Leírnátok a német számokat 1-10-ig kiejtéssel?
1=ájn
2=cváj
3=dráj
4=fír
5=fünf
6=zex
7=zíben/zíbn
8=ácht
9=najn
10=cén
eins - ájnsz
zwei - cváj
drei - dráj
vier - fír
fünf - fünf
sechs - zehsz
sieben - zíben
acht - áht
neun - nójn (huh, ez hülyén hangzik így, de nem igen tudom máshogy jelölni a kiejtését :P)
zehn - céén
1 - áénsz (rövid á megy át rövid é-be)
2 - cváé vagy még pontosabban: chBáé (ahol a B egy olyan b, ahol csak közel tesszük a két ajkunkat nagyon közelre, épp hogy nem érnek össze, a két ajak között kiáramló levegő súrlódó hangot ad, kicsit trükkös)
3 - dráé
4 - fir/fiá (nem hosszú í-vel, hanem röviddel, az á is rövid)
5 - fünf/fümf
6 - zeksz
7 - zíbn/zíbm
8 - áHt (a nagy H itt olyan kemény h-hangot jelöl, mint amilyen a magyar jacht szóban van, vagy még inkább egy krákogós hangot a nyelvcsapnál)
9 - noün
10 - chén
4-es válaszoló vagyok, az egyesnél elírtam:
nem áénsz, hanem csak áén, nem kell az sz.
Engem pontoztok le!?!?!?
Ilyen hülye kiejtést, mint amit a 4. válaszoló írt, sosem hallottam még!
4-es válaszoló vagyok a 6-osnak:
én tuti nem pontoztalak le. Ami meg a hülye kiejtést illeti, nézz egy kicsit német tévét, hallgass német rádiót. Nem osztrákot, nem svájcit, hanem németet, lehetőleg azon belül is szövetségit, ne bajort meg ilyeneket. Meg lehetőleg ne Gazember Gaz Gézáné párttitkárfeleség, oroszból átképzett némettanár kiejtéséből indulj ki. Sem a sváb kiejtésből, olyanból mint sparheld, meg ancung óf. Vagy tessék meghallgatni a forvo.com-on vagy a duden.de szótárában az illető tőszámneveket.
Elég mélyen beleástam magam a fonetikába. Amit írtam, az a legélethűbb közelítés, amit csak magyaros hangokkal el lehet érni (kivéve a B-s hang, az nem magyar hang, de azt csak érdekességképp írtam). Aki előtte nem tudott rendesen németül, annak furcsa lehet elsőre, elismerem. Nyilván nem teljesen pontos leírást adtam, mert igazán pontosan csak fonetikai jelekkel lehetne leírni, és ahhoz előtte a német hangot részleteibe kéne menni. Ahhoz meg senkinek nem szokott lenni türelme, már az angolnál, spanyolnál is tapasztaltam.
ein-ájn
zwei-cváj
drei-dráj
vier-Fír
fünf-fünf
sechs-zex
sieben-zíben
acht-aht
neun -najn
zehn-cén
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!