'Have BEEN to' 'Have GONE to', elmagyaráznád, mi a különbség köztük?
Figyelt kérdés
Az egyik megtörtént, a másik még tart. Legalábbis így magyarázta a tanárom, de nem értem.. :S
Példát is írnál, kérlek :)
2010. dec. 18. 13:52
1/4 anonim válasza:
I have been to London. - Voltam Londonban. De most itthon vagyok.
He has gone to London. - Még most is ott van.
2/4 anonim válasza:
Ha szó szerint fordítod, akkor végül is egyértelmű a különbség.
He has been to the post office. = Volt a postán (de azóta már hazajött).
He has gone to the post office. = Elment a postára (és most is ott van.
3/4 anonim válasza:
Amúgy tapasztalataim szerint a különbség megértése azóta probléma, amióta a modern angol nyelvkönyvek a BEEN-t is a GO past participle alakjaként tanítják. Ha a BE harmadik alakjának veszed, márpedig alakilag az, akkor a különbség ugyanaz, mint magyarban a "volt már valahol" és az "elment valahová" között. Szeretnek a tankönyvek bekavarni, na. A másik "kedvencem", hogy újabban nyelvtanként tanítják az igei vonzatokat (to+infinitive vagy gerund). Senkinek semmi problémája vele, amíg a szókincs részeként minden egyes újonnan tanult igéhez megtanulja az esetleges vonzatot is, pl. hogy a hate után gerundot használunk, de amikor ömlesztve kapnak 15-20 igét vonzatokkal együtt, akkor azok is összekavarodnak, akiknek addig sosem volt gondja velük.
4/4 anonim válasza:
Egy kifejezést érdemes megjegyezni:
Have you ever been to London? Voltál már valaha Londonban?
Ugyanígy állító alakban is a "have been to" azt jelenti, hogy már volt (megfordult) valahol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!