Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogy lehet megtanulni busmanúl?

Hogy lehet megtanulni busmanúl?

Figyelt kérdés
2023. okt. 20. 21:24
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
A kérdés értelmetlen, ugyanis olyan, hogy busman nyelv nem létezik. A busman Afrika déli részén, egymástól hatalmas távolságokra, több ország területén szétszórt, vadászó-gyűjtögető életmódot folytató, primitív ősközösségi törzsekben élő népcsoport, akik épp az egymástól való távolság miatt egyáltalán nem egy közös nyelvet beszélnek, hanem legalább egy tucatnyit. Ennek ellenére a busmanok mindösszesen kb. 100 ezren vannak. Ezért legfeljebb csak egy megszállott etnográfusnak vagy antropológusnak juthat komolyan eszébe, hogy a kutatásához a busmanok valamelyik nyelvét megtanulja.
2023. okt. 20. 21:59
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm. De láttam egy filmet, ahol klattyogva beszéltek, és tetszett. Már régi film ilyen 80-as évek.
2023. okt. 21. 07:12
 3/4 anonim ***** válasza:
46%

Szerintem meg lehet és érdemes is tanulni valamelyik ilyen nyelvet, csak a forrásokat nehéz megtalálni. Mindeneesetre legalább egy vadnép, pontosabban mezőgazdaság feltalállása előtti életformát (gyűjtögetés) folytató nép nyelvét érdemes megismerni. Sajnos ma ezek közül soknak a kihalás a sorsa. Nyilván egy eljövendő normális társadalmi rendszerben, valamiféle világkommunizmusban ezt at tendenciát meg kell fordítani és ezeket a nyelvészeti, nérajzi értékeket mgőrizni. Az is lehet, hogy az őskommunizmus egyes elemei pont jól igazodnának a mai súlyos éghajlati válság megoldásához, és a vadnépek őskommunizmusából egy csomó olyan öteletet le lehetne szűrni, amely egy új jövőbeli világ alkotóelemivé válhatnak.

Én 1997-ben az eszkimók valamelyik nyelvét választottam tanulás véget, konkrétan a szibériai eszkimók nyelvét (azon belül is a Szent Lőrinc-szigetén és a Csukcsföld-partvidéki Új-Csaplino faluban beszélt nyelvet). Sajnos az anyag öszeválogatása nekem is gondot okozott. Először a régi szovjet szairodalomból kezdtem a tanulást, példaszövegek, mesék, nyelvtan, majd találtam amerikai anyagokat is, főleg a nyelvészeti pontos leírás terén.

Busmant nem tanultama, de a busmanokhoz hasonló éleetvitelű (de Kelet-Afrikában élő) hadza nép nyelvét igen. Régi német anyagokat hozattam Németországból amit még közvetlenül a gyarmati idők utáni időkben gyűjtöttek.

2023. okt. 21. 08:48
 4/4 anonim ***** válasza:

Itt csak egy kis bevezető van:

https://www.youtube.com/watch?v=ZvB0Eh26dh8

Nagyobb szövegrészlet bemutatója itt kezdődik benne:

[link]

2023. okt. 21. 09:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!