Az angolban mi alapján lehet eldönteni, hogy a "be" vagy a "to be" alakot kell használni?
A be/to be ha jól tudom, azt jelenti, hogy "lenni".
Ennek ellenére van, mikor a rövidebb, van mikor a hosszabb alkot látom használva:
I want TO BE a dancer.
I suppose that would BE ok.
Mi a különbség, honnan tudjam, hogy hosszú (to be) vagy rövid (be) alak kell egy angol mondatba?
"eredeti kérdésre a válasz nem derült ki"
Dehogynem, a felére már kiderült, itt van la:
"a would egy segédige, mint... mint sok más segédige. Ezekhez meg többnyire to nélküli alap-igealak jár."
És az is kiderült, hogy egyrészt nem tudsz semmit, másrészt határozott elképzeléseid vannak arról, hogy mit hogyan akarsz megtudni, mely elképzelések a híg ürülék minőségét tükrözik vissza, de te már csak jobban tudod.
Ez nem igaz, hogy nem tudok semmit, egyszerűbb mondatokat már össze tudok rakni. Szoktam is kommentelni animés insta oldalakra/YouTube csatornákra.
De nincs idő arra, hogy A1-es szinten leragadjak a dolgoknál. Nem fogok vissza menni az I am, you are szintjére.
"Én híve vagyok az olvasásnak, de miért nem próbálod meg azt, hogy olvasol és megpróbálod megkeresni bennük, amit már tudsz?"
Azért, mert azzal, hogy belekóstolok más témákba, sokkal jobban haladok. Nekem például a future simple még odébb van, de olyan sokszor találkoztam már vele, hogy egy lényegében megtanultam használni.
Ugyanez igaz más témákra (pl. melléknév fokozás, bizonyos szavak múlt idejű verziója. Nekem ez még a jövőben lenne elvileg, de már most tudok belőlük valamit.
Elég zavaros módszer, de nekem erre van szükségem a gyors haladáshoz.
Szia, én voltam az első és második válaszoló.
Csak annyit fűznék hozzá, hogyha rossz alapokat fektetsz le magadnak, mint például az igék hosszú és rövid alakja, ami ilyen formában nincsen az angolban, akkor a tanárnak sokkal nehezebb lesz azt szeptemberben kigyomlálni belőled és arra építeni.
Mi az, amire még úgy érzed, nem kaptál választ?
Az első példád a would. Az egy segédige, ami után csak ige áll, to nélkül.
Legyen az ige a dance. Akkor I would dance.
Módbeli segédigék még: can, could, must, shoild, would, able to, ought to, have to stb.
Ezek tehát nem igék, hanem az ige előtt állva az ige jelentését módosítják.
(Ne zavarjon meg, hogy egyes segédigék után ott a to, azok a segédige részei, utánuk szintén nem kell már to.)
Szóval segédigék után nem kell to.
I can dance. I should dance. I would dance. Stb.
A másik példád teljesen más téma, I want to be. A want egy ige. A be is ige, azon belül létige. A want-tal az a helyzet, hogy utána kell a to és egy másik ige, ha ki akarod fejezni, hogy valamit akarsz csinálni. I want to be. I want to sleep. I want to dance. Van több ilyen IGE is, ami után jöhet a to és egy másik ige. Pl. They agree to help.
"egyszerűbb mondatokat már össze tudok rakni"
Ez a kérdés nem arra utal, hogy bármiről is fogalmad lenne.
"De nincs idő arra, hogy A1-es szinten leragadjak a dolgoknál."
Ha nem tudod az A1 szinten a dolgokat, akkor rá kell fordítani az időt. Ha meg tudod, akkor olyan gyors tempóban haladhatsz, amilyenben csak akarsz.
“ Van több ilyen IGE is, ami után jöhet a to és egy másik ige. Pl. They agree to help.”
Meg néhány ige -ing alakkal. I like playing football, I like beig with you. I hate reading books. Van a gerund, az infinitive, meg modal verb, hogy pontosak legyünk. És van olyan néhány ige, hogy a gerund-ot és az infinitive-et is használhatod, mint a like, hate, love. Csak egy kis kiegészítés.
Kérdező, hogy lehetsz A2 szinten, ha ilyen kérdést teszel fel? Egyáltalán mire van időd, ha nincs újra kezdeni? Az insta fontosabb időtöltés? Nos valóban időpazarlás tanulni mint instát pörgetni unalomból. Mondj még ilyen szépeket! Büszkeségben nem lehet tanulni. Túl értékeled a tudásod. Nekem mindegy hogyan fested le magad, de amiket írsz az butaság.
"a future simple még odébb van, de olyan sokszor találkoztam már vele, hogy egy lényegében megtanultam használni."
Nos, mely esetekben használjuk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!