09:11
 9/10 anonim ***** válasza:

Sorba mentünk. Az első leckében ami fontos: lenni ige (olla). Ezt jól tanuld meg mert fontos. Benne van még az igeragozás is. Ott jó ha tudod, hogy nem minden igét lehet így elragozni, a finn nyelvben 6 igecsoport van, ezeket máshogy ragozzák. Az első leckében van a legkönnyebb az 1. csoport. Aztán ott vannak még a számok. Ezek nem nehezek, de sajnos beszélt nyelvben nem így hangoznak.

(általában rövidebb, pl. az egy nem yksi hanem yks)

A többi annyira enm vészes az első leckében csak be kell magolni.

2012. máj. 4. 10:39
 10/10 A kérdező kommentje:
Koszonom!! Sokat segitettel! Kuldtem uzenetet. :)
2012. máj. 4. 11:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!