Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ich habe ihren Mann kommen...

Ich habe ihren Mann kommen sehen. Láttam jönni a férjét. El tudná mondani valaki, hogy itt mi a nyelvtan? Miért nem perfektben áll a 'sehen'?

Figyelt kérdés

Ich habe ihn gesehen. = Láttam őt.

Ich habe ihren Mann kommen sehen. = Láttam jönni a férjét.

2012. máj. 1. 12:17
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Még talán egy fontos mondatot le kell írnom: Akkor használjuk ezt a szerkezetet, amikor a felsorolt igék kiegészítője nem névszó, hanem IGE.

Lehetne névszó is:

Ich lerne Biologie gern.

Ich habe Biologie gern gelernt.

Itt a "lernen" kiegészítője főnév: "Biologie".

Itt meg főnévi igenév:

Er lernt surfen.

Er hat surfen lernen.

Azért azt is meg kell jegyeznem, hogy elvétve Partizip Perfektet is használnak a németek, és az sem helytelen, csak kissé szokatlan.: Er hat surfen gelernt. Ezt német szakirodalomban olvastam, de itthon a nyelvvizsgákon ezt helytelennek értékelik, ezért inkább ne használd.

2012. máj. 2. 00:34
 12/15 A kérdező kommentje:

"Ami itt még érdekes lehet, az ennek a szerkezetnek a szórendje a mellékmondatban. Ha érdekel, akkor holnap leírom azt is, de most már igen késő van."

Kedves Tanárnő! Engem minden érdekel ezzel kapcsolatban. Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ és a többi hozzászólónak is!

2012. máj. 2. 07:20
 13/15 A kérdező kommentje:

Még lenne ezzel a szerkezettel kapcsolatban egy kérdésem:

Ich sah ihren Mann kommen.

Ich habe ihren Mann kommen sehen.

Melyik szerkezet használata a gyakoribb, már ha valamelyiket egyáltalán gyakrabban használják?

2012. máj. 2. 09:59
 14/15 anonim ***** válasza:

Ma már szinte teljesen mindegy, hogy Perfektet használunk, vagy Präteritumot.

Talán annyit érdermes megjegyezni, hogy hosszabb témakifejtésnél, főleg írásban a Präteritumot preferáljuk.

Üdvözlet: Suzana Guoth

2012. máj. 2. 13:22
 15/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2012. máj. 2. 13:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!