Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Melyik esetben don´t, didn´t...

Melyik esetben don´t, didn´t vagy doesn´t?

Figyelt kérdés

First and Second conditional-t tanuljuk, és egy picit belekeveredtem. Egyszer egyik, máskor másik van oda írva.(tudom, hogy 1. ben will/won´t, és 2. ban would/wouldn´t).

First-ben: mindegyiknel don´t csak a he/she/it-nél doesn´t?

Second-ban: mindegyiknél didn´t csak a he/she/it-nél doesn´t?

Igy gondolom, pl. If he doesn´t help me this moment, I will never do anything for him again.

2009. febr. 26. 17:38
 1/7 anonim ***** válasza:
89%
Don't és doesn't jelen időben (Present Simple) használatos. A didn't-öt sima múltban (Past Simple) használd! De vigyázz, didn't után az ige szótári alakban van! If után pedig mindig jelen idő van. A példamondat, amit leírtál, helyes.
2009. febr. 26. 17:45
 2/7 anonim ***** válasza:
91%
Én úgy tudom, csak jelen időben van egyes szám 3. személyben "does". Múlt időben nincs does csak did.
2009. febr. 26. 17:51
 3/7 A kérdező kommentje:
de Past Simple-ben a he/she/it - nél is didn´t-et használunk?
2009. febr. 26. 17:52
 4/7 anonim ***** válasza:
81%
igen, múltban csak did van, vagy didn't, nem külöünbözik az E /3
2009. febr. 26. 17:56
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm, így már szerintem a holnap felmérőt egyesre írom meg :D (szlovákiai egyes=magyar ötössel:)

2009. febr. 26. 18:00
 6/7 anonim ***** válasza:
85%

Lehet, hogy már későn írok - a dolgozat szempontjából, de azért hozzátennék valamit: amit írtatok, abban igazatok van, de a First és Second Conditional esetében a jelen és múlt időnek nem sok köze van a mondatképzéshez. A feltételes móddal angolban sokaknak meggyűlik a baja.

First Conditional képzése ( általában)

if+present simple (feltétel), will +infinitive (akkor mi fog történni).

PL: Ha elvégeztem az iskolát, körbeutazom a Földet.

If (vagy itt lehet When is) I finish school, I will travel round the world.

Second Conditional:

IF + Past Simple, would + infinitive

PL: Ha hercegnő lennék, kastélyban élnék.

If I were a princess, I would live in a castle. (Teljesen helyes a were használata ebben az esetben)

A két feltételes között az a különbség, hogy míg az első akár meg is történhet (szinte csak rajtam múlik), addig a második esetben annak valószínűsége, hogy bekövetkezik, szinte egyenlő a nullával. Máshogy fogalmazva, a mondta után ( Ha ez lenne, akkor az történne)oda lehet gondolni még azt is, hogy : de nem ez van. Pl: Ha hercegnő lennék, kastélyban élnék, ( de nem vagyok hercegnő).

ja és nagyon fontos: a két tagmondatot ( az if-est meg a másikat) csak akkor választhatod el vesszővel, ha az IF-es van elöl.

Remélem, valamennyire érthető voltam.Sok sikert az angol tanulásában!

2009. febr. 27. 09:20
 7/7 A kérdező kommentje:

4. válaszoló köszi ezt mind tudom, csak azzal nem voltam biztos, amit kérdeztem!:)

Picit későn írtál de a felmérőm jól sikerült :)

2009. febr. 27. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!