Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » ÖSD, Origó, Pannon, Zertifika...

Eszti00 kérdése:

ÖSD, Origó, Pannon, Zertifika Deutsch melyik milyen? Középfokúra szeretnék menni.

Figyelt kérdés
Ezt a 4 et jegyezte fel nekem a tanárom , hogy nézzek utána. Igazából nem tudom , melyik lenne a legmegfelelöbb számomra. Nehézségileg valakinek vélemény? Melyik ezek közül a könyebb ? Lassan 1 éve tanulok németet, de nagyon tartok töle .

2012. ápr. 19. 11:17
 1/3 anonim ***** válasza:

Megpróbálom vázolni neked melyik milyen, hátha könnyebben választasz majd közülük.

Középfokon talán mindegy is melyiket teszed le, a felsoroltak közül mind akkreditált (államilag elfogadott), tehát megkapod értük a pluszpontot a felvételin, elfogadják őket a diplomához, nyelvpótlék is jár értük ha olyan helyen fogsz dolgozni... ennyire mindenre jó egy nyelvvizsga. :)

Minden nyelvvizsga 2 részből áll - A rész a szóbeli, B rész az írásbeli. Szóbeli rész tartalmazza a hallott szöveg értését (magnó) illetve a kommunikációs részt. Írásbeli részben van a szövegértés, és a levélírás.

Kétnyelvűeknél van még fordítási feladat, valamint több vizsgánál van labor, ahol a nyelvtant is mérik. Minden nyelvvizsga más, érdemes megírni több tesztfeladatot.

ÖSD, Zertifikat Deutsch (= Goethe) nem magyar székhelyű nyelvvizsgák. Az ÖSD (Österreichische Sprachdiplom) osztrák, a Goethe német. Az egész világon ismerik őket, elismert vizsgák, ezáltal nehezebbek is. Több magyar városban van vizsgahelye mindkét vizsgarendszernek, persze ha budapesti vagy avagy Pest környéki, akkor ez nem befolyásoló tényező :D

Picit több ideig tart a javítás, mert a dolgozatokat nem itthon, hanem külföldön javítják központilag, és ezért kevesebb vizsgaidőpont is van, de ez nem hátrány, csak jellemző :P

Drágábbak, de ha sikeresen levizsgázol, nemzetközi bizonyítványt is adnak, ami külföldön jelenthet előnyt, de ott inkább a nyelvtudás számít, nem a papír. Ha majd külföldön szeretnél továbbtanulni, oda nem lesz elég a középfok, felsőfokú nyelvvizsgát kérnek (C1), ami lehet Goethe C1, ÖSD C1 (Ausztriában), DSD vizsga, TestDAF.. nagyjából és hirtelen ennyi jut eszembe, ezeket elfogadják az egyetemeken. Persze ezek nem könnyű vizsgák.

A középfokú változatra visszatérve, ez a kettő egynyelvű nyelvvizsga, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaz fordítási, közvetítői feladatot. Németül kapod az utasításokat, németül kell dolgoznod a tesztben.

A pontos vizsgafeladatokat a vizsgák honlapján találod, nyomtass ki 1-1 mintafeladatot és az alapján el tudod dönteni, hogy nehéz-e számodra, rááll-e a füled a magnóra, érthető-e nagyjából a szövegértés, menne-e a levélírás...

A Pannon vizsga a Pannon Egyetem nyelvvizsgája, néhány éve újították meg, elérhető 1- és 2nyelvű változatban is. Több városban is van vizsgahelye, és egyre népszerűbb vizsga. Nem túl drága. Az 1nyelvűben nincs fordítás, a másikban van, ez a különbség köztük. Nem ad nemzetközi bizit, de ugyanúgy mindenhez jó, amit a kommentem elején felsoroltam.. :)

Origó/Rigó utcai... Sokaknak a mumus... :D Az ELTE vizsgája, azt hiszem a legolcsóbb az összes közül, szinte minden városban van vizsgahelye..

Nehéznek mondják, mert rámegy a nyelvtanra, a kivételekre és nem gyakorlatias, életszerű vizsga. ha a nyelvtan nagyon jól megy, érdemes lehet megpróbálni. A szóbelije könnyű, az írásbelije viszont nehéz, a mér említett kivételek, nehéz szövegek miatt. Kétnyelvű nyelvvizsga, tehát tartalmaz fordítási feladatot, ezt sokat nem szeretik, külön kell rá készülni.

Azt hiszem a fontosabb dolgokat elmondtam, nézz utána te is. Csináld meg mindegyik mintafeladatsorát, többnyire a honlapokon elérhetőek, megtalálod őket a neten, google segítségével. :)

A tesztekből látni fogod melyik fekszik számodra jobban, arra kell készülni. Szerezd majd be a vizsgarendszer felkészítőkönyvét, mert abból be tudod gyakorolni a típusfeladtokat, abból megismered a vizsgát látni fogod a sokszor használt utasításokat, kulcsszavakat.

Látatlanban azt mondom valamelyik egynyelvűvel próbálkozz, a könnyebbnek talán a Pannont mondanám, de ott van még az ECL, TELC is, ezek is nagyon népszerűek, korrekt vizsgák. (ECL- Pécsi Tudományegyetem vizsgája, egynyelvű, nemzetközi bizit is ad, vizsgázóbarát. A TELC német vizsga, nem túl nehéz, de becsapós, csak az egész vizsgára lehet jelentkezni, így drága, mert ha az egyik fele nem sikerül, újra megpróbálod, akkor is az egész vizsgadíjat ki kell fizetni.. független ettől a legtöbb nyelviskola TELC és ECL vizsgákra készít fel)

További hasznos internetes oldal lehet a felkészülés során: www.studentweb.hu

Szántai Gábor német gyűjteménye

Remélem segítettem!

Sok sikert! :)

2012. ápr. 19. 13:33
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Nagyon kedves vagy, hogy ilyen pontosan leírtad nekem Sokat segítettél!
2012. ápr. 19. 17:45
 3/3 anonim ***** válasza:

Örülök, hogy segíthettem.

Ha további kérdéseid vannak, nyugodtan tedd fel nekem, gyakran vagyok fent ezen az oldalon és már majdnem szakértő is vagyok a nyelvvizsga-témát tekintve, mert én is végigjártam ezt az utat a diplomám miatt :)

2012. ápr. 19. 18:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!