Angol emelt szóbelin ott van a tételek között a sorkatonaság + GMO ételek? + Tippek a szóbelire?
Találtam egy táblázatot az oktatási hivatal oldalán ( [link] de itt egyik sincs megemlítve. Egy barátom azt mondta ő úgy tudja ezek nem kellenek, de több ember is mondta nekem hogy kellenek, és a GMO-s téma egy szóbeli felkészítő könyvben is szerepelt. Elég nehéz témákról van szó, amikre mindenképp készülnöm kellene hogyha van esély arra hogy kihúzhatom.
+ Az írásbelim 91% lett, aminek nagyon örülök de a szóbelitől nagyon félek. Hiába értem a tételes könyvet, magamtól ott hirtelen nem tudnék így fogalmazni és nem tudom hogy mennyire nézik ezt szigorúan.
Angol tanárom már egy éve nincs, így őt sajnos nem tudom megkérdezni.
Köszi ha válaszolsz :))
emeltre minden kell, hiszen az egész élet belefér a tíz témakörbe
nézd meg a tíz nagy téma altémáit is
az angoltanár meg egy szó, nem kettő
Nem tudom, hogy 1 miért lett lepontozva kb mindenről kérdezhetnek...
Én ezért tartom furának az angol szóbelit, mert nem csak azt nézi, hogy tudsz-e angolul, hanem a tudásodat is..
Magyarul sem tudnám most fejből, de ha valaki adna egy cikket értelmezném és elmondanám angolul :D
"nem csak azt nézi, hogy tudsz-e angolul, hanem a tudásodat is.."
Az, hogy azok a témák ott vannak kidolgozva azon az oldalon, nem azt jelenti, hogy azok valóban előfordulnak a szóbelin...
Viszont hát valamennyi tudás mindenről kell, másképp hogy beszélsz róla? Pl. a tömegközlekedésről hogy lehetne beszélni anélkül, hogy tudnánk, mi az a busz, mi az, hogy bérlet, meg hasonlók?
Mindkét témákról oldalakat lehet írni, pro és kontra önmagaddal is vitázni, ha nem tudsz állást foglalni.
Sorkatonaság:
Ez egy nagyon aktuális téma, egyre több ország vezeti be újra. Nálunk egy nagyon vitatott téma. Az idősebbek, akik még voltak katonák, tudnak róla mesélni, hogy milyen volt. Te hogy fogadnád a hírt, hogy belőled márpedig katonát faragunk, ha tetszik, ha nem? A célja az, hogy az ország polgárait felkészítse a haza védelmére, akár bel-, akár külföldön. Ehhez szükség van laktanyákra, egyenruhára, ellátásra, fegyverre és lőszerre.
Menete: A hadsereg kiküld egy hivatalos levelet, amiben közlik, hogy hol és mikor kell megjelenni, mit kell magaddal vinned (egészségügyi dokumentációt, igazolványokat, illetve bármilyen dokumentációt, amit a hadseregnek figyelembe kell vennie). Az adott helyen a dokumentumok, illetve további orvosi vizsgálatok alapján eldöntik, hogy alkalmas vagy-e, vagy sem. Ha nem vagy alkalmas, akkor kapsz erről igazolást, ami lehet ideiglenes vagy végleges. Ha alkalmas vagy, akkor be kell vonulnod. Az igazolványaidat lecserélik, átöltöztetnek egyenruhába, és továbbküldenek. Most már katona vagy, aki nem oda megy, ahova akar, hanem oda, ahova küldik. Szolgálatodat a családodtól távol töltöd, és bajtársaiddal együtt, akik az ország különböző részeiről vannak, megtanuljátok a feltétlen engedelmességet, a fegyverek kezelését, támadást és védekezést, alakzatharcot, sumákolást, ivászatot. A seregben ingyen szerezhetsz jogosítványt bármire. Szolgálatod közben van néhány alkalmad hazamenni egy-egy kis időre; a feletteseid döntenek arról, hogy mikor és mennyi időre. Miután lejárt a törvényben megszabott szolgálati időd, leszerelnek. Visszakapod a civil ruhádat, a dokumentumaidat és igazolványaidat. Üdv újra a civil életben! Ezután tartalékos katona leszel, aki hadköteles a törvényben megszabott korig.
Ezután következhet az érvelős rész, amikor kifejted a véleményedet. Mennyire éri el a célját a katonai kiképzés? Tanulnak-e még valami hasznosat a seregben, mint például rend és fegyelem? Tényleg való-e minden ép és egészséges embernek a katonaság? Képes-e megfelelően felkészíteni a sorkatonaság a polgárokat a haza védelmére? Ki mástól remélhet védelmet egy ország, mint a saját polgáraitól?
GMO: Ez egy technika, amivel belenyúlnak különböző élőlények örökítőanyagába, és fajtól idegen géneket juttatnak beléjük. Lehet állat, növény vagy baktérium, és bármely faj génjét bármely fajba bejuttathatják.
Használatának céljai. Miért fogadják el gyógyszertermelésre, és miért nem fogadják el élelmiszertermelésre? A bizalmatlanság okai: az első cégek elvesztették a bizalmat, mert csak a sikeres kísérleteket közölték, és amely kutató kiszivárogtatta a sikertelen kísérleteket, azt elbocsátották. Nem ismerjük a hosszú távú egészségi hatásokat. Mit mondtak a cégek, hogy milyen eredményeket várnak, és mik lettek az eredmények?
Már valószínűleg túl vagy rajta, de én is most szóbeliztem, és 100%-os lett. Ezt a néhány tippet csak azért írom le, hogy hátha segít majd valaki másnak a jövőben.
A témáknál előjöhet a sorkatonaság, a GMO ételek, a túlnépesedés, a globalizáció, a technológia fejlődése/veszélyei és még sok minden más is. Viszont ezek gyakran előfordulnak, és sokan nem tudnak ezekről a témákról magyarul se beszélni 5 percen keresztül, szóval érdemes nagy hangsúlyt fektetni rájuk. A könnyebb témák (pl. a stresszkezelés különböző módjai) miatt nem nagyon kell aggódni, azok menni fognak magadtól is, ha beszéled az angolt egy erős B2-es szinten.
Én az 50 emelt angol tétel c. könyvből készültem fel, nagyon ajánlom, mert tényleg rengeteg témát lefed, de nyilván nem az összeset. Inkább használ egy C1-es nyelvezetet mintsem B2-t, viszont rengeteg új szót lehet megtanulni belőle, ami egy nagy pozitívum, és ha azokat a vizsgán is jól használod, akkor biztosan úgy fogják gondolni, hogy tág szókincsed van.
Én úgy csináltam, hogy 1 héttel a vizsga előtt minden nap megtanultam 7-8 tételt a könyvből. A tételeket hangosan felolvastam, megpróbáltam a saját szavaimmal újrafogalmazni a leírtakat, megjegyezni egy-egy komplikáltabb szót vagy kifejezést. Az is sokat segített, hogy a chatgpt-nek az új voice-to-text feature-vel tanultam. Beszéltem egy témáról neki folyamatosan angolul, majd megkértem, hogy pontozza le az angol tudásomat, min kéne javítanom stb.
Az fontos, hogy legyen már alapjáraton is egy erős angol beszédkészséged, és ehhez még tanulj is új szavakat, amik a nehezebb témákhoz kapcsolódnak. Az angol beszédkészségemet úgy fejlesztettem, hogy sok angol filmet, sorozatot néztem, felvettem magamat videóra ahogyan angolul beszélek és az egyik barátnőmmel folyamatosan angolul beszéltünk.
Sikerült ?
Kinek hogy alakult a végleges százalék ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!