Mi a szabály? (német) Mikor kein, mikor nicht? (hosszabb magyarázat lent)
Szerintem: ha az igét tagadom akkor nicht, és a mondat végére kerül. Kivéve ha dass-t, vagy perfektet használok, illetve módbeli segédige is van a mondatban az ige mellett. Ilyenkor az utolsó előtti helyen áll a nicht.
A kein-t akkor használom, ha főnevet tagadok. Pl Ez nem szék. Bár megzavar, hogy a tankönyv úgy fogalmaz, hogy határozatlan névelős főnevek tagadásakor és névelő nélküli főnevek tagadásakor használjuk a kein-t.
Ezt nem nagyon értem, milyen főnevek esetén kell nicht-el tagadni? Jó lenne, ha valaki tudna példákat is írni, és meg tudná válaszolni, hogy jól gondolom-e, amiket leírtam.
Elnézést, ha valakinek bonyolult, ahogy megfogalmaztam, de én így bírtam valahogy felfogni.
Ha határozott névelő van a főnév előtt, akkor tagadod a főnevet nicht-tel. Pl.: Ez nem a szék, hanem az asztal. Das ist nicht der Stuhl, sondern der Tisch.
Viszont: Ez nem szék, hanem asztal: Das ist kein Stuhl, sondern ein Tisch.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!