Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Román nyelvben mikor néma a...

Román nyelvben mikor néma a szóvégi "i"? Az "e"-nél vannak ilyen szabályok? Az "ii" "iii" és "ie" betűkapcsolatokat hogyan kell kiejteni?

Figyelt kérdés
2011. máj. 28. 14:40
 1/3 anonim ***** válasza:

Az ii és az iii csak simán hosszú í-nek. Pl. gyerekek- copii (ejtsd: kopí) ; A gyerekek- copiii (ejtsd ugyanúgy: kopí).

Az e-nél nincs ilyen szabály, az mindig e.

Azt hogy az i mikor néma azt pontosan nem tudom mondani, az függ a szó jelentésétől is. Ha írsz egy szót románul esetleg, akkor meg tudom mondani.

17 L/Erdély

2011. máj. 30. 16:41
 2/3 A kérdező kommentje:

Szia!

A szóvégi "i"-nél arra gondolok, hogyha pl. egy szó "ci"-re végződik, akkor csak "cs"-t kell ejteni, nempedig "csi"-t, igaz?

Pl. "csónak" az "barcă" /bárkö/-nek kell ejteni "csónakok" meg "bărci" /börcs/-nek, nem?

És más esetekben is lehet i-némaság pl. az "îmi" szót is "üm"-nek kell ejteni, nempedig "ümi"-nek nem?

Honnan lehet tudni, hogy hol nem ejtik ki a szó végi "i"-t?

2011. máj. 30. 18:26
 3/3 anonim ***** válasza:

Most válaszolok, mivel nem igazán olvasgattam vissza, a megválaszoltjaimat.

Na szóval.

A román szavak végén az "i" általában néma, vagy "j"t ejtünk. Ritka kivételek akadnak, de lényeg az, a két "i" van a szó végén ott i-nek ejtjük, ha csak egy van, akkor néma, vagy i. A Ci, gi esetében Cs és Dzst ejtünk.

2011. aug. 30. 21:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!