Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Melyik nyelvet kezdjem el...

Melyik nyelvet kezdjem el hobbiként tanulni?

Figyelt kérdés
Valamilyen nehéz nyelvtannal rendelkezőre gondoltam, ahol ragozni kell stb. Köszi az ötleteiteket!

2023. okt. 13. 20:17
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

4-es!

Az eszperantó összebarkácsolt műnyelv, amit a kommunista globalisták világnyelvnek szántak.

Halva született.

2023. okt. 17. 22:48
 12/20 anonim ***** válasza:

A ,,nyelv'' fogalma szerintem kb. az Ithkuillal kezdődik, - bár szerintem az is csak kezdeti óvatos közelítésnek tekinthető - de azért az eszperantó előtt is fejet hajtok, mert nagyjából ők kezdték el azt, ami az Idiocracy világával szembeni egészséges immunválasznak tekinthető. Hermann Hesse próbálta még leírni, mi lenne az igazi: egy nyelv amiben a teljes Kozmosz rendje benne van (,,Az Üveggyöngyjáték''). Ezt az célt igazából sem a Lojban, sem az Ithkuil nem éri el, bevallom én már nem is erőltetem. Ha az embert ilyesmi érdekli, úgyis algebrát, analízist, fizikát tanul. Az eszperantónak meg nem kell ma már világnyelvnek lennie, elég ha a nyelveket szerető ember természete érdeklődését kielégíti. Egy plusz nyelv a sok eddigi mellé, igenis helye van, bárcsak lenne még több és állna meg a mai nagy nyelvkihalási hullám.

Az esperantót egyébként ha megszokja az ember, nem tűnik bakácsoltnak. Neolatin vonásai ellenére is sok a ragozó, agglutináló vonás benne, és aki szereti finnugor nyelvrokonaink világát, vagy tágabban nézve Szibéria jellegzetesen agglitunatív, SOV-szórendű, esetenként akár poliszitetikus, inkorporáló nyelveit, az értékelni tudja az eszperantót is. A maga nemében igenis egy szerethető mű, főleg ha az ember játékosabb korában, pl. kamaszkorában kezdett foglalkozni vele. Nem kell mereven venni ezeket a dolgokat, kamaszként az ember amúgy is so minden iránt érdeklődik, pl. a múltunk örökségét szépen végigkísérő latin iránt is. Sajnos ma divat a f*szt is csipkés kesztyűben fogni.

2023. okt. 17. 23:52
 13/20 anonim ***** válasza:

Szlovák egyébként kedves, jól szerethető nyelv, bár inkább úgy érdemes tekinteni, ami ,,végigkíséri'' az embert és együtt kell élni vele, nem kell túl görcsösen túl sokat akarni egyszerre. Én már annak örülök, hogy a kezdő videókhoz nem kell (állandóan) szótár. Mondjuk mindez a latinra ugyanúgy igaz, az is inkább egy együttélés.

https://www.youtube.com/watch?v=t15HAAYRO7Y

https://www.youtube.com/watch?v=CE6L_C4DCQY

De a magyar anyanyelvűek számára a legtöbb különös meglepetés ezen a nyelven domborodik ki:

https://www.youtube.com/watch?v=bOLGfRVNPfw&list=PLMuBFIoP0g..

2023. okt. 18. 00:30
 14/20 anonim ***** válasza:
64%
Szlovákot, az szép
2023. okt. 18. 08:09
 15/20 anonim ***** válasza:

Egyetértek az utolsó két kommentelővel. A szlovák nyelv nagyon szép. Számomra a legszebb idegen nyelv, de mindenkinek más tetszik.

Nagyon közel áll a cseh nyelvhez, de vannak benne izgalmas, játékosabb hangok, mint például: ie, ô.

A cseh pedig a ř hang miatt lehet érdekes.

A román azért lehet érdekes, amit más már korábban említett: újlatin nyelv, de szlávos vonásokkal. (Mondjuk engem a hideg ráz tőle. 😅 De másnak attól még lehet szép.)

2023. okt. 18. 22:50
 16/20 anonim ***** válasza:

Olyan videókat is érdemes nézni románul, amelyek valamilyen szempontból számunkra is meghitt vonatkozásúak.

Például a magyarországi nemzetiségi műsorokat románajkú testvéreinknek.

https://www.youtube.com/results?search_query=ecranu+nostru

Vagy édes erdélyi városok műsorait.

Vagy beás cigáynokról készült néprajzi gyűjtéseket. Itt persze fontos, hogy ez nyelvileg már más, bár kétségtelen archaikus román alapú.

https://www.youtube.com/results?search_query=boyash

A legszebb újlatin nyelv persze maga a latin, de ettől még a román is szép, főleg mivel mégiscsak számnkra a legmeghittebb, legközelebb álló, leginkább közös sorsunk volt. Ugyanezért persze a szlovák is szép, sőt maga a cigány is, persze igaziból az élő cigány nyelvjárások lennének jók, amiket csaldoknál lehet hallani, de a csúnyán standardizált, kicsit művibb hivatalosan oktatott cigány standardtól sem kell megijedni, mert mégiscsak sokat tanul belőle az ember az újind nyelvek szókicséből, nyelvtanából, és későbbi továbblépésekhez fel lehet használni.

2023. okt. 19. 08:25
 17/20 A kérdező kommentje:
Ok, de a szlovák írtónehéz. Nem mindegy hogy jeden, jedného, jedných stb😥
2023. okt. 19. 13:32
 18/20 anonim ***** válasza:
Azt meg kell tanulnod
2023. okt. 19. 20:35
 19/20 anonim ***** válasza:

Kérdező, nem pont nehéz nyelvet kerestél?

Ha nem szeretnél szlovákul tanulni, ne tanulj. Válassz mást. Sok szép és érdekes nyelv létezik még a világon. Ha viszont tetszik, és szeretnéd elsajátítani, akkor bizony meg kell tanulni ezeket a dolgokat is, hozzátartozik a nyelvhez.

Amúgy minden nyelvnek megvannak a maga nehézségei.

2023. okt. 20. 01:39
 20/20 anonim ***** válasza:
De igen. Csak rájöttem, hogy a nyugatiszláv-nyelvek nehezek.
2023. okt. 20. 20:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!