1/7 anonim válasza:
Nyelvfüggő, de elnézve, hogy kimondottan nyelvi modellek irányába ment el az AI fejlesztés, hosszútávon szerintem az egyik legbizonytalanabb szakmák egyike szerintem. Igazából már ma is léteznek szinkrontolmácsolásra alkalmas programok, amik ennél csak jobbak leszek az elkövetkező években.
2/7 anonim válasza:
Gyakori nyelvek esetén (angol, német, francia, olasz, spanyol) fordító és tolmács szakosokból évente szerintem legalább tízszer annyian végeznek, mint amennyire munkerőpiaci kereslet van. Ha nincs protekciód, akkor szinte lehetetlen elhelyezkedni, ha pedig egyéni vállalkozóként próbálkozol, nagyon-nagyon nehéz megbízásokhoz jutni. Mindemiatt a legtöbben a fordítást alkalmi jövedelemkiegészítésként végzik, például egy fix nyelvtanári állás mellett. Nagyon kevesen vannak, akik pusztán fordításból meg tudnak élni.
3/7 A kérdező kommentje:
#2 igen, arra gondoltam hogy alkalmai munkaként reális lehet-e, azt én is tudtam hogy nem lehet belőle megélni "főállásban".
tegnapelőtt 20:11
4/7 anonim válasza:
#3: Amíg nem vagy befutott egy könyvkiadónál vagy más cégnél, nem tudsz saját munkákat bemutatni, nagyon nagy szerencse kell ahhoz, hogy ismeretlenként megbízáshoz juss. Egy további probléma, hogy nagyon rosszul fizetik a fordítókat. Óradíjba átszámolva nevetséges összeget kapsz. Ezt én is megtapasztaltam szakfordítóként a saját bőrömön, de egy ismerősöm is azt mondta, hogy tapasztalatai szerint nyelvtanárkodással kb. háromszor annyit lehet óránként keresni, mint műfordítással. Mivel nagyon rugalmasan végezhető munka, sokan kínálkoznak, s ez lehúzza a megbízási díjakat.
5/7 A kérdező kommentje:
#4 köszi neked is, sajnálom hogy neked se nagyon jött be. Milyen nyelvekkel próbálkoztál egyébként? Végül nyelvtanár lettél?
tegnapelőtt 20:53
6/7 anonim válasza:
Angolból próbáltam szakszöveget fordítani, de hamar rá kellett jönnöm, hogy pusztán ebből megélni szinte lehetetlen. Most tanulok nyelvtanárnak.
7/7 A kérdező kommentje:
#6 sok sikert
tegnapelőtt 21:02
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!