A japán írás / olvasást mennyi idő alatt lehet elsajátítani?
Kedves 22.01
Te még véletlenül sem tanulsz japánul, ugye? Mert én már 1,5 éve tanulok. Ezeket a kérdéseket, én is feltettem anno a tanáraimnak (az egyik N1, a másik N2-es nyelvvizsgával rendelkezik), és tőlük kaptam ezt a választ. Elsőre hihetetlennek tűnt, de amióta tanulom, rájöttem, hogy ez tényleg így van.
22:12
Igaz, hogy sok kanjit nem tudnak még a felnőttek sem elolvasni, de azért nem 5000-10000 van csak. Ez annak a száma, amit egy átlagos napon használnak (látják a TV-ben, olvassák az újságban, levéében, stb. ) A kanjik száma 20-25 ezerre rúg, de olyan is van ezek közt persze, amit nem használnak. Én ismerek egy japán férfit, aki ebből 22 ezer kanjit tud, olvasattal, jelentéssel, mindennek együtt.
Amúgy kérdező: Attól függ, hogy milyen középfokút szeretnél. A sima magyart, amit máshol nem fogadnak el, vagy a JLPT-t, amit meg Magyarországon nem fogadnak el. Persze, ezt lehet honosítani. A JLPT-t, ha honosítod, akkor az N4-est és az N3-ast is középfokúra honosítják neked, annak ellenére, hogy az N4 még valamivel középszint alatt van. Az N3 pedig már teljes rendes középszint. Az N4-et le tudod rakni EGY ÉV intenzív tanulás után. (Én is mehetnék decemberben nyelv vizsgázni, 6,500.- ft, de egyenlőre nincsen rá szükségem.
Amúgy nem tudom, hogy hova fogsz járni, de én ajánlom a Momiji nyelviskolát, ez a legeslegjobb.
Sok sikert a tanuláshoz! :)
az igen :O :D
végig olvastam a válaszokat de most kb azt se tudom már miről van szó xD
de az a lényeg hogy nekünk magyaroknak jobb a 44 betüs abc-énkkel mint a japánoknak a több ezres írásjelekkel :D
1948 db kanji van, meg speciálisan a neveknek kb. 15db plussz.
1 év múlva a 4. szint meglesz.
Az ELTE meg hülyén képzi a japánt. Akik ott végeznek nehezen teszik le a nyelvvizsgát.
Szia,
a legtöbb tankönyv és japánul beszélő ember szerint: az átlagosan képzett japán emberek kb. 3000 kanjit tudnak. A japán irodalomban (a műszaki és a szépirodalmi anyagot is beleszámítva) kb. 4000 kanjit használnak.
A legátfogóbb szótárakban 10.000 kanji található meg, de vannak speciális szótárak, amikben a valaha létezett, összes kanjit összegyűjtötték, ezekben 50.000 van.
A legáltalánosabb kanjik száma kb. 2000-re tehető. Ezzel már tudsz újságot olvasni, könyveket (nem totál magas szépirodalmat nyilván).
Aki azt írta, egy 14 éves japán 6000 kanjit tud, nem tudom honnan szedte. Ennyit a felnőttek sem tudnak, mondom, ők olyan 3000-ret ismernek, használnak.
Előrebocsátom, hogy én nem tudok japánul, csak most érdeklődöm iránta, el akarom kezdeni tanulni.
De nem kell fikázni, hogy "hozzá nem értő"-ként mondom ezeket, mert nem én találtam ki, hanem tanárok mondták és a tankönyvek elején is szokott bevezető lenni a kanjikról, ott mind ezt írják. Szóval nem én, hanem japán nyelvtudósok és tanárok. Csak azért hangsúlyozom ezt, mert elég régóta járok ide ahhoz, hogy tudjam, az első reakció az lett volna (talán így is ez lesz, ahogy ismerem az átlag idejárók intelligencia szintjét): "Nem is tudsz japánul, ne pofázzááá!". :)
Amelyik azt írta, hogy hiragana és katakana olvasás: 1 nap alatt, az valami gyerek zseni? Én már a harmadik napja tanulom, vizuális típus vagyok ( grafikus, ezért rajzokkal foglalkozom lényegében) de még mindig sok van amit keverek és a katakanának még neki sem kezdtem.
Ha reálisan akarok gondolkodni, akkor megjegyezheted a hiraganákat, mondjuk egy hét alatt. Másik 1 hét alatt a katakanát, de nem 1 NAP alatt... omájgád :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!