Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Németben a Tschüß-t hogyan írjuk?

Németben a Tschüß-t hogyan írjuk?

Figyelt kérdés

Tschüs! vagy Tschüß! vagy Tschüss!

Melyik ezek közül?

2012. márc. 3. 12:42
 1/8 anonim ***** válasza:
A második.
2012. márc. 3. 12:44
 2/8 webnyelv ***** válasza:

Hivatalosan Tschüss az új helyesírás szerint - mert rövid magánhangzó után ss van és nem ß.

[link]

dialektusban van alternatívája:

[link]

[link]

2012. márc. 3. 12:47
 3/8 A kérdező kommentje:

Én is a harmadikra tippeltem az új helyesírás szerint.

De akkor webnyelv szerint a Tschüs! is elfogadható (például el e-mail végén)

2012. márc. 3. 12:49
 4/8 webnyelv ***** válasza:
A Tschüs megoldást még nem hallottam eddig, de a Wikipédia szerint az is jó. Végülis a belinkelt oldalakon is előfordul mindhárom, de én részemről a Tschüss-nél maradnék.
2012. márc. 3. 13:00
 5/8 A kérdező kommentje:

Értelek.

Ha mondjuk egy emelt szintű érettségin valaki egy e-mail végén Tschüß! formában írja, akkor az pontlevonással jár?

Nem csináltam ilyen hibát, csak kérdezem. Meg még emelt érettségit sem csináltam.

2012. márc. 3. 13:04
 6/8 anonim ***** válasza:

hát én legfeljebb azért vonnék le pontot, mert nem igazán láttam még olyan emailt, ahol Tschüss-el köszöntek volna el (most nem a helyesíráson van a hangsúly, hanem magán a szón.)

megvannak a jóval elterjedtebb formulák, hogy miket használnak hivatalos levél és magánlevelek végén.

Magánlevél végén például:

Machs gut

Viele Grüße

Liebe Grüße

Bis bald

...

szerintem bármelyik jobb választás, mint a Tschüss

2012. márc. 3. 13:41
 7/8 webnyelv ***** válasza:

Baráti levél végén elmenne bármelyik, nem hivatalos dolgokba jobban beleviheti az ember az egyéniségét. (Mert pl. mi van, ha valaki egy baráttól úgy köszön el levelei végén magyarul, hogy pußika? :D ) Hivatalos levélben meg mást kell írni eleve. Német barátok egymásnak ennél biztos hajmeresztőbbeket is írnak.

Emelt érettségin mondjuk legjobb a biztosan jót írni, mert beleköthetnek.

2012. márc. 3. 14:36
 8/8 anonim válasza:
tschüs
2016. szept. 23. 22:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!