Elvileg az egyetemisták egy tekintélyes része beszél eszperantóul meg cigányul?
Egyetemen általában az alapképzés után kapott diplomához elegendő egy középfokú. Mesterképzéssel szerezhető diplomához általában már 2 nyelvvizsga szükséges, vagy egy felsőfokú.
Persze ez szaktól függ.
"Elvileg az egyetemisták egy tekintélyes része beszél eszperantóul meg cigányul?"
Nem.
2010-ben pl. Magyarországon 2175-en tettek lovári nyelvvizsgát, ebből 661-nek sikerült. (angol: 115 ezer nyelvvizsga, ebből sikeres 70 ezer.)
Ha a sikeresen nyelvvizsgázók mind egyetemisták lennének is, akkor is csak azt jelentené ez a szám, hogy az egyetemisták 1%-a nyelvvizsgázott le lováriból. Ami persze még nem jelent nyelvtudást.
"Van ugye ez a jelenség, hogy mivel két nyelvvizsga kell felvételihez, mindenki megtanul angolul valamilyen szinten, és akinek nem megy jól egy második nyelv, az gyorsan elkezd eszperantúul vagy lováriul tanulni."
Többet beszélnek róla, mint amennyien tényleg csinálják. Félig-meddig ez az egész egy legenda. Pl. mert a lovári semmivel sem könnyebb, mint mondjuk az angol, francia vagy bármelyik hasonló nyelv. Miért is lenne könnyű a lovári? A hindire meg a perzsára hasonlít, azok is könnyűek?
" Akik már esetleg lediplomáztak: nem felejtettétek még el "
Biztos, hogy elfelejtették, illetve sosem tudták nagyon, csak a nyelvvizsga körüli hetekben. Az eszpet nem lehet használni semmire, nem is használják.
Különben ez nem 100%-ig igaz: vannak helyek, ahol érdemes lenne használni, és a gyakorlatban is bevált. Pl. kínai-orosz, kínai-középázsiai, japán-kínai stb. relációban nagyon jól lehetett használni régen. Az angolt megtanulni nagy kínszenvedés egy kínaianak, az eszppel valahogy egész jól elboldogultak. A 60-as, 70-es években szovjet-kínai kapcsolatok területén igenis használták az eszperantót, mondjuk olyan sokat ott sem, mert politikai okokból ezek a kapcsolatok időnként eléggé fagyosak voltak. Jó dolog lenne az eszperantó, de sajnos sosem lesz jelentős, ezért nem érdemes foglalkozni vele.
Nincs ilyen jelenség, persze itt a gyakorikérdéseken nyilván előfordulnak ezzel kapcsolatos kérdések. De nem tudom, miből szűrted le, hogy "a magyar egyetemisták kb. fele tanul eszperantóul/lováriul".
Amúgy szöveget értelmezni nem nagyon tudsz, én beleolvastam azokba a kérdésekbe, amiket linkeltél, és még csak nem is mind a diploma miatt kérdezi... Aki meg amiatt, az sem írja sehol, hogy ez neki a 2. nyelvvizsgája lenne. Ugyanis csak 1 nyelvvizsga kötelező, csak bizonyos szakokra kell több. Ahova én járok, oda pl. nem kell, se BSc-re, se MSc-re.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!