Hogy lehet a nyelvtanulásban eljutni arra a szintre, amikor már az addig ismeretlen mondatszerkezetet is megértse az ember?
Sokan mondják itt, hogy menjek tanárhoz, de a tanár csak annyit tud tenni, hogy elmagyarázza az adott témán belül az alapokat. Vagyis semmi újat nem tud mondani azon kívül, amit az internetes leírások, a YouTube tanárok, meg a tankönyvek mondanak.
Az elméleti alapokból simán csillagos 5-öst írhatnék majd szeptemberől. Nem ezzel van a baj.
Hanem azzal, hogy hiába tanulok meg valamit, ha azt olyan kontextusban látom, amit nem értek. Nem értem, hogy mégis ez a valami, hogy jön ehhez.
Szerintem amit a present simple-ről tudni lehet, már mindent felszippantottam elméleti szinten, de mégsem tudom rendesen használni.
De akkor, mégegyszer, hogy mi a bajom:
Megtanulok valamit. Profi szinten bevágom az elméletet. Bemagolom az egészet. Dolgozatban 5-öst is írhatok belőle.
De mikor angol szövegeket nézek, és szembetalálkozok azzal, amit mar elvileg tudok, egyszerűen nem értem, hogy mégis hogy került oda a do/does.
Na, ez az én bajom.
Nagyon hullámzó ezzel a nyelvvel a kapcsolatom.
Egyszer totál frusztált vagyok, és a pokolba kívánom, máskor meg elvagyok vele.
Soha, semmit nem tanultam még ilyen nehezen, mint ezt a nyelvet.
"a tanár csak annyit tud tenni, hogy elmagyarázza az adott témán belül az alapokat. Vagyis semmi újat nem tud mondani azon kívül, amit az internetes leírások, a YouTube tanárok, meg a tankönyvek mondanak"
Ennek semmi köze a valósághoz, ezek a te lázas agyad képzelgései.
Egy jó tanár arra, amiben gyenge vagy, feladatokat ad, és a megoldásaidat elemzi.
Ha elolvasol angolul kb 70-100 könyvet, akkor már pontosan fogod tudni, hogy melyik mondatban van olyan szerkezet, amit felismertél, hogy ez egy nyelvtani szerkezet, amivel még nem találkoztál. Megérteni ettől nem fogod, már de utána tudsz járni.
Szeptembertől lesz tanárom, de állítom, hogy nem ő fog megtanítani angolul.
Azt fogja elmondani, amit eddig tudok.
Nekem csak a mondatszerkezeteket kellene elemezni, ahhoz meg nem kell tanár, elég olyan ember, aki beszéli a nyelvet is válaszol a kérdésemre.
Arról nem is beszélve, hogy ha a tanár meg a diák közt nincs meg az összhang, akkor megette az egészet a fene. Kifizetek egy rakás pénzt a semmire.
Én egyébként teljesen megértelek. 6 éve tanulok angolul, teljesen ötös az átlagom az első pillanattól fogva. Mégis azt hiszem, ha kikerülnék Angliába sikítva rohannék hazáig a tengeren keresztül, mert képtelen lennék megérteni amit körülöttem beszélnek. A nyelvtanárok valóban semmire sem jók azon kívül, hogy karcsúsítják a pénztárcád. Ha esetleg gondolod megpróbálhatok segíteni, mert nekem a szókincsemmel van a probléma, így a nyelvtani részt el tudom magyarázni akár plusz példákkal is.
Ettől függetlenül kérdésedre a válasz, hogy rengeteget kell gyakorolnod magadtól. Olvass sokat, írj fogalmazásokat ezek mind mind idővel "rád ragasztják" hogy helyesen használd a nyelvet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!