Az angolban nincs magázás?
Figyelt kérdés
2011. ápr. 14. 16:33
1/6 anonim válasza:
személyes névmásban nincs, de ki lehet fejezni azt a tiszteletet máshogy is.
2/6 anonim válasza:
A you eredetileg magázás. A thou volt a tegezés. Ma minden helyzetben csak a you-t használják, a magázás és tegezés nem válik szét a névmáshasználatban.
3/6 A kérdező kommentje:
Nekem ez olyan fura, mert németet tanulok, és ott ugye van külön, meg hát a magyarban is, és nem tudom elképzelni így a dolgot. Köszönöm szépen a válaszokat:)
2011. ápr. 14. 17:07
4/6 anonim válasza:
A legtöbb nyelvben van. Nem tudok statisztikát, de szinte mindenhol van tudtommal. Az angolban is, csak eltolódott a használata, a you terjeszkedik a thou kárára, és mára már teljesen kiszorította a thou-t.
Fordítva, a svédben a du terjeszkedik a ni rovására, vagyis a tegezés a magázás kárára. Mindkettőnek megvan a szociológiai magyarázata.
5/6 anonim válasza:
Az angolban eredetileg a "thou"(svédül "du") volt a tegezés, E/2.-ben pedig ye[jiː] volt)aminek a tárgyesete volt a "you"), magázáskor ezt használták(mint svédül a "du" helyett a "ni"-t).
6/6 A kérdező kommentje:
értem.:) Nagyon szépen köszönöm, mindenkinek ment a (Y).:)
2011. ápr. 15. 23:08
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!