Hogy lehet megtanulni busmanúl?
Szerintem meg lehet és érdemes is tanulni valamelyik ilyen nyelvet, csak a forrásokat nehéz megtalálni. Mindeneesetre legalább egy vadnép, pontosabban mezőgazdaság feltalállása előtti életformát (gyűjtögetés) folytató nép nyelvét érdemes megismerni. Sajnos ma ezek közül soknak a kihalás a sorsa. Nyilván egy eljövendő normális társadalmi rendszerben, valamiféle világkommunizmusban ezt at tendenciát meg kell fordítani és ezeket a nyelvészeti, nérajzi értékeket mgőrizni. Az is lehet, hogy az őskommunizmus egyes elemei pont jól igazodnának a mai súlyos éghajlati válság megoldásához, és a vadnépek őskommunizmusából egy csomó olyan öteletet le lehetne szűrni, amely egy új jövőbeli világ alkotóelemivé válhatnak.
Én 1997-ben az eszkimók valamelyik nyelvét választottam tanulás véget, konkrétan a szibériai eszkimók nyelvét (azon belül is a Szent Lőrinc-szigetén és a Csukcsföld-partvidéki Új-Csaplino faluban beszélt nyelvet). Sajnos az anyag öszeválogatása nekem is gondot okozott. Először a régi szovjet szairodalomból kezdtem a tanulást, példaszövegek, mesék, nyelvtan, majd találtam amerikai anyagokat is, főleg a nyelvészeti pontos leírás terén.
Busmant nem tanultama, de a busmanokhoz hasonló éleetvitelű (de Kelet-Afrikában élő) hadza nép nyelvét igen. Régi német anyagokat hozattam Németországból amit még közvetlenül a gyarmati idők utáni időkben gyűjtöttek.
Itt csak egy kis bevezető van:
https://www.youtube.com/watch?v=ZvB0Eh26dh8
Nagyobb szövegrészlet bemutatója itt kezdődik benne:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!