Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Melyik nyelvvizsgák számítanak...

Melyik nyelvvizsgák számítanak színvonalasnak és a kevésbé színvonalasnak? Főképpen álláskeresés szempontjából

Figyelt kérdés

Szeretném megcsinálni a felsőfokú angol nyelvvizsgát.

Olvastam több helyen is, hogy nem számít álláskeresés szempontjából, hogy milyen, csak jól mutat az önéletrajzban, többször hívnak be, a tényleges tudást viszont az állásinterjúkon derítik ki.

Valahol meg azt olvastam, hogy pl. az itolc nyelvvizsgát kevesebbnek tekintik, mert csak számítógépes.

Számít egyáltalán? Ha igen, melyikek azok a nyelvvizsgák, amik kevesebbnek számítanak, mert nem színvonalasak, túl könnyűek, nem eléggé ismertek?

Tudom, hogy a multikhoz és külföldre Cambridget meg teofl-t kérnek, de nem akarok külföldön továbbtanulni, ezek drágák és körülményesek.

Amiket nézegettem a Telc, ECL, TársalKODÓ, itolc, Origó, dexam.

okt. 18. 11:03
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
59%
Ha olcsót és körülménytelent akarsz, ezek mind azok, cserébe egyformán nem is tekinti senki ezeket nagy kunsztnak. :) Egy vizsgáztató egyszer azt mondta, ezek közül a hulibulik közül az Euro méri normálisan a nyelvtudást. Tán azért azt nem is nézegetted. :D Az igazi minőség az a Cambridge, most akkor mit is akarsz? Jól mutasson, meg felfigyeljenek rá, de mégse érjen semmit? Lehet ruhát is vásárolni méregdrága márkájút is, meg a gyáli vásárból is.
okt. 18. 12:43
 2/14 A kérdező kommentje:

Néztem az Euroexamot is csak azt elfelejtettem leírni.

Nekem igazából csak az a lényeg, ha elkérnék egy állásinterjún ne nézzék rögtön red flagnek.

Azok az elvont témák, amiket ezeken kérdeznek kb. tanulás nélkül megy, abortusz, bűnözés, halálbüntetés meg ilyenek, de lehet egy szakmaibb beszélgetésen elvérezné. Akkor lehet érdemesebb nem megcsinálni, nehogy túl sokat várjanak el tőlem?

Vagy ha magabiztos vagyok, inkább csináljam meg a Cambridget? Valahol azt olvastam ezek a külföldik egy idő után lejárnak.

okt. 18. 16:02
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Igazából teljesen mindegy. Az önéletrajzodba a valóságnak megfelelően tedd bele, hogy milyen szintű nyelvvizsgád van, azt felesleges odaírni, hogy pontosan honnan szerezted. Úgyse a papírt fogják nézni, hanem angolra váltanak majd az interjún, hogy gyakorlatban lássák a tudásodat.
okt. 18. 16:30
 4/14 anonim ***** válasza:

"a tényleges tudást viszont az állásinterjúkon derítik ki"

Már ahol... Cége válogatja. Ha egy kis céghez azért kell ember, mert egyelőre nincs senki, aki elég jól beszélne angolul, akkor ki interjúztatná? Ők sokkal inkább a papírra hagyatkoznak. Ha meg olyan állás, amire nagyon sokan jelentkeznek, akkor megintcsak nem fognak mindenkit interjúra behívni, hanem a papírok alapján szűrik meg őket (legalábbis egy bizonyos szintig - aztán meg az interjúra csak néhányat hívnak be).

"pl. az itolc nyelvvizsgát kevesebbnek tekintik, mert csak számítógépes"

A munkáltató szíve joga eldönteni, hogy melyik nyelvvizsgát milyennek ítéli meg.

Azokat a munkáltatókat kérdezd meg, amelyeknél konkrétan te szívesen vállalnál munkát, akkor majd látod, hogy konkrétan náluk mik az elvárások. És azt is kérdezd meg, hogy mikori nyelvvizsga legyen, mert előre fölösleges papírt szerezned, amikor még semmire se kell, ha ők mind frisset akarnak majd látni mondjuk 5-6 év múlva, amikor el akarsz helyezkedni.

okt. 18. 17:32
 5/14 anonim ***** válasza:

"ha elkérnék egy állásinterjún ne nézzék rögtön red flagnek"

1. Nem valószínű, hogy az állásinterjún kérik el. A papírokat előre be kell nyújtani - aztán azok alapján dől el, hogy egyáltalán kiket hívnak be állásinterjúra.

2. Hogy a nyelvvizsgát hol szerezted, sokkal kevésbé kizáró tényező, mint az, hogy hol diplomáztál.

"Azok az elvont témák, amiket ezeken kérdeznek kb. tanulás nélkül megy, abortusz, bűnözés, halálbüntetés meg ilyenek, de lehet egy szakmaibb beszélgetésen elvérezné."

Hallottál már akkreditált nyelvvizsgákról? A NYAK folyamatosan ellenőrzi a nyelvvizsgaközpontok munkáját, és ha kell, változtatásokat ír elő, hogy ugyanaz a nyelvtanuló a pillanatnyi tudásával ugyanolyan jól tudjon teljesíteni, bármelyikre megy is. Ezért egyik sem olyan, hogy "elvont témákról kell beszélni", hanem mind olyan, hogy előre betanult szöveggel nem lehet boldogulni rajtuk, csak úgy, ha valóban képes vagy jól használni a nyelvet.

"Akkor lehet érdemesebb nem megcsinálni, nehogy túl sokat várjanak el tőlem?"

Mármint kik, hol, milyen ügyben?

Mindenesetre addig nem érdemes megcsinálni, amíg nincs rá szükséged valamilyen konkrét célból. Ha meg szükséged van rá, akkor tudod, hogy milyen az elvárás, mert az a munkáltató vagy oktatási intézmény, amelyikhez pályázni akarsz, meg fogja mondani, hogy milyen nyelvvizsgát akar látni. Ha csak annyit mondanak, hogy "nyelvvizsgát", akkor bármilyet lobogtathatsz - ha viszont azt is előírják, hogy X típusú legyen, mégpedig minimum Y %-os eredménnyel, akkor ez van, ehhez kell alkalmazkodnod.

"Valahol azt olvastam ezek a külföldik egy idő után lejárnak."

A munkáltató dönti el szabadon, hogy lejártnak tekinti-e egy idő után, és hogy ha igen, akkor mennyi idő után - és ezt nem csak a külföldiekkel teheti meg, hanem a Magyarországon akkreditáltakkal is!

okt. 18. 17:52
 6/14 NTBS ***** válasza:
Szerintem olyat csinálj, amilyet megtudsz. Azután kiderül mire elég.
okt. 18. 18:24
 7/14 anonim ***** válasza:
Az akkreditált nyelvvizsgák közül bármelyiket meg tudja csinálni az adott szinten, pont ez az akkreditáció lényege.
okt. 18. 18:37
 8/14 anonim ***** válasza:

Nekem "nyelvtudás" szekció van az önéletrajzomban, nem nyelvvizsgák. angol C1 + évszám amikor letettem a nyelvvizsgát, és Spanyol B2 (évszám nélkül, mert ebből nincs nyelvvizsgám de kb ezen a szinten vagyok)

spanyol nyevtudást igénylő munkákra ugyan nem jelentkeztem szóval erről nem tudok beszélni, angolt igénylőre viszont elég sokra már.

sosem kérték el a nyelvvizsgámat (szerződéskötéskor sem kellett bevinnem megmutatni, mert tök mindegy), annyi hogy vagy az egész interjúfolyamat angolul zajlott és ezzel mérték fel, hogy tényleg tudod angolul beszélni, vagy megkérdezték hogy mennyire aktív az angol nyelvtudásom (2016ban szereztem meg az angol nyelvvizsgát), ilyenkor elmondom hogy mind magánéletben, mind munkakörnyezetben rendszeresen használom (ameddig egyetemre jártam, addig azt is megemlítettem hogy angolul is tanulok pár tárgyat), ilyenkor pedig általában van egy olyan része az interjúnak, hogy jó, akkor váltsunk át angolra, és akkor egy kis angol nylevű csevegős rész következett.

szóval az a lényeg, hogy ha tényleg kell nekik az idegen nyelv tudás, akkor az interjú alatt le fogják csekkolni, hogy vagy e olyan szinten ami náluk elvárás. még csak nem is kell nyelvvizsga sem, csak tudás. (esetleg kormányzati munkahelyek kivételt jelenthetnek ez alól, de amennyire én észrevettem a sima cégek - legyen az multi vagy kkv nem kérik el a papírodat ha bizonyítottad az interjú alatt hogy tudsz eleget)

Szóval ha csak munkakeresés miatt akarnál letenni egyet, akkor szerintem felesleges.

Ha csekkolnád is ezzel hogy tényleg vagy e olyan szinten amit hiszel, akkor szerintem elég valamelyik itthon akkreditált nyelvvizsgaközpontnál megcsinálni - amelyiknek aránylag jó neve van a vizsgázók között (az egyik legfontosabb dolog szerintem hogy ne legyen változó a vizsgák nehézségi szintje). Én anno a BME nyelvvizsgáját tettem le - akkor az egyetemi plusz pontokért.

okt. 18. 20:50
 9/14 anonim ***** válasza:

"az egyik legfontosabb dolog szerintem hogy ne legyen változó a vizsgák nehézségi szintje"

Ezt maga az akkreditáció biztosítja.

okt. 18. 20:53
 10/14 anonim ***** válasza:

9: elvileg igen, gyakorlatilag minket gimiben óva intettek egy-két nyelvvizsgaközponttól a tanáraink pont a miatt, mert sokszor hallják a diákjaiktól, hogy egyes vizsgák néhol sokkal nehezebb/könnyebb volt mint számítottak rá. és egyrészt azért ők tényleg fe tudták mérni hogy ki van olyan szinten, hogy átmenjen mert napi kapcsolatban voltak velünk, másrészt pedig azért is bíztam bennük ebben a tekintetben, mert semmi kapcsolatuk nem volt a nyelvvizsgaközpontokkal.

akkreditáció ide vagy oda, van amelyik nyelvvizsgaközpontnak rossz a reputációja az ingadozó szint miatt

okt. 18. 21:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!