Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Diploma nyelvvizsga nélkül?...

Diploma nyelvvizsga nélkül? Mi a véleményetek?

Figyelt kérdés
Szerintem ez talán a jelenlegi döntéshozók egyetlen értelmes intézkedése, a diploma mellé a nyelvtudás elengedhetetlen. Sokan mégis ellenzik. Ezen kívül egyébként minden lépést minimum felháborítónak tartok...
2012. márc. 6. 15:44
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
64%
A lényeg, hogy szerintem aki diplomát szerez az megdolgozik érte és van olyan szinten, hogy legalább egy angol nyelvet középszinten megtanuljon. Ha ez túl sok ezeknek a diplomásoknak akkor jobb is, hogy nem lett belőlük diplomás mert csak rontanának a papíron.
2012. márc. 6. 18:30
 12/17 anonim ***** válasza:
78%

ez nagyon jó módszer arra, hogy Magyarországhoz kösse az állam a fiatal diplomásokat, mivel használható nyelvtudás nélkül nem fognak tudni külföldre vándorolni (nem mellesleg, szakterülettől függően otthon sem fognak tudni elhelyezkedni).

nyilvánvalóan, aki eddig is nyelvet akart tanulni, az megtanulta, én 4 nyelvet beszélek huszonpárévesen (ebből 3-at felsőfokú szinten, egyet középfokú szinten) és angol nyelvterületen járok egyetemre. persze, mondhatni nekem könnyebb volt, mert beleszülettem egy kétnyelvű családba, ahol (szerencsére) mindenki legalább egy egyetemi diplomával rendelkezik és ahol a tudás értéknek számít; ugyanígy a nyelvtudás is.

nyelveket kell beszélni, mert:

- rengeteg dolog, kutatás, szakfolyóirat csak angolul/esetleg németül/franciául jelenik meg; bátyám, aki otthon pszichológiára jár az ELTÉre is mindig mondja, hogy el sem jutott volna az MA-ig, használható angol nélkül, mert rengeteg referencia, tankönyv csak angolul létezik/létezett

- külföldi munkavállaláshoz elengedhetetlen

- otthonihoz is (mindenhol lehetnek külföldi partnereid, akármi)

- lehet, hogy csak én érzem hülyén magam, de ha utazok akárhová és nem beszélek az adott ország nyelvén, akkor is megértetem magam angolul a tipikus beszéljünk-magyarul-de-hangosabban-és-tagoltabban-hátha-megérti-a-hülye-külföldi-még-magyarul-sem-tud helyett. halál ciki de komolyan. persze erre jöhet, hogy sok külföldi sem beszél angolul, igaz is. de egy pár szót mindenki ki tud bökni, hogy jobbra vagy balra kell-e menni.

- a legtöbben 8 év általános plusz 4 év középsuli nyelvtanulás mögött állnak. még ha nem is elsőtől, de mondjuk, hogy a legtöbb diák kb. 10 éve tanul egy nyelvet heti pár órában. nehogymár ne lehessen lerakni azt a nevetségesen alacsony szintű közepet! lehet persze mutogatni h de rossz oktatás ésatöbbi; angol előkészítős suliba jártam (nulladikban csak nyelvtanulás), nekem volt egyedül felsőfokúm 17 évesen, a maradék a közepet alig tudta összekaparni érettségiig. bár én mindig is motivált voltam, mert el akartam húzni otthonról :D és rengeteg könyvet, filmet, sorozatot néztem anyanyelven; többet, mint magyarul, az tuti

- arra, hogy anyagilag nem fair: persze, lehet erre panaszkodni. nyilvánvalóan vannak nagyon szegények, akik tényleg nem tudnák kifizetni. na de nézzük már szét! jaj de szegény a magyar, mindenkinek új kocsija van, vagy pár évnél nem régebbi, meg legújabb tv meg teló meg anyámkínja. a tesco parkoló az én kis városomban dugig van MINDIG, mindenki vásárol meg szórja a pénzt. otthon nagyon nagy tévhitek vannak arról, hogy mi a szegénység és mi nem (szegény=nincs új iPhone-om meg nemtok heti 3x elmenni bulizni és elkölteni 2-3000 Ft-ot alkalmanént, egyértelmű, hogy anya-apa fizeti a kolit/bulit/kaját/tankönyveket/akármit. én dolgozom egyetem mellett és önellátó vagyok, pedig egy állati drága országban élek. na bumm.) szálljunk már le a Földre kéremszépen!

nyelvvizsga, de leginkább használható nyelvtudás nélkül nem lehet elhelyezkedni. Mo. kicsi ország egy különösen nehéz nyelvvel; meg van aki arra veri magát, hogy "Európa közepe" meg "szíve" meg ilyenek. hogy várhatja el 10 millió ember, hogy majd az egész világ az ő nyelvüket fogja megtanulni? be kéne látni, hogy a nyelvtudás nem csak egy cél, hanem egy eszköz is a jobb munkához, biztosabb álláshoz, mellesleg külföldi szaklapok, újságok olvasása nyitottabbé teszi az embert (nem csak egy oldalról kapja a híreket), lépést tud tartani a világ dolgaival, történéseivel, nem kell a magyar fordításra várni (14 évesen már a Harry Potter könyveket olvastam angolul, mert nem bírtam kivárni, hogy lefordítsák. 3 hónapba telt napi olvasással, szótárazással, de túlrágtam magam rajta és menőzhettem mindenkinek h beee én tudom, hogy mi történik a könyvben:D). a nyelvoktatással is probléma van persze; rengeteg! de a diákok érdektelensége, motivációtlansága még nagyobb probléma.

szvsz akinek nincs nyelvvizsgája, meg sem érdemli azt a diplomát. nem mellesleg ezzel csak azt bizonyítja a munkáltatónak, hogy értéktelen az a papír, mert hogy is lehet elvégezni egy szakot, ha egy egyszerű, pár ezer szavas szókincset nem tud megtanulni és tök általános témáról beszélni, mint pl család vagy nyaralás. nevetséges, de komolyan.

2012. márc. 9. 15:03
 13/17 anonim válasza:
58%

Vannak ám más vélemények is. Kedves Kérdező, és kedves Válaszokat Adók, én is (és még nagyon sokan) felháborítónak tartok több dolgot, sajnálom, hogy Ti nem ezen a véleményen vagytok!

1. Ismerek olyan embereket, akik éveken át keményen tanultak, hogy elérjék céljaikat, most mégsem kaphatják meg a diplomát, mert nem tudták megszerezni a nyelvvizsgát. Ezek az emberek kitűnő osztályzatokat kaptak már gimnáziumtól kezdve, igaz, nem a nyelvtanulás volt a "profiljuk", nem arra álltak rá, de éveken át becsülettel tanultak, nagyon is jól. Egy darab utóvizsgájuk nem volt az egyetemen, kirázták a kisujjukból a vizsgákat, gond nélkül leállamvizsgáztak, szakdolgozat gyanánt kész könyvet írtak.

DE: itt vannak az általatok megérdemelten diplomát kapottak is, akik(tisztelet a kivételnek, nem állítom, hogy kivétel nélkül mindenki, de nagyon sok ilyenről tudok) szó szerint hazajártak az utóvizsgákra, majd talán harmadik próbálkozás alkalmával sikerült nekik elégségesre a vizsga. Majd többszöri nekifutásból leállamvizsgáztak (azt is max. közepesre), emellett beadtak egy minimális oldalszámot elérő, talán mással megíratott szakdolgozatot, DE ezek a hallgatók már az egyetemi beiratkozás alkalmával "kártyáztak" a több nyelvvizsgából megszerzett bizonyítványukkal, de ha nem többel, legalább egy már akkor megvolt nekik. Sajnálom, ha bántó, amit írok, nem ez a célom, csak hát az igazságot írom, mert én is láttam ilyet.

Tehát, kérdem én: nem kellene átgondolni, hogy akkor kinél, melyik csoportnál hibádzik valami? Azoknál, akik magyarul sem képesek egy mondatot leírni, illetve elmondani, nem képesek leállamvizsgázni, megírni a szakdolgozatot, éveken át bugdácsoltak az egyetemen, de már az egyetemi beiratkozásnál (vagy még előbb) minimum egy nyelvvizsgájuk van; vagy pedig azoknál, akik kitűnőkre vizsgáztak egyetemi éveik alatt, gond nélkül fejezték be a tanulmányaikat, azzal a kivétellel, hogy nincs meg a nyelvvizsga miatt a diplomájuk, mert pl. a hallás utáni szövegértés rész nem akar nekik sikerülni?

HOGY LEHET AZ, HOGY OLYAN HALLGATÓK, AKIK ALIG TANULTAK VALAMIT MÁS TÁRGYAKBÓL SEM, NYELVBŐL SEM, AKIK MAGYARUL SEM KÉPESEK MEGSZÓLALNI, AKIK NEM KÉPESEK EGY EGYETEMI VIZSGÁT LETENNI, ALIG BÍRJÁK VÉGIGBUGDÁCSOLNI AZ EGYETEMET, MINIMUM EGY, DE AKÁR TÖBB NYELVVIZSGÁVAL RENDELKEZNEK?? ITT HIBÁDZIK VALAMI BIZONY! A MÁSIK MEG GOND NÉLKÜL LETESZI AZ ÁLLAMVIZSGÁT, JOBB JEGYEI VOLTAK VÉGIG, DE NEKI NINCS DIPLOMÁJA?? AKKOR HOGY VAN EZ??

+ EGY INFO: SOKAN BE IS VALLJÁK, HOGY NEKIK A DIPLOMA A LÉNYEG, NEM SZÁMÍT, MILYEN BUTÁK, MENNYIRE NEM TANULTAK: VALAHOGY MEGSZERZI A KETTEST; VALAHOGY "MEGSZERZI" A NYELVVIZSGÁT, ÉS MEG IS VAN A DIPLOMA. NULLA SZORGALOM, NULLA LELKIISMERET. A MÁSIK SZORGALMASABB VOLT, BECSÜLETESEBB, DE NEKI NEM JÁR SZERINTETEK A DIPLOMA. IGAZSÁGOS ÉS INTELLIGENS GONDOLKODÁS, VALÓBAN.

2. Könnyű azt mondani, hogy ha tanult évekig, miért nincs meg neki az a "könnyű" középfokú nyelvvizsga, hisz ha olyan okos, akkor ezt is gond nélkül meg kellene tudni csinálnia. DE!! Arra nem gondolnak azok, akik ezt a véleményt hangoztatják, hogy elég sok tényezőn múlik egy sikeres nyelvvizsga? Pl. sokan tökéletesen beszélnek az adott idegen nyelven, magas pontszámokat érnek el a szóbeli beszédkészség részén, de a hallás utáni vizsgarész nem éri el a 40%-ot, mert recseg a felvétel, nagyon hadarnak stb. Több ismerősöm ezért nem kapja meg a nyelvvizsgát, holott tökéletesen beszélik az idegen nyelvet.

Nem állítom, hogy mindenki, akinek megvan a nyelvvizsgája, tisztességtelen úton jutott hozzá, de bizony tudok egy-két esetet, hogy a barátnő megveteti a pasijával a vizsgát, mert el tudja intézni, vagy valakinek ismerőse a vizsgáztató, és ahhoz mérten javítja a dolgozatot, hogy jó ismerőse az illető. Más meg szenved, mert tisztességes úton nehéz: sok tényezőn múlik a vizsga sikeressége, vagy netán nem volt kint külföldön évekig az illető (és ez, lássuk be, anyagi kérdés is, hogy ki teheti meg, ki nem, és azt meg végképp felháborítónak találom, hogy még a végén ahhoz kössék a nyelvvizsgát, hogy a külföldön töltött évek által annyira tökéletesen beszéljen idegen nyelven a vizsgázó).

AKKOR TESSÉK ELGONDOLKODNI: IGAZSÁGOS EZ? SZERINTEM ITT ÉRTÉKRŐL MÁR RÉGEN NEM LEHET BESZÉLNI, MERT SOK NYELVVIZSGÁNAK ÉS EZÁLTAL DIPLOMÁNAK NINCS ÉRTÉKE, MERT SOKAN VAGY MEGVESZIK VAGY PROTEKCIÓVAL MEGSZERZIK (TISZTELET A KIVÉTELNEK), AZTÁN (AHOGY EGY ELŐTTEM SZÓLÓ ÍRTA), HA MEGVAN A PAPÍR A NYELVVIZSGÁRÓL, MÁR HÍVJÁK IS A TOLMÁCSOT, HOGY FORDÍTSA LE NEKIK, AMIT KELL. ÉRTÉK?? UGYAN MÁR...

3. Vannak, akik nem szándékoznak sem utazgatni, sem olyan munkahelyet vállalni, ahol elengedhetetlen követelmény a nyelvtudás. Társalgási szinten beszélik a nyelvet, tehát megértik, ha nagyon muszáj. Higgyétek el, nem mindenki akar ilyen-olyan menedzser, biznisz emberke lenni! Van, aki egyszerű, magyarul beszélő értelmiségi állással is megelégedne, és idegen nyelvű könyveket tud olvasni, mert olyan szinten beszéli a nyelvet. Mégis, itt ki lett fejtve, hogy nem is érdemlik meg nyelvvizsga nélkül a diplomát, meg hogy nem igaz, hogy egy "baromi könnnyű" nyelvvizsgát nem tudnak letenni... Aki egy kicsit is benne van a felsőoktatási berkekben, kapásból nem ír ilyet. Mert annál intelligensebb, és tudja, hogy milyen helyzetek vannak/lehetnek.

4. S végül kíváncsi lennék rá, hogy akik ennyire egyetértenek azzal, hogy diplomát nem érdemel az ember ha nincs nyelvvizsgája, meg hogy milyen könnyű a nyelvvizsga, nem okozhat gondot a letétele, azoknak megvan-e a nyelvvizsgájuk, diplomájuk? Vajon milyen végzettséggel rendelkeznek? Vagy talán úgy mondanak ítéletet éveket végigtanuló, becsületes és igenis okos, intelligens emberekről, hogy ők maguk sem rendelkeznek diplomával, egyéb magas végzettségekkel? Vagy ismeretlen is számukra a felsőoktatás?

Sajnálom, hogy ennyire nem látnak egyesek a rendszer mögé, a dolgok mögé. Csak ítéletet mondani tudnak, okos és szorgalmas embereket kiröhögni.

2012. márc. 14. 18:04
 14/17 anonim ***** válasza:

Kedves előző,

az utolsó vagyok (mármint a te posztod előtt).

Nem érzed, hogy kicsi ellentmondás van abban, amit írtál?

Nehogy azt mondd nekem, hogy aki olyan becsületes, szorgalmas, jó diák, kitűnőek voltak gimiben meg egyetemen is, plusz éveken keresztül tanultak.. Hogy pont ők ne tudnának lerakni egy nyavajás középfokút? Magolni persze, mindenki tud; erre legjobb példa a középiskolás padtársam: ész 0, tanulni mindig tudott (amit nagyon becsültem, becsülök benne a mai napig), a legjobb tanuló volt az osztályban végig 5-ösökkel. Igen ám, de amikor saját véleményt kellett kifejezni, GONDOLKOZNI, az már nem sikerült. Mind a mondjuk úgy tanulásnak (itt én inkább csak magolásnak hívom), mind a gondolkozásnak meg van a jó pontja meg a buktatója is. Soha sem voltam kitűnő tanuló, de színötösre érettségiztem (magyarból és töriből a legjobb százalékkal az iskolámból - pedig előtte 2-es voltam töriből és független vizsgabizottságot kellett igényelnem, mert nem tudott objektíven rám nézni a tanár; 4 éves előzménye volt persze) és azóta a világ egyik top1% egyetemén tanulok. MERT TUDOK GONDOLKOZNI.

Ne érts félre, nagyon tisztelem azokat, akik színötösökkel bukás nélkül végigcsinálják az egyetemet, középiskolát, akármit, de szerintem ott a fejben van egy kis bibi, hogy nem tudnak értelmesen tanulni (nem magolni). Ez totál ellentmondás. Ha valaki színötös volt középsuliban mindenből (idegen nyelvből is), akkor egy kis plusz rátanulással megoldható az a középfokú. Ezek szerint mégsem dolgoztak olyan kőkeményen éveken keresztül.

A kedvedért gyorsan rápislantottam, hogy manapság mik a témák egy átlagos középfokún: család, munka, utazás, szabadidő/hobbik, ételek/italok, egészség, plusz persze pontos nyelvvizsgától függően lehetnek még pluszok. Ezt a szókincset durván 2500 szóra tippelem, de még szerintem sokat is mondtam. Napi 15 szó megtanulása (nyelvtan nélkül gondolom) kb fél évet vesz igénybe. Persze, nyelvtanuláshoz több idő kell, de ha van előtte 4 év nyelvtan (mert ugye a magyar suliban ezt nyomják nagyon), akkor alapból van egy 1200-1500 szavas alapszókincsed, ezt kell csak bővíteni a vizsgára.

Persze, mindig vannak tisztességtelen, csaló diákok, de szerintem ezzel is csak azt bizonyítod sületlenség, amit írtál; ha egy gyengébb diák elérte azt a középfokú szintet, akkor egy sokkal erősebb, szorgalmasabb hogyhogy nem éri el? ezek szerint mégsem volt annyira szorgalmas? Amúgy nekem 17 évesen már felsőfokúm volt, mert meg akartam tanulni angolul, éjjel nappal angol könyveket olvastam, filmeket, sorozatokat néztem, emellett középsuliban a kettestől az 5-ösig minden jegyem volt. most akkor én lusta vagyok és értéktelen és megvettem a felsőfokúm? nem. ja, és nem tanultam külföldön, de volt sok jó program (és van is), amivel 15.000 Ft-ból 2 hétig Olaszországban önkénteskedtem nemzetközi csapattal (EU-s támogatás), vagy 20.000 Ft-ból utaztam Finnországba 2 hétre (EU-s támogatás megintcsak), és mindkettő programban utazás, szállás, kaja plusz programok benne voltak. Ha valaki nagyon menni akar, hidd el, nem pénz kérdése.

változatlanul fenntartom, hogy aki nem tud egy nyomorult középfokút letenni kb 10 év nyelvtanulás után, annak nem szabad diplomát kapnia, mert egyrészt elértékteleníti másokét is, másrészt ha olyan szorgalmas, akkor fél-1 év alatt felkészül rá. vagy nem az utolsó pillanatokra hagyja, hanem vagy már felvételi előtt megcsinálja, vagy az első 1-2 évben, amikor nem kell még szakdolgozatot, anyámkínját írnia.

nem hiszem el, hogy aki tökéletesen beszéli a nyelvet, az pont hogy a magnóhallgatáson bukna el, ez nonszensz. ha annyira jól beszélni, akkor valószínűleg annyira jól is érti (legalább), amennyire önmaga beszéli. az meg, hogy recseg a magnó vagy nagyon hadarnak, sajnálatos dolog. az előbbinél a vizsgaközpontnál kell panaszkodni, a másodikat meg el kell fogadni. ha néztél anyanyelven akármikor filmet vagy sorozatokat, akkor te is tudod, hogy az élőnyelvet használják; néha gyorsabban, néha lassabban beszélnek. na és, ha hadarnak? külföldön is fognak, ne félj. még egyszer kihangsúlyozom viszont: ha olyan tökéletesen beszél, mint kb egy anyanyelvű, akkor az akármilyen hadarást is meg kellene, hogy értse. és otthon a különféle akcentust még bele sem viszik a középfokúba! próbálj megérteni egy skót akcentust (glasgow-it), meglátom hogy boldogulsz vele. az a lassú, szájbarágós, többször leadott alap szöveg nem szabadna, hogy problémát okozzon a tökéletesen beszélő embernek.

Hogy kinek van pénze tolmácsot fizetni az már megint egy más kérdés persze :) nekem nem lenne, de cikinek is érezném 10 év nyelvtanulás után, hogy egy pár alapmondatot nemtok értelmezni.

az egyszerű, magyar értelmiségi állásról beszélsz: hogy ha muszáj, megértik, de könyveket olvasnak, mert beszélik olyan szinten a nyelvet. Ellentmondás kicsit? ez a baj látod, a magyar "értelmiség", aki a saját anyanyelvén kívül nem tud még makogni sem. az értelmiség szó (az én értelmezésemben persze), de magában hordozza, hogy az illető szellemi munkát végez (hogy milyen típusút, arra most ne térjünk ki). hogy művelt. hogy ért egy kicsit a zenéhez, egy kicsit a tudományokhoz, egy kicsit mindenhez, mert olvasott ember. hogy értelmesen lehet vele vitatkozni, hogy világot látott, nyitott ember. hogy BESZÉL NYELVEKET A SAJÁTJÁN KÍVÜL. ha eszerint soroljuk be az értelmiséget otthon, akkor sajnos csúfosul elbukott a magyar nemzet. látod, ez a baj az egyszerű gondolkozásmóddal: minek nekem nyelvvizsga, nem fogom úgysem használni a nyelvet. és mivan, ha igen? ha olyan helyzetben leszel? ha nem lesz pénzed tolmácsot fogadni? fel kéne fogni otthon, hogy a nyelvtudás, a tudás egy érték; nem valami hátrány vagy hülyeség. és a nyelvtudást (sajnos, nem sajnos?) mivel tudják lemérni? egy vizsgával. ugyanúgy, mint az egyetemen, ott is kell vizsgázni, nem?

Én is javában benne vagyok a felsőoktatásban (bár nem magyar egyetemen, az tény) és nagyon is jól tudom, hogy itt IS komolyan veszik a nyelvtanulást, nyelvoktatást, pedig "mindenki" beszél angolul.

És igen, nyelvvizsgámból kettő is van (hazai meg nemzetközi), plusz egy világon elismert egyetemre járok; plusz nem bukdácsolok semmiből.

Sajnálom, hogy te nem látsz ennyire a rendszer mögé és pont hogy te (is) ítélkezel. Nem röhögöm ki az okos, szorgalmas embereket, de aki nem tud letenni egy középfokút, nem érdemli meg a diplomáját.

2012. márc. 14. 22:03
 15/17 anonim válasza:

Kedves Legutóbbi Válaszoló!

Akkor menjünk sorjában, szeretnék válaszolni az érveidre!

1.Értem, amit írsz, hogy sokan ész nélkül tanulnak, magolnak. Csakhogy te arról a végletről beszélsz, hogy az illető nem tud önállóan gondolkodni, saját véleményt kifejezni. Na, akkor elmondom, hogy az egyik ilyen ismerősöm, akinek nincs nyelvvizsgája, már gimiben korrepetált, előadásokat tartott egyéb tárgyakból, mert a tanárai kérték rá. Nem a nyelv volt a profilja, de másból igenis TUDOTT ÖNÁLLÓAN GONDOLKODNI, ÉS MOST IS TUD GONDOLKODNI, MERT AZ ÉLET MINDEN TERÜLETÉN EGY OKOS, INTELLIGENS EMBER, AKIHEZ TANÁCSÉRT FORDULNAK SOKAN. És csak hogy tudd: NEM MAGOLT SOHA SEMMIBŐL.

2. Mint írod, a világ egyik top 1% egyetemén tanulsz, s 17 évesen már felsőfokúd volt, annyira ráálltál az angolra, meg hogy többször voltál már külföldön is, tehát a nyelvet volt alkalmad gyakorolni. Ez nagyon dícséretes dolog. DE: mi van azzal, aki nem állt rá a nyelvre úgy, ahogy te? Aki, még ha nem is anyagiak miatt, más tényezők miatt nem tudott külföldön tanulni? Akinek esetleg más profilja van, aki másban jó? Akinek nem a nyelv körül forog minden gondolata? Aki tudja a nyelvet társalgási szinten, és ÉRTELMISÉGINEK mondható, mert ÉRT A ZENÉHEZ, ÉRT A TUDOMÁNYOKHOZ, ÉS IGEN, BESZÉL IDEGEN NYELVEKEN A SAJÁTJÁN KÍVÜL. Csak épp, a nyelvvizsgarendszer úgy van megoldva, hogy pont 5-től 6- ig mindig hiányzik neki a nyelvvizsgához, mert olyan szemét módon megy a pontozás? Mert talán nem az angol filmek nézésére állt rá, hanem a magyar irodalmat olvasta?

3.Látom, picit figyelmetlen voltál, mert én egy szóval nem mondtam, hogy mindenki tisztességtelen úton jut a nyelvvizsgához, és mindenki lusta, akinek megvan. Ha figyelmesen elolvasod, amit írtam, hozzátettem, hogy tisztelet a kivételnek. Vagyis: nem általánosítottam. Olyat sem írtam, hogy a nyelvtudás hülyeség, vagy hátrány. Csak azt írtam, hogy RÁERŐLTETIK A NYELVVIZSGÁT AZOKRA IS, AKIKNEK NEM BIZTOS, HOGY OLYAN SZINTEKIG KELLENE BESZÉLNIÜK A NYELVET, ILLETVE, HOGY VISSZAÉLÉSEK VANNAK (TISZTELET A KIVÉTELNEK) SOK HELYEN. Rendesen elolvashattad volna, amit írtam, mielőtt nekiálltál volna itt kioktatni engem!

4. Te úgy gondolod,bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy tudnia kell a nyelvet. Nos, tájékoztatlak, hogy vannak, akik soha nem fognak olyan helyzetbe kerülni. Megszerezte a nyelvvizsgát, elhelyezkedik valahol. Aztán nem is lesz szüksége a nyelvre. Pl. egy mezei tanárnak, aki csak matematikát tanít gimiben, nem tudom, minek a nyelvvizsga, amikor azért tud beszélni nyelveket, csak épp pont a pontozás miatt, és amiatt, mert nem a nyugatmajmoláson nőtt fel, nincs papírja, nyelvvizsgája arról, hogy valóban beszéli az adott nyelvet.

5. Úgy látom, te ugyanolyan agresszíven próbálod erőltetni a véleményedet, mint amilyen ez a mostani helyzet: majmoljuk a nyugatot, ész nélkül. Tukmáljuk az emberekre a nyelvtudást(ami érték és nem hátrány, csak nem mindenkinek egyformán a nyelvről szól az élete), mikor itthon alig vannak élhető körülmények. És meg vagyunk arról győződve: mindenképp kelleni fog a nyelv. Aki nem olyan közegben akar dolgozni, aki nem akar utazgatni, annak miért erőltetik ezt? Miért nem elég az, ha társalgási szinten jól beszéli a nyelvet? Hozzáteszem: amikor azt írtam, tökéletesen beszéli a nyelvet valaki, akkor úgy értettem, nagyon magas pontszámokat kap a beszédkészségére. Nem írtam, hogy anyanyelvi szinten. Pont írtam is, hogy túlzásnak tartom, hogy mindenkinek ki kellene utaznia ahhoz nyelvet tanulni, hogy anyanyelvi szinten beszéljen. Akár hiszed, akár nem, sokan vannak, akik ÉRTELMESEN, INTELLIGENSEN BESZÉLNEK NYELVEKET, ÉRTIK, AMIT MONDANAK NEKIK, DE A HADARÁST NEM ÉRTIK A MAGNÓHALLGATÁSON. MERT A MAGYAR NEMZETI IRODALMAT OLVASTÁK ÉS MAGYAR TÖRTÉNELMÜNKET TANULMÁNYOZTÁK ÉVEKEN KERESZTÜL, MÍG MÁSOK FELIRATOS FILMECSKÉKEN GYAKOROLTÁK BE A HALLOTT SZÖVEGÉRTÉST.

6. Bizony, amit írsz, abban nagyon sok az ellentmondás. Abban, amit te írsz, nem abban, amit én.Ezt írod:"Persze, mindig vannak tisztességtelen, csaló diákok, de szerintem ezzel is csak azt bizonyítod sületlenség, amit írtál; ha egy gyengébb diák elérte azt a középfokú szintet, akkor egy sokkal erősebb, szorgalmasabb hogyhogy nem éri el? ezek szerint mégsem volt annyira szorgalmas?" A gyengébb diák csak tisztességtelen úton tudja megszerezni. Az erősebb, ha másra állt rá, nem a nyelvre, nem fogja tudni megszerezni, csak sokadjára. VANNAK, AKIKNEK NEM A NYELV VOLT A PROFILJUK TANULMÁNYAIK SORÁN. ANNYIRA TUDNAK BESZÉLNI IDEGEN NYELVEKEN, HOGY MEGÉRTETIK MAGUKAT, ÉRTIK, AMIT MONDANAK NEKIK, DE NE KÉNYSZERÍTSÜK RÁ MINDENKIRE, HOGY ÚGY BESZÉLJEN NYELVEKET, MINT PL. TE, AKI ERRE ÁLLT RÁ. AKI MÁSRA ÁLLT RÁ, AZZAL MI VAN? AZ MÁR NEM IS TELJES ÉRTÉKŰ EMBER EZEK SZERINT. AKKOR VAGYUNK CSAK TELJES ÉRTÉKŰ EMBEREK, HA FELIRATOS FILMEKET NÉZÜNK ORRBA-SZÁJBA. HA A KÜLFÖLD, A NYUGATMAJMOLÁS JEGYÉBEN TENGETJÜK ÉLETÜNKET.ÉS NEM IS VAGYUNK SZORGALMASAK AKKOR EZEK SZERINT, BÁRMENNYIT TANULHATTUNK AKÁR NYELVBŐL, AKÁR MÁSBÓL. Hidd el nekem, vannak, akik szorgalmasan tanultak egész életükben, és TUDNAK ÖNÁLLÓAN GONDOLKODNI, mégsem kapták meg eleddig a nyelvvizsgát, mert kellett volna még pár % a hallgatásos részhez. Reklamálni meg, te is tudod, hogy nehéz, mert amit rá akarnak erőltetni az emberre, azt rá is fogják.

A "csúfosul" egy picit stilisztikailag nem épp a legpontosabb kifejezés. Én azt mondom: CSÚFOSAN megbukott a magyar nemzet, ha minden csak a nyugatmajmolásról fog már itt szólni, és a magyar nemzeti irodalom, történelem helyett évekig inkább az idegen nyelvű makogást kell majd filmen hallgatni, hogy sikerüljön az a hallás utáni feladat... Hogy a nyelvvizsgaközpontok fennmaradjanak.

Mellesleg nagyon sajnálom, hogy ennyi empátia nincs benned, hogy mindenkit magadhoz mérnél, meg azokhoz, akiket mindig is a nyelv érdekelt, mint téged. Azokat ne vedd magaddal egy kaptafára, mert másban jók, és hidd el, tudnak ÖNÁLLÓAN GONDOLKODNI.

A rendszer téged igazol, hisz itt kényszerítve van a nyugatmajmolás mindenkire. Amire persze lehetne azt mondani, hogy jó is, mert haladni kell a korral, a világra nyitottnak kell lenni. De miért ilyen erőltetéssel? Miért nem elég egy társalgási beszédkézség?Miért nem elég, ha valaki igenis TUD IDEGEN NYELVŰ KÖNYVEKET OLVASNI? De sokan sajnos nem látnak a rendszer mögé(mint ahogyan te sem, amit nagyon sajnálok), hogy mennyien nem tudnak boldogulni, amiatt a "könnyű" nyelvvizsga miatt: visszaélések, igazságtalan pontozás stb. GONDOLKODNI TUDÓ, ÉRTELMES EMBEREK, AKIK UGYANOLYAN ÉRTÉKESEK, MINT NYELVVIZSGÁVAL BÍRÓ EMBERTÁRSAIK, CSAK ÉPPEN A NYELVET TÁRSALGÁSI SZINTEN BESZÉLIK, MÍG MÁSBAN (PL. MATEMATIKA, FIZIKA) SOKKAL JOBBAK, MERT MÁS ÉRDEKELTE ŐKET. ÉS IDEGEN NYELVŰ SZAKKÖNYVEKET TUDNAK OLVASNI, MERT ANNYIT ÉRTENEK IDEGEN NYELVEN.

Persze, most a világ efelé halad: kötelező lesz sok minden, ami eleddig nem volt az. Ezt írásod mindennél jobban igazolja, hiszen egyre többen gondolkodnak úgy, mint te. Vagyis: nem értékes ember az, aki éveket tanult végig SZORGALMASAN, mégsincs diplomája igazságtalanságok miatt és amiatt, mert másra állt rá jobban (tudja és tanulta szorgalmasan a nyelvet is, tud beszélni idegen nyelven társalgási szinten, de másra jobban ráállt). Majd a hallgatásos vizsgarész pontozása megmondja: értékes emberek vagyunk-e vagy nem. Intelligens gondolkodás. Senkit nem érdekel, mennyit tanult és milyen értékes valójában az illető. Nincs nyelvvizsgája, már nem is érdemel diplomát. Írásod is egy ékes bizonyítéka annak, mennyire benne van a mai magyar emberek fejében ez az erőszakos, külföldben való, másokra is erőszakosan a nyugatmajmolást tukmáló gondolkodás. Gratulálok, mert bebizonyítottad ezt, te magad.

"Extra Hungariam non est vita, si est vita, non est ita!"

2012. márc. 14. 23:55
 16/17 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó!

Akkor én is sorban válaszolok az érveidre, a kiabálást (Caps Lock) pedig kérlek mellőzd.

1. Hidd el nekem, az általad leírt személy a ritkább. Általában mindenkinek van egy intelligens, okos barátja, de nekem az összes ilyen barátom, ismerősöm rendelkezik nyelvvizsgával. Általában felsőfokúval, pedig nekik sem ez volt az első "profiljuk". Az egyikőjük fizika-matek szakon van, a másik formatervezőn; a harmadik ismerősöm orvosin, és pl a saját testvérem idén fejezi be az ELTÉn a pszichológia szakot plusz a Corvinus-on csinálja a második diplomáját. Érdekes módon ezekre az egyetemekre (orvosira, ELTE, Corvinus) magasak a ponthatárok, ezért az ide felvételiző diákoknak általában már az egyetem megkezdése előtt van nyelvvizsgájuk (mondhatni időben megcsinálták). Plusz mindenkitől hallom, hogy egy biztos általában angol nyelvtudás nélkül nehezen lehet elvégezni egy természettudományi szakot, mert a fejlődéssel lépést kell tartani (folyamatosan) és rengeteg könyv, referencia meg csak angolul van. Meg szakfolyóiratok meg ajánlott könyvek. Az orvosin is kell latint tanulni 2 félévig, mert a legtöbb szakszó latinul van (vagy legalábbis latinból vette át a magyar), ez hagyomány. Szerintem más generációból származunk, nem tudom, hogy te hány éves vagy, de nekünk már a középiskolában is azt mondták, hogy fontos a nyelvtudás, főleg a későbbi tanulmányok miatt.

2. Mi sem vagyunk millerek, én eltartom magam egyetem mellett (karácsonykor dolgozom, nyáron dolgozom, évközben dolgozom), tehát a pénzről (mint külföldi továbbtanulási tényezőzől) ne beszéljünk. Ha valaki nem kerül be egy külföldi egyetemre, akkor nem érte el azokat a feltételeket, amit támasztottak (általában 5-ös érettségik plusz motivációs levél és tanári referencia a UK-be). 12 éve zongorázom, 5 éves korom óta zeneiskolába jártam (szolfézs, énekkarok, gyerekjátékok ésatöbbi), természettudományi szakon tanulok (gyógyszerkémia), és hidd el, a magyar irodalomban is olvasottnak gondolom magam (édesanyám könyvtáros, kiskorom óta imádok olvasni, a megyei könyvtár gyerekrészlegét majdnemhogy végigolvastam általános iskolás-középiskolás koromban).

Az, hogy szemét módon megy a pontozás: persze, előfordulhat néha otthon, mert az a szemét vizsgáztató csak a pénzre megy, kell a bukási átlag. Ha így van, akkor ez a magyar rendszer hibája, de aki beszéli, érti olyan szinten a nyelvet (társalgási - középfokú), annak ez nem szabadna, hogy problémát okozzon. Mindig lehet másra fogni, és az emberek többsége inkább mutogat (a tanár, az előadó, a vizsgáztató, az akárki) a hibás, mintsem hogy elismerje, hogy na hoppá, tényleg nem vagyok azon a szinten, itt még tanulni kellett volna pár órácskát. És ezek az emberek persze elpanaszolják az ismerőseiknek, hogy jaaa én tudok ám angolul/németül/franciául/spanyolul/kínaiul/akármilyen nyelven, de szemét volt a vizsgázató. tipikusan így születnek az urban legend-ek.

3. a visszaélések megint csak, a magyar rendszer hibája; ezt kéne átdolgozni akkor ezek szerint, bár nekem mind a középfokúmon, mint a felsőfokún, mind a nemzetközi felsőfokún jófejek voltak; ezek szerint mázlim volt, hogy 3 vizsgából 1-nél sem akartak buktatni vagy nemtom. nem hiszem, hogy egy társalgási szint (=középfokú) olyan nagy erőltetés lenne akárkire is.

4. a mezei gimitanárnak (matektanárnak) is szüksége lehet akármikor egy társalgási szintű nyelvtudáshoz. Sok-sok középiskolának vannak manapság cserekapcsolatai külföldi iskolákkal, magát zárja ki a jó buliból, ha nem beszél egy nyelvet. mint mondtam, a nyelvvizsga a nyelvtudás lemérésének az eszköze. bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy valaki odalép hozzá az utcán (külföldi), hogy merre van ez vagy az; elég ciki, hogy a magyarok 80%-a egy értelmes választ nem tud kinyökögni (pesten a metró jegyváltóban szoktam rendszeresen angolról magyarra fordíthatni, ha külföldiek próbálnak beszélni magyarokkal ésatöbbi). Ergo még egy középiskolás érettségivel rendelkező embernek is bármikor lehet olyan élethelyzete, ami megköveteli, hogy megértse ha máshogy nem, de legalább alapszinten a másikat. én sem szeretném, ha olyan ember tanítaná, oktatná a gyerekemet, aki nincs tisztában a külföldi (akkor mondjuk így: nyugati) oktatáskultúrával és nem beszél egy nyelvet, mert annál kevesebbet tud átadni a gyerekemnek; mint mondtam, egy nyelvtudás tágítja a szemléletet, lehetőséget ad önmagunk fejlesztésére, emellett jó agytorna. egy tanártól (akármilyen tanár) igenis elvárható, hogy ha ő oktatja a jövő értelmiségét - márpedig a gyerekekben, fiatalokban iszonyatos lehetőségek rejlenek -, akkor olyan példát is mutasson, amit érdemes követni. ez hatalmas felelősség, és tudod, ha a pici gyerek kedvenc tanárnénije nem tud megszólalni egy másik nyelven (pl külföldi cserediákok jönnek a suliba), akkor neki is az vésődik a fejébe, hogy hát ő sem tud, akkor nekem minek kéne tanulni. ez szerintem nem helyes irányvonal.

5. mit jelent az, hogy majmolni a nyugatot, sajnos ezt nem értem, fejtsd ki kérlek.

Te is ugyan olyan agresszívan próbálod ráerőltetni a véleményed mindenkire, mint (akkor ezek szerint) én.

hogy milyen élhetetlen körülmények vannak otthon, na azért álljon meg a menet.

nyilvánvalóan vannak olyan települések, országrész, ami szegény, haldoklik, magas a munkanélküliség ésatöbbi. igen, van, mindenhol van ilyen, még idekint is, de most nem róluk beszélek, a legtöbb diák sem borsodból kerül egyetemre. érdekes, amikor hazamegyek, mindenki új kocsikkal járkál (pár évesekkel, persze a hitelt még fizeti), a legtöbb ismerősömnek 60-100 ezres telója van, kajájuk van (normális, nem zsíroskenyér napi 3x), az új TV meg számítógép mindenkinél ott virít. a bevásárlóközpontokban nem lehet parkolóhelyet találni, mindenki csak költekezik. na ez a relatív szegénység; panaszkodni, hogy jaj de szegény ez a magyar nép, de közben mindenki ész nélkül felvesz hiteleket lakásra, kocsira, számítógépre, akármire. de az, hogy a családok nyelvtanulásra, tanulásra költsenek, az ki van zárva. azért, mert otthon élhetetlen körülmények vannak, azért a magyar állam, a magyarok a felelősek; pontosan ezért kéne tanulni a nyugattól, mert sok országban olyan rendszer van, ami működik, bevált és haszont hozó. nem mondom, hogy mindent át kéne venni - dehogyis, ez butaság lenne; de pl. meg kéne nézni itt az oktatási rendszert és otthon; az egyik működik, a másik meg nem.

aki nem olyan közegben dolgozik: akkor hol dolgozik? itt most elsősorban a diplomás emberekre gondolok, nem a boltos eladónénire. ha egy magyar vállalatnál dolgozol, akkor is előfordulhat, hogy vezető állásban (pl menedzser) bejön egy külföldi rendelés. tolmácsot hívogatni? felesleges pénzkidobás a tulajnak, inkább felvesz olyat, aki képes tárgyalni az esetleges külföldi megrendelőkkel. multinál? alap a nyelvtudás. plusz mivan, ha pár év alatt elege lesz a tré fizuból, és ki akar menni külföldre dolgozni pár évig? nyelvtudás kell hozzá. vagy esetleg olyan területen dolgozik (pl tanár), hogy példa a gyerekeknek, fiataloknak, többet tud átadni, mert tájékozottabb (nem csak egy oldalról olvasta a történelmet, figyelemmel követi a természettudományos változásokat, újításokat), mint az, aki nem követi. sajnos-nem sajnos, az élet minden területén kell, kellhet a nyelvtudás manapság. nem mellesleg általában normális munkát nem fogsz kapni, ha nincs egy társalgási szintű (= középfokú) nyelvtudásod.

ha nem akar utazgatni, pedig megtehetné, az már magánügy; én imádok utazni és olyan emberrel még életemben nem találkoztam, aki ne akar volna valahová eljutni, valamit megnézni.

én is olvastam rengeteg úgymond nemzeti irodalmat, rengeteget tudok a magyar történelemről, de nem hiszem, hogy a nyelvtudás kizárná akármilyen szinten is eme szép tantárgyak tanulmányozását, ez egyszerűen beszűkült gondolkodásmód.

hidd el, az a hadarás nem hadarás, egy normális ember úgy beszél, mint ott a magnón. ha azt képtelen megérteni, akkor valószínűleg egy élethelyzetben sem fogja megérteni, bár igazad van, ott vissza tud kérdezni (csak milyen ciki már pl a külföldi ügyféltől állandóan visszakérdezni).

6. a magyar rendszer szerint én is a gyengébb diákok közé tartoztam (nem voltam 5-ös se évvégén, se évközben, minden jegyem volt), mégsem csalással szereztem meg a nyelvvizsgámat. de a rengeteg másik osztálytársam, akik szintén nem voltak kitűnő tanulók, mégiscsak összekaparták valahogy gimi végére azt a középfokút; mind a gyengébb, mind az erősebb diák.

én sem csak a nyelvre álltam rá, mint mondtam, természettudományi szakon vagyok. a nyelvtudás nem csak egy cél, hanem eszköz is, hogy a lehető legjobb diplomát kapjam ezen a szakterületen. az, hogy ki teljes értékű és ki nem, nem akarok erről vitát nyitni, mert felesleges; amúgy felirat nélkül kéne nézni a filmeket, több ragad az emberre az tuti (és még a magnóhallgatásnál is segít!). lehet, hogy én vagyok a makacs vagy érthetetlen, de tényleg nem hiszem el, hogy aki egész életében szorgalmasan tanult, az ne tudna letenni egy középfokút.

a reklamálásnál azt értettem, hogy bemész a vizsgaközpontba, és kikéretteted a lepontozott vizsgádat, hogy megnézd, mit rontottál el. megintcsak, az nem a nyelvvizsgaközpont, a vizsgáztatók hibája, ha az ember nem áll(t) olyan szinten, hogy ténylegesen letegye azt a vizsgát.

a nyugatmajmolás szót kérlek megint, fejtsd ki, tényleg nem tudom értelmezni (gondolom ez valami magyar nemzeti dolog lehet, hogy a nyugat csúnya-rossz mi meg majmolunk mindent? tényleg nem értem). sajnálom, ha a magyar tudásom picit megkopott, idekint nemigen használom a nyelvet, csak elvétve, ritkán :)

amit te szerintem nem értesz, hogy ha nincs egy erős nyelvtudásod, akkor nem fogsz tudni idegen nyelvű könyveket sem megérteni, egyfolytában szótárazni kell. hidd el, egy középfokú nyelvtudással senki sem fogja megérteni a Gyűrűk Urát angolul, de még a felsőfokú szinten beszélőkön is kifoghat. egy Harry Potter könyvhöz is kell egy erős középfok, a szakirodalmakról, tudományos folyóiratokról nem is beszélve, ahol még a szakszavak is bejönnek (ergo kell az a plusz jó párszázas szókincs, hogy megértse az ember). kétlem, hogy középfokú nélkül akárki is érti folyamatosan az akármilyen idegennyelvű könyvet, amit a kezébe fog, hacsak nem ilyen kb 200 szavas gyermekkönyv.

megint mondom: a visszaélések, akármik a magyar rendszer hibája, meg ha a diák nem készült fel a vizsgára, akkor az övé. mint mondtam, rám is pikkelt a töritanárom, de mivel mindent megtanultam anno töriérettségire és bár problémát okoztam a független vizsgabizottsággal anno, nem tudtak olyat kérdezni, amire ne tudtam volna válaszolni. na bumm, pikkelt, de ha tudok annyit és tudok mindent, akkor nem fog tudni olyat kérdezni, amire ne tudnék válaszolni.

most én is panaszkodhatnék, hogy kémia szakon nekem mire kellett anno a töri vagy a magyar irodalom. semmire, naés, meg kellett tanulnom, beleszámított a felvételimbe. ilyen alapon lehetne sokmindenre panaszkodni (anno a média istenem de hülyeség volt!), de valami miatt kötelező tananyag lett (gondolom eleinte tod ilyen szép és hangzatos dolgok miatt, minthogy felnyitja a szemed a világra, megérted, hogy mi történik és miért ésatöbbi).

Ó hidd el nekem, ha többen úgy gondolkoznának mint én, nem ott tartana Magyarország, ahol :D

egyfolytában ez a "másra állt rá jobban" meg "nem az volt a profilja" az, amivel védeni tudok őket egyedül, ahelyett, hogy kimondanánk: lusták voltak nyelveket tanulni és most ciki van, mert nem kap diplomát. hát kinek a hibája ez, hogy nem ült le megtanulni azokat a szavakat? a rendszeré? talán. a tanáré, mert megbuktatta? talán. a saját hibája? dehogyis, az elképzelhetetlen. kopp kopp, nyisd fel a szemed; van is ez a magyar mondás, hogy mindenki a saját sorsa kovácsa (ha jól emlékszem, így mondják), ez ebben a helyzetben nem igaz?

az értéktelen szót a diplomára értettem, nem az emberre. nézd, ha egy egyetemről kikerül 200 diák, akinek 150-nek nincs nyelvvizsgája, vagy egy másikról kikerül egy másik 200, akiknek viszont megvan, az magáról az egyetemről is elmond valamit. én cégvezetőként tuti gyanakodva tekintenék azokra, akiknek állítólagosan 5-ös az államvizsgájuk, de egy középfokút nem tudnak letenni, mint arra, akinek szintén 5-ös, de van középfokúja. én tuti az utóbbit alkalmaznám, különféle okok miatt.

persze, hogy senkit nem érdekel, hogy mennyit tanult, mert nincs eredménye, és ezek (az eredmények) számítanak. senkit sem érdekel, hogy órákat ülök a kémia számítások, egyenletek fölött, ha nem tudok egy elfogadható jegyet szerezni. ez magánügy mondhatni. engem sem érdekel, hogy őszinte legyek, hogy mennyit kell fölötte ülnöm, hogy meglegyen az eredménye (értem, meg tudom csinálni a minta vizsgát hibátlanul, akármilyen feladatot keresek online vagy a tankönyvben, nem fog problémát okozni). és nem várom, hogy buksin paskoljanak, mert jaj-de-ügyes-voltál-5-öst-kaptál. magunknak tanulunk, nem az iskolának, nemdebár?

hogy milyen külföldöt majmoló gondolkozásmódom van, igazából lövésem sincs. de az tuti, hogy a nyelvtudás a mai világban egy ilyen pici országban, országnak kötelező, ezt látom te nem érted.

és hidd el nekem, van Magyarországon kívül is élet, és jobb is (nekem jobban tetszik, persze ez relatív), mint otthon. (még jó, hogy 1 évig latint is tanultam, na hogy rá vagyok állva a nyelvekre. amúgy ezt a latin mondást is a magyarok vették át na kiktől, a nyugattól: németektől. kétségtelenül nagyon eredeti.)

erre az egyik kedvenc latin mondásom a válaszom: "Diligentia maximum etiam mediocris ingeni subsidium"

2012. márc. 15. 15:33
 17/17 Nné kata válasza:
100%

Ahhoz, hogy a diplomáddal az adott szakmában el tudj helyezkedni, legalább társalgási szinten beszélned kell angolul! Ez a nyelvtudás, a nyelvvizsga már más kérdés.

Az MSC-hez azért már egy felső vagy két közép dukálna, szerintem..no meg a tapasztalat mondatja.

Én jelenleg msc-re járok, most csinálom a 2. középfokúmat (+van egy alap) mégis az utolsó pillanatokban jutok el vizsgázni és ez nem azért van, mert lusta voltam, vagy nem voltam rá képes eddig, hanem anyagi okok is közre játszottak. Kérdem én, ha a diplomához két középfokút elvárnak, akkor miért nem adnak hozzá normális oktatást is???

Nálunk ugyan az egyetemen -államin - ki van osztva, hány félévben tanulhatsz -költségtérítésmentesen - bizonyos nyelveket, de az oktatási szint egy nulla: 50 fölötti begyöpösödött oktatók 15 éves tankönyvből oktatnak futószalag-szerűen, tipikusan a nyelvtanra építve mindent, miközben a szókincs valahol elvész a semmiben, mindezt közel 30 fős csoportban.

Ergo ha valaki nem csak papírt akar, hanem tudást is, annak keményen elő kell vennie a tartalékait, hiszen egy intenzív nyelvtanfolyam 30-60 ezer forint között van (+könyvek, miegymás)

Szóval nem tartunk ott ahol kellene... az elvárás nagy, de ehhez alig van némi támogatás. Szerintem..

2012. márc. 19. 18:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!