Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Milyen német nyelvű szótárt...

Milyen német nyelvű szótárt érdemes megvenni?

Figyelt kérdés
2009. jan. 20. 18:17
 1/2 anonim ***** válasza:
Szia! Az attól függ, hogy mi a célod ezzel a nyelvvel. Hosszú távra, pl. egyetem és föiskolát is beleértve, esetleg közép- felsöfokú nyelvvizsga a kétkötetes Nagyszótárt (Halász Elöd) javaslom. Ha középiskoláról van szó, és semmi további cél, akkor a kézi szótár is megteszi (ez a közepes nagyságú).
2009. jan. 20. 21:26
 2/2 anonim ***** válasza:

Gondolom neked már nem aktuális a dolog, de azért a közeljövőben erre tévedők kedvéért még én is leírom, amit gondolok.

Nos, a kedves előttem szólónak igaza volt, a Halász Előd féle szótár nagyon jó.

Ezen kívül még egyetlen jó, talán nekem sokkal jobb, szótár van: a Hessky Regina féle szótárak.

A többi kéziszótárat, kisszótárat és akármit nem ajánlom... mert tudok olyat mutatni, aminek az előszavában fantom szavakról beszél az írója. Tudod mi az? Olyan szó, amivel a használatban még nem találkoztak, de elvileg lehetne ilyet képezni vagy mondani. Ezzel vizsgán úgy buksz, hogy még fel se fogtad, hogy beléptél a terembe...

Illetve vannak olyanok is, amik régi helyesírásúak. Ha kezdő vagy még, akkor ezt nem biztos, hogy észreveszed, nem árt valakitől segítséget kérni.

És előfordult az is, hogy az osztálytársam gondos szótárazgatással készült fel egy felelésre. Kiment az osztály elé, beszélni kezdett a témáról és néhány percen belül a tanárnő borzalmas nevetésben tört ki néhány nemzetiségi diákkal együtt, akik értették milyen szavakat használ. A lényeg annyi, hogy olyan régies szókinccsel beszélt, mint ha mi az Ómagyar Mária-siralom nyelvezetén társalognánk.

Később kiderült, hogy apró betűkkel és egy csillagos jelöléssel ez is fel volt tüntetve, de az ember lánya nem mindig gondol ilyesmire. Kinyit egy szótárt és kiírja a szót...

Talán nem túl helyesen.. =D

Szóval Hessky és Halász féle szótárak. :]

2009. jún. 4. 13:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!