Hogy van a német múlt idő?
Elvileg előidejűséget jelez, és präteritummal együtt használják. Tehát ha valamit írsz egyszerű múltban, és valami annaál korábbi eseményre utalsz vissza:
Plusquamperfektet Ket múlt ideju mondat kozott hasznalsz. Kell egy fo es mellekmondat, es amelyik elobb tortent a multban, tehat a regebbi, AZ a Plusquamperfekt
Als ich dich erblickt hatte, bekam ich einen Schock / habe ich einen Schock bekommen.
Eloszor meglattalak, es utana kaptam sokkot, tehat amikor meglattalak AZ Volt regebben, AZ megy plusquamperfektbe
Ilyen még: sobald, nachdem, als
Használhatod neha onalloan is, de akkor azt fejezed ki, hogy valami mar nagyon regen tortent. Ich war vor 8 Jahren geschwommen - 8 evvel ezelott usztam. VAGY: ich hatte eine Tasse Tee getrunken. =Ittam egy csesze teat. (Itt kifejezed, hogy EZ mar valoban nagyon reg ittad)
Ich hatte dich eingeladen, aber du bist nicht gekommen - meghivtalak, de nem jottel. Itt is a meghivtalak tortent elobb, tehat o a regebbi.
Legtöbbet a Perfektet használják, Ami a Ket múlt idot illeti (präteritum, perfekt), nehany ige Van, Amit egyszeru multban hasznalnak
sein -war
MODBELI segedigek - musste, konnte, sollte, möchte, wollte, durfte
werden -wurde
haben - hatte (ich hatte ein Haus - Volt egy hazam) de EZ is jo ( ich habe ein Haus gehabt - Volt egy hazam.
Perfekt fejezhet ki múlt idot is, Minek a vege elorelathato.
Pl: Heute habe ich meine Wäsche gewaschen - kimosom Ma a ruhaim. Ki fogom mosni a ruhaim
Nächste Woche bin ich nach Asien gefahren - kovi Heten Azsiaba utazok / fogok utazni
Ilyen esetekben berakhatod a vermutlich szot is. (Jetzt habe ich meine Hausaufgabe vermutlich erledigt - Most Meg fogom csinalni feltehetoen a hazimat)
4. Valaszolo vagyok.
FEJEZHET KI JOVO IDOT IS!
Elirtam AZ utolsó resznel, ahol a jovo idorol Van szó:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!