El tudnátok magyarázni az angol Causative form (Műveltető) használatát, és hogy hogy kell vele mondatot alkotni?
1. Ha valamit megcsináltatsz akkor have/get+TÁRGY+az ige 3. alakja. Ha valaki által akkor a végére írhatod hogy by XY. Hogy have-et vagy get-et írsz az mind1. Más igeidőben is ezt a két szót ragozod.
Pl. I have my watch repaired. - Megjavíttatom az órámat.
I had my watch repaired yesterday. - Tegnap megjavíttattam az órámat.
I get my car repaired by John. - Megjavíttatom a kocsimat Johnnal.
2. Ha rá akarsz beszélni valakit hogy csinálja (ez enyhébb) akkor get (itt have NEM lehet)+valaki+to do (a főnévi igenévi alak)
I try to get him to buy a car. Megpróbálom rábeszélni, hogy vegyen egy autót.
3. Make+valaki+ige - ez erőszakosabb rábeszélés, vagy kötelesség kifejezése (pl munkahelyi feladat)
Her boss makes the secretary type some letters. - A főnöke legépeltet néhány levelet a titkárnővel.
The teacher made us write a test. A tanár dolgozatot iratott velünk.
Ugyanezzel késztetést is kifejezhetsz.
You always make me laugh. Mindig megnevettetsz.
The rain made me run. Az eső miatt futnom kellett.
4. Have+valaki+ige - pénzért megcsináltatsz valamit valakivel.
I had the plumber change the water pipe. Kicseréltettem a vízcsövet a vízvezeték-szerelővel.
5. Bizonyos szavaknál, pl. understand, hear - make+tárgy+3.alak.
I make myself understood. Megértetem magam.
I made my voice heard. Hallattam a hangomat.
*Van amikor ugyanazt többféleképpen is kifejezheted. Pl. The boss had the letter typed by te secretary. és The boss made the secretary type the letter. ugyanazt jelenti.
Mi a helyzet a "have + sy/sg + -ing-es alak
Mikor használják és hogyan kell fordítani?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!