Van olyan nyelv amelyikből nyelvvizsgán nem kell szóbelizni?
Én is úgy tudom, de valaki ezt megkérdezte és jól leoltotta egy válaszoló.
Most akkor latinból kell vagy nem kell szóbelizni?
Ez kicsit olyan mintha azt írnád, írd be ezt a google-ba: ...
Illik kimásolni egy részletet.
Nekem igazából csak azért bunkóság, mert van aki ugyanígy bemásolt kb. 15-20 oldalt és nem volt benne amit kerestem.
Latinból is van szóbeli, de teljesen máshogy néz ki mint angolból.
Latin szóbelin egy kis terjedelmű szöveget kell szóban lefordítani (van felkészülési idő, szótárt lehet használni). Utána pedig nyelvtani kérdéseket tesznek fel. A legvégén kultúrtörténet is van.
Előző válaszoló vagyok.
A kultúrtönénet lehet történelem, mitológia, irodalom. Általában a fordítandó szöveggel kapcsolatban tesznek fel kérdéseket.
Kultúrtörténet (művelődéstörténet) középfokú szóbeli:
a görög-római mitológia legismertebb alakjai – a római hadászat – öltözködés – család – a római városi lakóház fajtái, szerkezetük – névadás – iskola, műveltség – szórakozás – provinciák – Róma városa – Róma helyrajza – az ezüstkor szerzői – a római középületek, utak – Vergilius művei és az Aneis cselekményének vázlata – a római történetírás – Róma királyai (nevük, legfontosabb intézkedéseik) – Horatius élete és művei – Róma eredetmondái – a principátus és a császárság (Caesar és Augustus jelentősége, nevezetesebb utódaik) – köztársaságkori Róma tisztségviselői és államrendje – Cicero írói és politikai tevékenysége – vallás és jóslás Rómában – Római színjátszás és drámairodalom – Ovidius élete és művei – a rómaiak Magyarországon – a római naptár – Iulius Caesar politikai tevékenysége és irodalmi művei – metrika (legfontosabb verslábak, sorok, strófák) – képzőművészetek Rómában – ókori filozófiai áramlatok, Rómában is ható görög filozófusok
Ez kicsit soknak tűnhet elsőre, de nem nehéz rá felkészülni. A latin szövegek olvasásakor ezek a dolgok szinte mindig előkerülnek. Művelődéstörténeti ismeretek nélkül nem is lehet latint tanulni.
Ha latinból szeretnél nyelvvizsgázni, nézd meg ezt a linket:
Most megint van némi változás a latin és az ógörög nyelvvizsgákban.
Azért tetted fel ezt a kérdést mert úgy érzed nem sikerülne a szóbeli nyelvvizsga? Lehet, hogy angolból vagy németből (vagy más élő nyelvből) mégis könnyebb lenne. De ez attól is függ, hogy állsz a latinnal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!