Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan lehet hatékonyan...

Hogyan lehet hatékonyan nyelvet tanulni?

Figyelt kérdés
Milyen módszerek vannak, applikációk alkalmasak erre ?
2024. febr. 13. 20:02
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
26%

Ki kell rakni magad a célnyelv területére vadegyedül, pénz nélkül. Maradj életben. Nincs nagyobb motiváció.

Vagy bele kell szeretni valakibe, aki csak a célnyelvet beszéli.

2024. febr. 13. 20:09
 2/14 anonim ***** válasza:
76%
Duolingo és Drops alkalmazások egész jók, de önmagunkban kevesek. Vegyél könyvet és kezdj el tanulni, vagy akár iratkozz be egy tanfolyamra/tanárhoz ha megteheted.
2024. febr. 13. 20:33
 3/14 A kérdező kommentje:
Duolingot használom de azon kívül mit lenne érdemes?
2024. febr. 13. 21:03
 4/14 A kérdező kommentje:
Más egyéb módszer ?
2024. febr. 13. 21:13
 5/14 anonim ***** válasza:
55%
Nyelvkönyv rendszeres és módszeres használata (értsd: nem csak úgy összevissza, azt csinálsz meg belőle, amihez épp kedved van, hanem mindent, hiszen azért tették bele a feladatokat, mert mind, egytől egyig hasznos), nyelvórára járás és azon aktív részvétel, a házi feladat rendszeres megírása önállóan, nem másról másolva, a nyelv használata minél hosszabb időn keresztül a nyelvórákon kívül is bármire, ami érdekel. Mindez napi rendszerességgel: hétvégén is, ünnepnapokon is.
2024. febr. 13. 22:23
 6/14 anonim ***** válasza:
63%

Angol: azért álltam neki mert nagyon érdekeltek a videójátékok és érteni akartam, hogy mit mondanak.

Ha nem érdekelt volna ma sehol sem lennék a nyelvvel pl németet is tanultam a gimiben, de semmi sem maradt meg belőle

2024. febr. 14. 08:21
 7/14 anonim ***** válasza:

Az érzelmi motiváció tényleg fontos.

Ezen kívül minden kezdet nehéz, de ha belelendülsz, egyre könnyebb lesz, ha továbbra is tetszik az adott nyelv. Én elég lusta nyelvtanuló vagyok, de elmondhatom eddigi tapasztalataimat.

A kezdetek: általában az adott nyelv sztenderdjével érdemes kezdeni. Hasonlítsd össze (főleg neten hangzó keijtésekre keresve, tehát ne csak könyvből) a saját anyanyelved (magyar) hangzókészletét az adott idegen nyelv hangzókészletével. Figyeld meg a hasonlóságokat, eltéréseket.

A ma divatos koreai nyelv esetén erősen felhívom figyelmed, totál félreérthetőek a kiejtési jellemzők (még sztenderd esetén is), alaposan nézz utána, javaslom Osváth Gábor tanárúr voantkozó könyveit (aztán hallgasd is a korei nyelvet).

Persze más nyelvek esetén is is ügyelj erre, ne csak hallgasd a nyelvet, hanem HANGTANI MAGYARÁZATOKRÓL IS OLVASS szakértőktől (nyelvtanárok könyveiből például)! Ez azért nagyon fontos, mert ha már a kezdeteknél félreérted a hangokat, nehezen fogod utólag korrigálni a magad számára!

Utána tanuld meg a nyelv ABC-jét (japán esetén szótagsorozatot), kiejtve és leírva is. (Japán esetén vita van arról, szójelekbe mikor kezdj bele, én inkább alapfokú/középfokú szóbeli után javasolnám a kanji-k elkezdését, addig csak a mondatszerkezet írásbeli szintaktitájának nézz utána, ha japánt tanulsz, persze a szótagolvasást azonnal kezd el japán esetén! Aztán a japán szótagírás s jöhet akár.)

Alapfokú szint után viszont erősen javaslom, nyelvtankönyvet csak akkor bújj, ha már hallgattál eleget az adott nyelven videókon, video stream-eken. Mondjuk az első hetekben csak hallgasd és hallgasd a nyelvet, lehetőleg napi szinten. Aztán utólag kezdj el feladat sorokra épülő nyelvkönyvet bújni, sorrendben, az elejétől. Amint megakadsz, hagyj fel fele ideiglenesen, majd megint hallgasd hetekig az idegen nyelvet, persze AMIT SZÍVESEN HALLGATSZ! Aztán megint vedd elő a nyelvtankönyet, amelyikben feladatról feladatra haladsz. Idővel összefoglaló nyelvtankönyvet is javalsok, mert egy idő után kezdesz ráérezni a nyelvtanra is, azt időnként, kiegészítőleg, enciklopédia-szerűen javaslom használni.

Videók, stream-ek esetén javaslom, hogy többnyire magyar felirattal hallgasd, ha lehetséges! (Alapfok után váltogathatod az adott nyelv feliratával, vagy latinbetűs feliratával - japán esetén, de pl orosz, bolgár, szerb esetén mindeképp a cirilbetűt javaslom, arab esetén az arab írást, hébernél is a saját írásukat, koreainál a hangult, na de japán esetén a szójel (kanji) tanulásal várj, szerintem.)

Amint elérted az alapfokot, javaslom, maradj meg inkább a videonézésnél, mikor magyar feirattal, mikor az azonos idegen nyelvi felirattal. Mellette gyakorold az írást is. Én nem javaslom az írása erőltetését japánból, amíg nincs egy alapsfokú szint, hacsak nem szótagírást. Minden más nyelv esetén viszont egyből írj és olvass is, ne csak videózz! Lehetőleg nyelvtankönyvi, egymásra épülő feladatsoroból.

FONTOS, HOGY AMIT ÉPP ÉLVEZEL, INKÁBB csak azt tedd! Ez többnyire videónézés (rajzfilm, élőszereplős film, kvízműsorok, tévéműsorok stb). Csak akkor írj, ha épp kedved van hozzá, de azért az elején picit vegyél erőt ehhez, akár japán szótagírás esetén is.A kezdetek kezdetén muszáj csak erőltetni pl a hangrendszert, az ABC-t. Videókon olvasd a magyar feliratot, idővel az idegennyelvivel váltogatva.

Alapfokú szint után nem javaslom a nyelvtankönyvek erőltetését, az szerintem inkább a kezdetekre való. Ha vizsgáznod kell belőle, akkor is várj vele. Ráérsz vizsga előtt pár hónappal nekiállni UTÓLAG(!) a szakszerű nyelvtannak!

Azért gondolom így (én nem csak én, hanem a reform nyelvoktatás is), mert az élő nyelvhasználat a lényeg! Hallgatod, magadba beszélhetsz is, tehát kimondod A MONDATOKAT, és egyre ráérzel a nyelvhasználatra. A nyelvtankönyv csak arra jó, hogy utólag számodra egyértelművé váljon, amire addigráéreztél a nyelv hallgatásából, olvasásából. A baba és a kisgyerek is nagyjából így tanulja a saját anyanyelvét! De mivel nem vagyunk már kicsik és már belénk égett legalább egy anyanyelv, UTÓLAG, szakaszonként utólag jól jön a nyelvtankönyv. Viszont alapfokú szint utn már legfeljebb csak vizsga esetén javaslom a nyelvtankönyvet intenzívan tanulni, mert onnantól élőbbé válik a megértésed, ha csak hallgatsz és figyelsz a nyelvi beszélőkre (pl videókból)! A nyelvtankönyv csak kiegészítés legyen! Vizsga esetén legfeljebb begyakorlod a nyelvtant UTÓLAG!

Még valami: MONDATOKAT TANULJ!! És kifejezéseket.

Ne szavakat.

Szavak közül kivétel (amiket meg kell tanulj) azok, melyek alapvetően kontextus függetlenek (szöv körny függetlenek), pl hetek, hónapok, napok nevei, számnevek, állatnevek, növénynevek, színe knevei stb. Vannak kivételek is, pl a japánban olykor zöld helyett kéket mondanak (pl jelzőlámpa esetén).

Külön témakör nyelvenként a számolás, azt nyelvkönyvből tényleg tanuld meg! Pl japán és kínai nyelvek esetén elég szokatlan egy európainak... Pl a 4 számjegyes gondolkodás a fura nekünk, japán esetén meg a háromféle számsor, sőt, a sorszámnevek, pláne a számlálószavak japánból igen problematikus.

(Eddig japán esetén csak nehézségekről írtam (nem beszélve a cím-hír, más néven téma-réma szerkezetről, ami nekünk szokatlan), mégis felhívom a figyelmet, hogy gyönyörű nyelv, de legalábbis logikus nyelvtannal, közepesen nehéz nyelvnek látszik számomra, a fura nehézségek mellett számos könnyebbség jellemzi, pl még a japán ragozás se olyan nehéz, mint a magyar, sőt, nincs személyragozásuk, és igeidő épp úgy csak kettő van, akár a magyarban: jelen és múlt, a jelennel a jövőt is kifejezik. Továbbá nekünk, magyaroknak a japán kiejtés elég könnyű.)

Olvasás esetén is a teljes szó képét rögzítsd, javaslom, hogy az adott idegen mondatra pillants, utána a magyar fordítására. Így haladj mondatról mondatra. (Japán esetén eleinte hiraganát, majd katakanát tanulva.)

(Az app-okat sose használom, de próbáltam már, esetleg szótanuláshoz kiegészítőleg bevetheted, de sok értelmét nem látom, hacsak nem az emíltett kivételenknél. Kanji tanuláshoz NEM tudok hozzászólni (japán).)

2024. febr. 21. 18:22
 8/14 A kérdező kommentje:
En csak angolul szeretnèk tanulni,köszönöm a válaszod
2024. febr. 21. 21:01
 9/14 anonim ***** válasza:
52%
És miket tanultál már mióta kiírtad a kérdést?
2024. febr. 21. 21:05
 10/14 NTBS ***** válasza:
Sok időt, energiát ràfordítva!
2024. febr. 22. 14:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!