Finn nyelvel kapcsolatban kérdeznék?
Nem teljesen a kérdésre válasz, mert finnül sajnos egy mukkot sem tudok... viszont én is egyedül tanulok nyelvet, úgy, mint te, ezért gondolom, hogy a kérdésed felére tudok talán válaszolni! :)
Én a spanyolt kezdtem el ugyanígy, más másfél éve, és nagyon tetszik, jól haladok!
Könyveket kezdtem olvasni (regényeket, nem tankönyvet!). Az elején persze semmit sem értettem, úgyhogy fogtam az angolt, és párhuzamosan néztem vele. Aztán már ment nélküle is, de lassan. Aztán meg rendesen, gyorsan. Ez kb. fél év alatt talán. (Nem nagyon szótáraztam, csak, ha látszott, hogy fontos, visszatérő szóról van szó, vagy ha valamiért külön érdekelt.)
Emellett dalokat hallgattam, és megtanultam a szövegeket. Ezeket pl. szótáraztam is általában.
Elkezdtem filmeket nézni spanyolul, hallgattam akkor is, mikor még nem értettem, hogy szokjam a kiejtést. Ez rengeteget segít!
Aztán rátaláltam erre az oldalra: [link] Itt találtam levelező társakat, akikkel azóta is e-mailezünk, tudok tőlük kérdezni, kijavítják a hibáimat... Ha eddig nem ismerted, próbáld meg te is! Közben meg segítesz azoknak, akik magyarul tanulnak. :)
Remélem, hogy kicsit talán tudtam segíteni. Sok sikert! :)
Én beszélek finnül. Mondjuk én Finnországban tanultam tanfolyamon, szóval egészen más a helyzetem.
Ami fontos, hogy az elején jól tanuld meg a nyelvtant, mert nagyon visszaüt ha nem tanulod meg a fontos dolgokat. Ilyen pl. a tárgyeset, vagy a passiivi.
Igazából nem tudom milyen szinten vagy nyelvtanból szerintem azt kicsit nehéz egyedül megtanulni.
Vannak jó oldalak a netten csak írd be hogy suomea ulkomaalaisille, suomea maahanmuuttajille vagy suomea toisena kielenä.
Ha kint szeretnél élni akkor jó ha tudod, hogy az írott nyelvet nem használják beszédben és az ország különböző részein egész máshogy beszélnek, itt tudod meghallgatni a különbségeket:
Nem tudom, hogy mennyire nehéz tanár nélkül. Pl rögtön az elején a partitiivi nehéz. Sokan azt hiszik, hogy az a többesszám, de nem az. Aztán meg lesznek ezek a szó végi változások pl. Helsinki - Helsinki
Helsinkiben- Helsingissä a k g-re változik. Ez nagyon nehéz, mert van A és B típusú változás az egyik a másik ellentéte. A könyv az nagyon jó én is abból tanultam :-)
Sorba mentünk. Az első leckében ami fontos: lenni ige (olla). Ezt jól tanuld meg mert fontos. Benne van még az igeragozás is. Ott jó ha tudod, hogy nem minden igét lehet így elragozni, a finn nyelvben 6 igecsoport van, ezeket máshogy ragozzák. Az első leckében van a legkönnyebb az 1. csoport. Aztán ott vannak még a számok. Ezek nem nehezek, de sajnos beszélt nyelvben nem így hangoznak.
(általában rövidebb, pl. az egy nem yksi hanem yks)
A többi annyira enm vészes az első leckében csak be kell magolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!