Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » A B2 szóbeli vizsga tényleg...

A B2 szóbeli vizsga tényleg ennyire könnyű?

Figyelt kérdés

Itolc nevű vizsgaközpontnál néztem meg a mintafeladatokat, ott ugye vannak mintafeleletek is. A vizsgázó lány kb enyhe B1-es szókinccsel, dadogva, rengetek hibával válaszolt mindenre, de így is 60% felett lett a vizsgarész neki. Persze nem bántva senkit, mert nyílván mindenki izgul ilyen helyzetben.

Tényleg csak ennyit várnak el B2 szinten szóban?

nov. 6. 14:39
A kérdező szavazást indított:
Igen, elég könnyű a szóbeli
Nem, azért eléggé nehéz a szóbeli
16 szavazat
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
84%

"kb enyhe B1-es szókinccsel, dadogva, rengetek hibával válaszolt mindenre, de így is 60% felett lett a vizsgarész neki."

Valószínűleg más szempontok is vannak...

nov. 6. 19:45
 2/12 anonim ***** válasza:
86%

A nyelvvizsgaszintek a mostani szülők korosztályához képest rengeteget estek. Amikor én voltam diák, akkor volt egyféle nyelvvizsga, és a középfokú is brutál nehéz volt. Pl. az írásbelin a fordítás úgy nézett ki, hogy valami újságcikket kellett lefordítani magyarra, ami olyan 8-10 soros mondatokból állt, azt sem tudtam mi az alany, mi az állítmány, tele volt magyarra fordíthatatlan angolos összevonással. A nyelvtani teszt is nagyon nehéz volt, már középfokon is a kivételek kivételét kérdezték mindenből.

Aztán bejöttek a nemzetközi nyelvvizsgák, nem is tudom már követni, de van vagy 10-15 féle nyelvvizsga, és a diák melyikre akar menni? Hát, amelyik a legkönnyebb. Szóval lehet válogatni, hogy hogyan licitálnak egymás alá.

Csak a diplomához kell, egyébként a munkaadó interjún úgyis beszélteti a jelölteket angolul, aztán kiderül, hogy a 60 %-os nyelvvizsgájával meg sem tud szólalni.

nov. 6. 22:56
 3/12 anonim ***** válasza:
0%
:)
nov. 7. 12:06
 4/12 anonim ***** válasza:
0%

"a középfokú is brutál nehéz volt. Pl. az írásbelin a fordítás úgy nézett ki, hogy valami újságcikket kellett lefordítani magyarra, ami olyan 8-10 soros mondatokból állt, azt sem tudtam mi az alany, mi az állítmány"

Vagyis nem voltál képes kommunikálni... Nem olyan nagy baj azért, hogy manapság azt ismerik el a nyelvvizsgával, hogy valaki képes kommunikálni az adott nyelven...

"tele volt magyarra fordíthatatlan angolos összevonással"

Az milyen?

"középfokon is a kivételek kivételét kérdezték mindenből"

De miért volt az jó, ha az, aki képes volt kommunikálni az adott nyelven, csak a kivételeket nem tudta elég jól, akár meg is bukott a nyelvtani teszten, miközben az, aki a kivételek kivételeit is beseggelte, sok pontot érhetett el rajta akkor is, ha amúgy képtelen volt hatékonyan kommunikálni?

"a diák melyikre akar menni? Hát, amelyik a legkönnyebb. Szóval lehet válogatni, hogy hogyan licitálnak egymás alá."

Azért létezik egy akkreditációs bizottság is... Mindegyik nyelvvizsga kicsit más, mint a többi, de nehézségüket tekintve egyformák: ugyanarra a tudásra csak ugyanolyan szintű nyelvvizsgát adhat mindegyik - azt a bizonyos szintűt viszont köteles is megadni, ez az akkreditációs bizottság (vagy mi) munkájának a lényege.

"Csak a diplomához kell, egyébként a munkaadó interjún úgyis beszélteti a jelölteket angolul"

Nem csak a diplomához kell (egyébként már ahhoz sem kell országosan, csak ott, ahol maga az egyetem úgy dönt), hanem ahhoz is kellhet, hogy egyáltalán az interjúig eljuss, mert ha sok a jelentkező, azokat, akik csak állítják magukról, hogy beszélnek valamilyen nyelven, de papírral alátámasztani nem tudják, elég jó eséllyel eleve be se hívják, hanem inkább azok közül választanak, akiknek nyelvvizsgájuk is van, hiszen a cégek nincsenek berendezkedve arra, hogy tömeges méretekben nyelvi kompetenciákat vizsgáljanak, mérjenek. Az, hogy beszéltetik őket... persze... de sokszor olyan beszélteti őket, aki még annyira sem tud angolul, vagy akárhogyan...

"aztán kiderül, hogy a 60 %-os nyelvvizsgájával meg sem tud szólalni"

Persze, ilyen is van (főleg mert vannak nyelvvizsgák, amelyeken elég átlagosan elérni a 60%-ot, az egyes vizsgarészeken viszont elég a minimum 40%. De azért összességében mégiscsak jóval többen és jóval hatékonyabban képesek idegen nyelven kommunikálni manapság, mint a Rigó utcai nyelvvizsgák egyeduralma idején.

nov. 7. 18:36
 5/12 anonim ***** válasza:
87%
Itolc-on a hallás utáni szövegértés viszonylag nehéz. Viszont ebben az a jó, hogy ott ha megnézed a mintafeladatokat, le is tudod magadnak pontozni. Ha az megy, akkor a szóbeli is menni fog, cserébe ott kicsit engedékenyek. (Van nyelvvizsga központ, amelyik pont fordítva csinálja. Könnyű a hallás utánijuk, tényleg ilyen B2 helyett B1 aztán nagyon lehúzzák a szóbeli eredményeket...) Ilyen szempontból az itolc korrekt.
nov. 10. 07:58
 6/12 anonim ***** válasza:

"Van nyelvvizsga központ, amelyik pont fordítva csinálja. Könnyű a hallás utánijuk, tényleg ilyen B2 helyett B1 aztán nagyon lehúzzák a szóbeli eredményeket...) Ilyen szempontból az itolc korrekt."

A többi is korrekt, hiszen összességében ugyanaz a végeredmény, ha azok meg másban engedékenyebbek. Egyszerűen csak tudni kell, hogy azon a vizsgán, amelyikre menni akar valaki, mik az elvárások.

nov. 10. 08:03
 7/12 anonim ***** válasza:
54%
Igen, így is lehet fogalmazni. Viszont ha pont a szubjektív részeken szigorúbbak, azzal könnyebb visszaélni. Itolc, origo, BME nyelvvizsga korrekt.
nov. 10. 17:44
 8/12 anonim ***** válasza:

#2 Azért ez elég egyéni vélemény, hogy finoman fogalmazzak. Nekem nem volt problémám a fordítási gyakorlattal, bár csak négyest kaptam rá. Az összes többi írásbelire meg egy ötöst. Pár éve felraktam ide egy összehasonlítást, hogy a Rigó utcai négyfeleletválasztós kérdések között volt egy pár ami a Cambridge CAE nyelvvizsgában is megjelenik, szóval az nem nagyon volt kivételek kivétele. :D

És gyakorlatilag egyáltalán nem készültem a nyelvvizsgára, csak végigtanultam egy nyelvkönyvet. A nyelvvizsga előtt egy héttel tudtam meg, hogy vannak gyakorló tesztek, és azon a héten minden nap csináltam egyet. Az 50-ből átlagosan 40 lett helyes, és ebből kb 8-ra tudtam megmondani, miért azt választottam, amit. Szóval csak arra akarok kilyukadni, hogy a Rigó utcás nyelvvizsga egyszerűen csak a nyelvtudást vizsgálta. Konkrétan csak egyet szoktak emlegetni, hogy a mi a különbség a made of wood és a made from wood kifejezés használata között kérdés értelmetlen, mert bármelyik anyanyelvű is azt mondta, ez értelmetlen, nincs különbség. Igen csak ugyanaz az anyanyelvű, ha beszéltették, pontosan úgy használta valamelyiket, ahogy a Rigóban elvárták. :D

Bár ezek itt annyira nem lényegesek.

nov. 10. 19:10
 9/12 anonim ***** válasza:

"a Rigó utcai négyfeleletválasztós kérdések között volt egy pár ami a Cambridge CAE nyelvvizsgában is megjelenik, szóval az nem nagyon volt kivételek kivétele. :D"

Csakhogy a CAE felsőfok, a Rigóban meg a középfokú tesztben jelentek meg ilyenek...

"a Rigó utcás nyelvvizsga egyszerűen csak a nyelvtudást vizsgálta."

Mondjuk az elméleti tudást. De azt minek? Azzal mire lehet menni? Az volt vele a probléma, hogy sokan azok közül, akik akkoriban középfokú nyelvvizsgát szereztek, alig tudtak megmukkanni - miközben a mai középfokúakon igaz, hogy nem kérdeznek rá olyasmire, ami a CAE-n (vagyis felsőfokon) előfordul (miért is kéne???), akik átmennek, azok közül a túlnyomó többség valóban képes kommunikálni angolul (hát igen, "csak" B2 szinten, hiszen középfokról beszélünk, de azon stabilan).

nov. 10. 19:23
 10/12 anonim ***** válasza:

"Mondjuk az elméleti tudást."

Dehogy. Míg az írásbeli részéről volt 2 jegy, a szóbeli részéről öt.

"Az volt vele a probléma, hogy sokan azok közül, akik akkoriban középfokú nyelvvizsgát szereztek, alig tudtak megmukkanni"

Egyáltalán nem volt vele ez probléma, ezek megkapták a rossz jegyeket.

Látszik, hogy fogalmad sincs, mit kéne miről mondanod.

nov. 11. 08:19
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!