Az olasz vagy a spanyol nyelv a jobb, illetve könnyebb?
Pedig nem igaz.
Pl. az arab szerintem jóval nehezebb a japánnál a nyelvtana miatt - pedig állítom, hogy japánból kell megtanulni a legtöbb szót az alap kommunikációhoz, hála az eltérő olvasatoknak.
Az egyik sok, a másik nehéz. Nem mindegy...
És nyilván nem egy halott nyelvre gondoltam. Az élők közül pedig mindegyik hasznos.
A nyelvtan sosem nehéz, legfeljebb az is sok. A legbonyolultabb nyelvtani fogalmak is igen egyszerűek mondjuk a felsőbb matematika fogalmaihoz képest.
Tehát a bonyolult nyelvtantól is csak hosszabb lesz a nyelv tanulása, nem nehezebb.
Viszont "nehéz nyelven" pont azt értjük, hogy hosszú az adott nyelv megtanulása. Ha nem így lenne, és tényleg lennének nehéz nyelvek abban az értelemben, ahogy mondjuk megérteni a tenzorokat vagy a differenciálegyenleteket nehéz, akkor az emberek nagy része nem tudna beszélni.
Szerintem nemigen lehet összehasonlítani a matematikát a nyelvekkel - míg a matekban minden logikus, egy nyelvben nem feltétlenül történik minden logikusan. És vannak nyelvek, amiknek a beszélése igenis nehézségekbe ütközik még felnőtt korban is - ilyen egy kicsit a magyar is, de az arab szintén tökéletes példa. De a finneknek is nehéz használni a partitívuszt felnőtt fejjel is, mert nehéz - de nem sok.
Nagyon szívesen elvitáznék még (tényleg), de itt már igencsak eltértünk a kérdéstől...
"míg a matekban minden logikus, egy nyelvben nem feltétlenül történik minden logikusan."
A nyelv nem logikus része:
1) Miért éppen ezek a kategóriák vannak meg és nem mások a lehetséges nyelvtani kategóriák közül? (Pl. nincs benne aorisztosz, viszont van benne mondjuk főnév-nem. Stb.)
2) Miért éppen így hívják ezt és ezt? (Pl. miért körtének hívják a körtét?)
Ezeket be kell magolni. Ez az, ami nem nehéz, hanem hosszú.
Ami a nyelvben logikus, pl.: az idő fogalma, az aspektus fogalma, a fokozás fogalma - az igen egyszerű.
"És vannak nyelvek, amiknek a beszélése igenis nehézségekbe ütközik még felnőtt korban is - ilyen egy kicsit a magyar is, de az arab szintén tökéletes példa."
Kulturális kérdés. Ami nem nehézzé, hanem hosszúvá teszi a nyelv megtanulását.
A nyelvben könnyebb megérteni a logikát [legalábbis szerintem a legtöbb embernek] mint a matekban. Tudom, hogy a matek logikus, de ez nekem még sosem tűnt fel, csak onnan tudom, hogy mindenki mondja.. XDXD
Amúgy az élő nyelvek közül sem mindegyik hasznos, pl hiába ülsz le és tanulsz meg finnül, ha nem olyan helyen dolgozol vagy nem laksz Finnországban akkor nem fogod sosem használni.. és ez minden nyelvre elmondható az angolon kívül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!