Hány igeidőt használnak a német nyelvben?
Holnap kezdem a németet, eddig angolt tanultam tanárral, most azt a pénzt németbe fektetem és az angolt itthon tanulom magamtól. Angolból olyan B1-ig jutottam kb.
Angolban 12 igeidőből használnak 8-9-et.
Megnéztem, hogy németben 6 igeidő van. Németben ezeket mind használják vagy hasonló az angolhoz és ott is mondjuk csak 4-5-öt használnak a gyakorlatban, a mindennapi életben???
Az angolban sem 8-9-et használnak, hanem az összeset, ha a beszédhelyzet úgy kívánja. Az viszont igaz, hogy néhány igeidőt (Future Perfect Simple/Continuous, Past Perfect Continuous) nagyon ritkán használnak, de nem a képzésük bonyolultsága miatt, hanem mert nagyon ritkán fejeznek ki olyan mondandót, aminek kifejezéséhez ezek az igeidők szükségesek.
Ugyanez igaz a németre is. A Futur II, ami az angol Future Perfect Simple megfelelője képzésileg, valóban ritkán fordul elő. A Past Perfectnek megfelelő Plusquamperfekt sem túl gyakori a hétköznapi beszédben, ahogy a Präteritum (Past Simple) sem, hiszen általában a Perfekttel fejezik ki a múlt időt, de bizonyos, gyakori igékkel szívesebben használják a Präteritumot.
Szóval a hétköznapi életben a mondanadójuk kb. 90%-át két igeidővel fejezik ki: Präsens és Perfekt. De ettől persze bármelyik másikat is alkalomszerűen tudják és fogják is használni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!