Angolosok! Az "applaud" szót így kell leírni, vagy van másik helyesírása is?
Az iskolai szószedetemben: "to applaude" (megtapsol)
Azonban sem a topszotar.hu, sem a Google keresés nem ír olyan verziót, aminek "e" lenne a végén...
Amit találok: applaud.
Hibás lenne a szószedetem?
A szószedet amúgy a múlt időt is érdekesen hozza:
He was applauded (megtapsolták).
Mi jó, és mi nem? Már kicsit összekavarodtam.
"Hibás lenne a szószedetem?"
Ez egy gyakoris kérdés? Ez nem. Ez egy általános iskolás nyígás. Ezer online szótár van, köztük nevesebbek is.
"A szószedet amúgy a múlt időt is érdekesen hozza"
Mondjuk ott épp nincs múlt idő... Te valami kezdő vagy angolból?
Inkább profikra bíznám annak megítélését, hogy a jegyzetemet összeállító szakemberek tévedtek-e.
Ezért írtam ki a kérdést.
El van írva a szószedet, applaud a helyes, múlt időben applauded.
Gondolom a was +ed ami miatt hibásnak gondolod, de itt a +ed nem a múlt időt jelenti, hanem melléknevet képez az igéből (megtapsolt lett).
Ha ige akkor pl múlt időben The audiance applauded - Tapsolt a tömeg
Köszönöm! Akkor jól gondoltam, hogy el van írva.
A másik: nem értettem a wast-t és a simple past alakot egyszerre a mondatban. 🥶
Köszönöm a segítséget.
Nem kell hozzá profinak lenni, tényleg elég a gugli vagy a szótár.
A jegyzetet összeállító szakemberek nagy eséllyel nem tévedtek, de elírhatták... emberek, csúszhat be hiba a legjobban átnézett jegyzetbe is.
Igen, ahogy a topszótár és a gugli hozza: applaud
A példamondatod szenvedő szerkezet (to be + harmadik alak) - meg lett tapsolva, ezt magyarították passzívból aktívvá, amit a magyar jobban kedvel, és a "was" miatt természetesen múlt időben.
(Amúgy a gugli ír olyan változatot, amelyiknek -e van a végén, csak épp az nem angol - [link] :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!