Mi a különbség az in time és az on time kifejezések között? Melyiket mikor használják?
in time: akkor használod, hogyha pl időben megérkezélt a vasútállomásra, csak 10 perc múlva indul a vonat.
on time: éppen csak el tudtad csípni a vonatot.
at the end: idő egy adott pontjára, vagy konkrét helyszínre gondolsz. pl at the end of the film, book, journey.
in the end: elvontabban, pl egy beszélgetés, tárgyalás, valamilyen folyamat végén.
at the end: végén
in the end: végül
Na jó, rakjuk helyre ezeket:
in time: időben
Yesterday I was a little late, but I arrived in time. (Tegnap egy kicsit késésben voltam, de még időben megérkeztem.)
on time: pontosan
We agreed to meet at 4 o'clock and he turned up on time. (Megállapodtunk, hogy 4-kor találkozunk és pontosan meg is jelent.)
at the end: valaminek a fizikai végén
At the end of the book, you can find the content. (A könyv végén megtalálhatod a tartalmat.)
At the end of the film, I was crying. (A film végén sírtam.)
in the end: végül
We couldn't agree for days, but in the end we found the solution. (Napokig nem tudtunk megegyezni, de végül megtaláltuk a megoldást.)
A.
Az utolsó válaszolónak tetszett a rendbeszedése, annyi kivétellel hogy az on time a legtöbb esetben azt jelenti amit az egyik válaszoló is írt, éppen odaért az utolsó pillanatban, "elcsípte".
Pl.
I arrived at the railway station on time, so I could reach the train:)
Azonban jelenthet pontosant is, ekkor általában valami jelző van előtte. Pl dead. (tehát "halálpontosan"-nak tudjuk fordítani. De a right is előfordulhat. Sok van. Enélkül is használható egyébként, de így ebben a formában kevésbé gyakori.
Ezt az oxfordi szótárból másoltam ki:
The train arrived right on time (= at exactly the correct time).
Vagyis az on time azt jelenti, hogy pontosan. Dead, right, csak nyomatékosít.
A.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!