Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » A németben van szabály arra,...

A németben van szabály arra, hogy a szavak melyik nemben vannak?

Figyelt kérdés
Azaz, hogy melyik szavat kell der-, die- vagy das-al használni?
2011. aug. 1. 14:36
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Vannak bizonyos végződések, amelyek meghatározhatják a nemet. Például az ung végződésű szavak mindig nőneműek, chen végűek mindig semlegesneműek, a ling végűeg pedig mindig hímneműek. Máskor a jelentésből is lehet következtetni a nemre. Például az autómárkák mindig hímneműek (der merzedes), a motormárkák mindig nőneműek (die kawasaki). De példáúl a das mädchen (lány) semlegesnemű a chen képző miatt, pedig a jelentése alapján nőnemű lenne. Ilyen ütközéskor mindig a végződés számít. A legtöbb szónál viszont nincs ilyen szabály, mindig meg kell tanulni a névelőt is. De egy idő után már könnyen ráérzel, milyen nemű lehet a szó.
2011. aug. 1. 14:43
 2/11 anonim ***** válasza:

Nincs semmi szabály, bár van néhány amit könnyebben meg lehet jegyezni. Pl. nőneműek az [-ung] ,és az [-e] -re végződő szavak.

A többiről sajnos nem tudok nyilatkozni, én ezeket tudom csak, ezt be kell magolni.

2011. aug. 1. 14:44
 3/11 anonim ***** válasza:

Nagyon minimális.

Néhány végződésnél lehet tudni, hogy azok milyen neműek, de a legjobb ha a szavakat a névelőjével együtt tanulod meg. Még nem láttam nyelvkönyvet és nyelvtanárt, aki ennél jobb módszert mondott volna.

2011. aug. 1. 14:47
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Hát mi néhány ilyen játékos szóval tanultuk, de ez sem 100%-ban működik.

Der Iglingorismus: Alle Substantive mit den Endungen -ig, -ling, -or, -ismus sind männlich: Der Honig (-ig), der König (-ig), der Frühling (-ling), der Motor (-or), der Kommunismus (-ismus) sind alle maskulin.

Die Heitungkeiteischaftion: Das bedeutet, alle Nomen mit den Endungen -heit, -ung, -keit, -ei, -schaft und -ion sind feminin. Also z. B. die Freiheit (-heit), die Fröhlichkeit (-keit), die Bäckerei (-ei), die Mannschaft (-schaft), die Nation (-ion).

Das Tumchenamentum: Die Substantive auf -tum, -chen, -am, -ent, -um sind sächlich und haben den Artikel das. Das Altertum (-tum), das Mädchen (-chen ist schlicht und ergreifend ein Diminutiv, auch -lein gehört hierher und braucht den Artikel das, z. B. das Autolein), das Amalgam (-am), das Firmament (-ent), das Museum (-um).

2011. aug. 1. 14:47
 5/11 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Az -e végű szavak nem mindig nőneműek. A der junge például hímnemű. :-)
2011. aug. 1. 14:48
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Vannak még szabályok.

Pl. az idegen eredetű szavak mind "das"-osak (s Auto)

A görög eredetűek is: s Theater (annak ellenére, hogy az "er"-re végződőek hímneműek)

Aztán a Sexus felülírhatja Genus-t, pl. r Papa (Mert hogy az apa férfi)

Én azt szoktam javasolni, hogy minden végződéscsoporthoz érdemes egy (már jól ismert jelentésű!) szót bemagolni, és akkor az azonos végződésű új szavaknál majd beugrik a névelő.

Egyébként pedig való igaz: a szót névelővel és TÖBBESSZÁMMAL együtt érdemes mindig megtanulni.

Fránya német. :o)

tanárnéni

2011. aug. 1. 14:54
 7/11 anonim ***** válasza:
Ich bin ein Berliner...
2011. aug. 1. 15:06
 8/11 anonim ***** válasza:

Van egy igazán jó nyelvtan gyűjtemény, amit egy debreceni egyetemista készített. Én sokat használok belőle a munkám során.

Itt a kérdésedre a válasz:

[link]

Egy másik tanárnéni :)

2011. aug. 1. 16:09
 9/11 anonim ***** válasza:

14:54

Huh!

Hát ennél én egy lényegesen jobban leegyszerűsített változatot használok. (És sajnos van benne hiba is, vagy inkább félrevezető szabály, bár a munka figyelemre méltó!)

Ha ennyire részleteset keres valaki, akkor a legjobb a DUDEN Grammatik 345-357. Itt aztán pontokba van szedve a vonatokon és napilapokon át minden...

De ennyire részletes verzió szerintem megterhel egy mezei nyelvtanulót. :o)

Sajnos az én tanulóknak készített verzióm abban a szobában van most, ahol kislányom szundikál...

2011. aug. 1. 16:27
 10/11 anonim ***** válasza:

A "másik tanárnéni" által javasolt oldalt én is használom. Szerintem is jó és hasznos! Ha teheted, nézd meg azt az oldalt, érdemes.

Kitartás! :)

2011. aug. 1. 22:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!