Melyik esetben don´t, didn´t vagy doesn´t?
First and Second conditional-t tanuljuk, és egy picit belekeveredtem. Egyszer egyik, máskor másik van oda írva.(tudom, hogy 1. ben will/won´t, és 2. ban would/wouldn´t).
First-ben: mindegyiknel don´t csak a he/she/it-nél doesn´t?
Second-ban: mindegyiknél didn´t csak a he/she/it-nél doesn´t?
Igy gondolom, pl. If he doesn´t help me this moment, I will never do anything for him again.
Köszönöm, így már szerintem a holnap felmérőt egyesre írom meg :D (szlovákiai egyes=magyar ötössel:)
Lehet, hogy már későn írok - a dolgozat szempontjából, de azért hozzátennék valamit: amit írtatok, abban igazatok van, de a First és Second Conditional esetében a jelen és múlt időnek nem sok köze van a mondatképzéshez. A feltételes móddal angolban sokaknak meggyűlik a baja.
First Conditional képzése ( általában)
if+present simple (feltétel), will +infinitive (akkor mi fog történni).
PL: Ha elvégeztem az iskolát, körbeutazom a Földet.
If (vagy itt lehet When is) I finish school, I will travel round the world.
Second Conditional:
IF + Past Simple, would + infinitive
PL: Ha hercegnő lennék, kastélyban élnék.
If I were a princess, I would live in a castle. (Teljesen helyes a were használata ebben az esetben)
A két feltételes között az a különbség, hogy míg az első akár meg is történhet (szinte csak rajtam múlik), addig a második esetben annak valószínűsége, hogy bekövetkezik, szinte egyenlő a nullával. Máshogy fogalmazva, a mondta után ( Ha ez lenne, akkor az történne)oda lehet gondolni még azt is, hogy : de nem ez van. Pl: Ha hercegnő lennék, kastélyban élnék, ( de nem vagyok hercegnő).
ja és nagyon fontos: a két tagmondatot ( az if-est meg a másikat) csak akkor választhatod el vesszővel, ha az IF-es van elöl.
Remélem, valamennyire érthető voltam.Sok sikert az angol tanulásában!
4. válaszoló köszi ezt mind tudom, csak azzal nem voltam biztos, amit kérdeztem!:)
Picit későn írtál de a felmérőm jól sikerült :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!