Honnan lehet tudni egy angol szövegbe ahol ki kell pótolni szavakkal a hiányos részeket, hogy past simple-t vagy past continous-t kell használni?
Akkor használj folymatost, ha az a valami, amit csináltál (vagy valaki csinált), az hosszabb ideig tartott, mint pl. egy büfögés. Persze a büfögés is lehet folyamatosban, ha pl. az a mondat, hogy: Egyfolytában büfögtem, amíg a Nemzeti Dal szólt.
Szóval: a kutya ugatott - folyamatos: The dog was barking.
de, ha: Miközben aludtam, a kutya egyet ugatott: The dog barked when I was sleeping. Az alvás tovább tartott, mint a kutyus egy vakkantása.
Főztem.- ez is folyamatos, mert hosszabb ideig tart. I was cooking.
Érted már nagyjából vagy túl zavaros voltam?
Az előttem levő jól írta, én még kiegészíteném pár példával.
Például:
I was reading while my mother was cooking.
Itt arról van szó hogy én aludtam(tehát folyamatos múlt) és mialatt és aludtam a mamám főzött(ez is folyamatos múlt mivel közbe fözöttÖ
és akkor :
I was reading while my mother cooked.
Itt ugyan csak az aludtam folyamatosba van, DE!!!
MY MOTHER COOKED -> itt ez azt jelenti hogy a mamám MEGFŐZTE, lezárult cselekmény egy az egybe, mivel megfőzte míg aludtam tehát tudjuk hogy a cselekvést elvégezte míg aludtam. és nem pedig csak főzött.
Vagy még egy példa:
A Past Simple-t könnyen felismerheted arról hogy a mondatban időre van utalva hogy mikor történt a cselekvés.
Például ezt a mondatot kétféleképpen lehetne írni angolba, de nem a jelentésen van a lényeg, hanem a hangsúlyon:
I wacthed the TV yesterday.
Tehát tudjuk hogy mikor történt a cselekvés és hogy tegnap filmet néztem, itt a lényeg hogy néztem és tegnap.
De ugyan ezt írhatjuk így is:
Yesterday I was watching the TV .
Itt meg a hangsúly azon van, hogy bár tegnap néztem és lezárult a cselekvés, de itt magát a folyamatot akarjuk kiemelni.
Pl. Yesterday I was watching the TV when someone called me.
Tegnap ÉPPEN tv -t néztem amikor hívott valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!