Franciát fogok tanulni a nulláról. Mennyire nehéz? Tippek, tanácsok?
Anyanyelvi tanártól fogok tanulni, viszonylag jó nyelvérzékem van, de franciából teljesen kezdő vagyok.
MI az, ami könnyű benne? Mi az ami gondot okozhat?
Ti mit szerettek a legjobban a nyelvben?
nagyon szép nyelv, nem túl nehéz nyelvtannal. 5-6 igeidővel jól elboldogulsz, vannak bonyolultabb részek is. ami nekem nehéz volt az a főnevek nemének megtanulása (masculin vagy feminin) de ha tanultál németül akkor ehhez elvileg már hozzá vagy szokva (én nem voltam). Minden szót a névelővel érdemes megtanulni. (le vagy la)
Ami nekem még nehéz az az igék vonzatai, azaz az ilyen előszavak mint a de, á, sur, pour stb. mikor melyik.
de ezeket tényleg magolni kell, aztán majd rögzül és tudni fogod mikor melyik.
ja és a kiejtés, anyanyelvi tanár jó dolog, használd ki, és tanulj meg úgy beszélni mint a franciák!! :D
Könnyű. A legfontosabb, hogy ne hidd el azt a tévhitet, hogy nehéz.
A legfontosabb, mégpedig az elejétől kezdve, az az, hogy nagyon alaposan meg kell tanulni a kiejtési szabályokat. Ezt nem lehet későbbre hagyni, nem lehet elnagyolni, mert ha az elején elrontod, később lehetetlen lesz korrigálni. Tehát nagyon alaposan meg kell _érteni_ és meg kell tanulni a kiejtési sajátosságokat. Ezt leszámítva nem nehéz.
Ami sokáig gondot fog jelenteni, az a hallás utáni beszédértés (az persze nem könnyű az angolban és németben sem).
Nyilván van vagy lesz nyelvtankönyved, anélkül ugyanis nem lehet nyelvet tanulni. Gondosan olvasd el a kiejtésről szóló részt, és ne csak úgy nagyjából, hanem ha van fonetikai fogalom, amit nem értesz, nézz utána.
Pl. a franciában két olyan hang is van, ami a magyar O magánhagzóhoz hasonlít, meg két (sőt három) Ö-szerűség is van. Aki nagyvonalúan elsiklik a különbségük fölött, az csúnyán fog beszélni franciául. Kb. mint az a külföldi, aki nem érti az angolban a különbséget bitch és beach között. Ha anyanyelvi tanártól tanulsz, akkor mondjuk nyilván ezeket könnyű lesz megtanulni.
Aztán pl. itt ez a 20 kazetta + tankönyv összetételű francia kiejtési tanfolyam.
Meg még van pár ezer hely a neten, ahol a francia kiejtésről lehet olvasni, példákkal együtt.
hát nem tudom...aki azt mondja, hogy könnyű, az vajon tanult-e valaha franciát?
szerintem, ha valaki normális szintre el akar jutni, akkor nem könnyű
sok minden tanulható...de mivel vannak kivételek rendesen, ezért sok gyakorlást és magolást is igényel
persze nem akarlak megijeszteni vagy akármi, csak én így látom
ettől függetlenül szerintem egy nagyon szép nyelv és én pl. szívesen tanulom :)
egy másodéves francia szakos :)
07:25
"szerintem, ha valaki normális szintre el akar jutni, akkor nem könnyű"
Már csak az a kérdés, mi az a normális szint, meg mi az a könnyű. Mindkét fogalom viszonylagos. Ha a normális szinten egy C2 szintű nyelvtudást értesz, a könnyűségen meg mondjuk a paprikáskrumpli elkészítését értjük, akkor persze franciául normálisan megtanulni roppant nehéz.
Ha a normális szint magyarból mondjuk Jókai szintje, akkor a magyarok 99,99%-a nem tud normális szinten magyarul, és akkor a magyar ebből a szempontból nehéz nyelv.
Ha a francia B2 szintű nyelvtudás megszerzésének nehézségeit hasonlítjuk a hasonló szintű mondjuk kínai, japán, lengyel, horvát, arab stb. nyelvtudás megszerzésének nehézségeihez, akkor meg a francia könnyű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!