Angolosok! Az "applaud" szót így kell leírni, vagy van másik helyesírása is?
Az iskolai szószedetemben: "to applaude" (megtapsol)
Azonban sem a topszotar.hu, sem a Google keresés nem ír olyan verziót, aminek "e" lenne a végén...
Amit találok: applaud.
Hibás lenne a szószedetem?
A szószedet amúgy a múlt időt is érdekesen hozza:
He was applauded (megtapsolták).
Mi jó, és mi nem? Már kicsit összekavarodtam.
"Hibás lenne a szószedetem?"
Ez egy gyakoris kérdés? Ez nem. Ez egy általános iskolás nyígás. Ezer online szótár van, köztük nevesebbek is.
"A szószedet amúgy a múlt időt is érdekesen hozza"
Mondjuk ott épp nincs múlt idő... Te valami kezdő vagy angolból?
Inkább profikra bíznám annak megítélését, hogy a jegyzetemet összeállító szakemberek tévedtek-e.
Ezért írtam ki a kérdést.
El van írva a szószedet, applaud a helyes, múlt időben applauded.
Gondolom a was +ed ami miatt hibásnak gondolod, de itt a +ed nem a múlt időt jelenti, hanem melléknevet képez az igéből (megtapsolt lett).
Ha ige akkor pl múlt időben The audiance applauded - Tapsolt a tömeg
Köszönöm! Akkor jól gondoltam, hogy el van írva.
A másik: nem értettem a wast-t és a simple past alakot egyszerre a mondatban. 🥶
Köszönöm a segítséget.
Nem kell hozzá profinak lenni, tényleg elég a gugli vagy a szótár.
A jegyzetet összeállító szakemberek nagy eséllyel nem tévedtek, de elírhatták... emberek, csúszhat be hiba a legjobban átnézett jegyzetbe is.
Igen, ahogy a topszótár és a gugli hozza: applaud
A példamondatod szenvedő szerkezet (to be + harmadik alak) - meg lett tapsolva, ezt magyarították passzívból aktívvá, amit a magyar jobban kedvel, és a "was" miatt természetesen múlt időben.
(Amúgy a gugli ír olyan változatot, amelyiknek -e van a végén, csak épp az nem angol - [link] :)
"és a simple past alakot"
Másodszor írom, az nem simple past alak. Kiváltképp oktalan vagy.:D :D :D
7# Neked meg a magyar nem megy, azt nem értette miért van was és ed is, meg lett magyarázva és felfogta.
"Nem értettem" - Korábban nem tudta, el lett magyarázva, felfogta.
Ha azt írta volna hogy "nem értem" akkor jelentené, hogy még mindig simple pastnak gondolja.
A segítség meg azt lett volna ha leírod hogy mi ez ha nem simple past, egy kezdő angolos nyilván múlt időnek nézi először és nem szenvedőnek (amit lehet nem is tanult még).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!