Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ich habe ihren Mann kommen...

Ich habe ihren Mann kommen sehen. Láttam jönni a férjét. El tudná mondani valaki, hogy itt mi a nyelvtan? Miért nem perfektben áll a 'sehen'?

Figyelt kérdés

Ich habe ihn gesehen. = Láttam őt.

Ich habe ihren Mann kommen sehen. = Láttam jönni a férjét.

2012. máj. 1. 12:17
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

A segédige (kommen) miatt.

Ha segédige van a mondatban, akkor a mondat végén előbb a segédige, majd az ige főnévi igenévi alakja.

2012. máj. 1. 12:48
 2/15 anonim ***** válasza:

Igen. Az előző válaszoló nagyon jól írta.

Itt a kommen, mint segédige szerepel.

A helyesírás szótár szerint:

Láttam, hogy jöttél.

Ich habe dich kommen sehen.

Ich habe gesehen, dass du kommst.

2012. máj. 1. 13:25
 3/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen! Elnézést, de érteni még akkor sem értem. Az angolban pl. az érzékszervi igék = see, hear, feel esetén az IGE + TÁRGY + to nélküli Infinitive használatos. Pl.: I saw Jenő cross the street. = Láttam, hogy Jenő átmegy az úton.

Ez itt egy szabály alkalmazása. De itt a németben mi a SZABÁLY, már ha van egyáltalán vagy csak el kell fogadni, hogy az 'Ich habe ihn kommen sehen.' típusú mondat mindig így épül fel, ami viszont szabálynak még kevés.

2012. máj. 1. 14:12
 4/15 anonim ***** válasza:

Első vagyok.

Pedig hülyeséget írtam:DDD

A kommen nem is segédige, hirtelen a könnenel sikerült összekevernem.

Az első hozzászólásomat vedd semmisnek.

2012. máj. 1. 14:23
 5/15 anonim ***** válasza:

Még mindig első vagyok.

Az istenét sem sikerül a nyelvtankönyvben ilyen példát találnom, de gy emlékszem, hogy az a szabály, hogy ha az állítmány két igéből áll, akkor azok perfektben a mondat végére kerülnek főnévi igenévi alakban.

Ez nem elég jó szabály?:DD

2012. máj. 1. 14:26
 6/15 anonim ***** válasza:

Én is keresem erre a szabályt, de eddig még nem találtam.

De találtam ilyet:

sétálni menni

perfekt: ist spazieren gegangen

megállni:

stehen bleiben

ist stehen geblieben

megismerkedni valakivel:

hat kennen gelernt

Ezért nem értem én sem a hat kommen sehen kifejezést.

De a szótári alak, amit itt írtak, az valóban jó.

2012. máj. 1. 15:23
 7/15 anonim ***** válasza:

Olvasd el ezt az oldalt!

A válaszból én azt értettem ki, hogy itt a "sehen" a segédige, ezért került a mondat végére főnévi igenévként.

[link]

A szabály pedig:

Van egy kivételes eset, amikor a haben után nem a Partizip Perfekt, hanem főnévi igenév áll. Ez akkor történik, ha a főige mellett egy módbeli segédige is van a mondatban: Ich habe gehen müssen (a müssen itt a gemusst helyett áll). De főige nélkül csakis: Ich habe gemusst.

Ha elfogadjuk azt, hogy ebben az esetben a sehen mint segédige szerepel, akkor ezt a szabályt is el kell fogadni.

2012. máj. 1. 16:04
 8/15 anonim ***** válasza:

A módbeli segédigéken kívül van még néhány igen gyakran használatos ige, amelyik a perfektben nem partizip perfekt alakban áll, hanem infinitív präsens alakban. Mielőtt példákat írnék, a következő a szerkezete:

Jelen idő: Ich kann nicht kommen. + haben (mert minden módbeli segédige "haben"-nal képezi a perfektet.)

A "kann" helyébe lép be a "haben". Ami ott volt ("kann", az megy a mondat végére főnévi igenévi (Infinitív Präsens) alakban.

Ez a szabály érvényesül a következő gyakran használatos igéknél:

módbeli segédigéken kívül: lassen, hören, sehen, helfen, lernen, lehren, és még egy-két ritkább igénél.

Ich lasse meinen Wagen vor dem Haus stehen.

Ich habe meinen Wagen vor dem Haus stehen lassen. (nem pedig stehen gelassen)

Ich höre ihn singen. (Hallom őt énekelni.)

Ich habe ihn singen hören.

Ich sehe sie kommen. (Látom őt jönni.)

Ich habe sie kommen sehen.

Ich helfe ihr den Koffer tragen. (Segítek neki cipelni a bőröndöt.)

Ich habe ihr den Koffer tragen helfen.

Das Kind lernt gehen. (A gyerek járni tanul.)

Das Kind hat gehen lernen.

Er lehrt mich schwimmen. (Úszni tanít.)

Er hat mich schwimmen lehren.

2012. máj. 2. 00:02
 9/15 anonim ***** válasza:

Még azt fűzném hozzá, hogy más olyan alakokban, ami a Perfekten alapszik, ugyanez a szabály érvényesül:

1. Plusquamperfektben: Nachdem ich den Brief hatte aufgeben können, ging ich nach Hause. (Miután fel tudtam adni a levelet, elmentem haza.)

2. Konjunktív Plusquamperfektben (feltételes múlt): Das hättest du sehen müssen! (Ezt látnod kellett volna!)

3. Das braucht ihr nicht zu wissen. (Ezt nem kell tudnotok.)

Ha ezt Plusquamperfektbe vagy konjunktív Plusquamperfektbe tesszük, teljesen mindegy, a "haben/hätte" belép a második helyre, ami ott volt, az megy a mondat végére infinitív alakban: (Minden más marad a helyén.)

Das braucht ihr nicht zu wissen.

Das habt/hattet/hättet ihr nicht zu wissen brauchen.

4. Futurban: Er wird kommen müssen.

5. Feltételes jelenben: Er würde der Dame den Koffer tragen helfen.

2012. máj. 2. 00:20
 10/15 anonim ***** válasza:

Ami itt még érdekes lehet, az ennek a szerkezetnek a szórendje a mellékmondatban. Ha érdekel, akkor holnap leírom azt is, de most már igen késő van.

Üdvözlettel: Suzana Guoth

2012. máj. 2. 00:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!