Melyik ez a nyelv? (Aminek esetleg nincs nyelvtanja és ugyan úgy ejtem ahogy írom?)
A világ legkönnyeb, leghamarabb megtanulható nyelve melyik?
Ha most kb. 1 hónapon belül kellene éretségiznem, nyelvvizsgáznom?
Az eszperanto jó erre?
Angol kizárt mert 8 éve tanulnám de nem jutok tovább annál, hogy mi a neved stb....
Ennek oka, hogy nem tanultam és már nem tudok mire építeni ahhoz képest ahol tartunk...
Azt sem értem mit mond a tanár vagy miba feladtad...
Olyan kell amit otthon egyedül vagy esetleg vonaton meg tudok tanulni.
Szerintem ne kisebb mellényt vegyél, hanem vedd le a mellényt...
Az orvostudományban a latin csak a szervek megnevezésére használatos (de ez akár gépi kód is lehetne), ráadásuzl egyre csökkenő mértékben, az orvostársadalo további működése nemzeti nyelveken zajlik (a lányom orvos).
A Vatikánban csak a liturgia nyelve a latin, minden más olaszul zajlik. Nézd meg például a könyvelésük vagy tevékenységük nyilvánosan elérhető részét... - de az audienciákon is olaszra fordítanak, és a városban is mindenhol olaszul beszélnek... :-)
Az, hogy te nem tudsz valamiről, az nem jelenti azt, hogy az nincs is. Az eszperantó mellett foglalt állást még az UNESCO is, ha tudod hogy mi az ( [link] ) - Az eszperantó az egész Földön elterjedt, nincs olyan civilizált ország a világban, ahol ne lennének beszélői. A beszélők száma totál közömbös, sokkal több annál, mint ami egy normál felhasználót kielégít. Ha a Föld lakosságát nézzük, akkor csupán két nyelvet volna érdemes tanulni: a hindit meg a kínait. - És a magyart egyáltalán nem... :-)))
A Orbánon történő röhögéssel egyetértünk. Az eszperantón meg a buták röhögnek, meg azok, akik úgy formálnak véleményt, hogy nem is beszélik, és nincs semmiféle tapasztalatuk róla.- Tök jó dolog az eszperantó! :-)
HA a lanyod orvos, es nem erti es nem hasznalja a latint az egyetem befejezese ota, akkor mostmar ertem, miert olyan rettentoen magas a halalozasi arany Magyarorszag egyes teruletein, mikozben ugy altalaban, Mo-n a varhato elettartam csaknem 10 evvel kevesebb, mint a vilag fejlett orszagaiban. Nem, Mo. nem fejlett orszag, hanem visszafejlett. Azt nem allitom, hogy az eszperanto miatt, de az biztos, hogy az olyan emberek mint te is, magasan hozzajarultak a visszafejlodeshez.
Az eszperanto a mai vilagban barati beszelgetesre sem alkalmas, nem hogy tudomanyos vagy irodalmi temak megvitatasara. Tudom, mert tanultam a 60-as evekben, es hasznaltam is 68 augusztusaban a csehekkel es a lengyelekkel valo beszelgetesekkor (az oroszok es a magyar rendorseg hiaba hallgattak le minket). De masra nem volt jo. SOHA.
Es en itt befejeztem, tovabbiakban nem olvasom es nem valaszolok az altalad hozsannazott eszperanto temara.
Ha valamihez nem értesz, miért szólsz hozzá? Így csak nagyon butának fogsz tünni.
Ha volna ismereted az egészségügyről, ha olvasnál szakirodalmat, vagy ha járnál szakmai konferenciákra, nem írnál ilyen butaságot az orvosok és a latin kapcsolatáról... :-)
Magyarország fejlettségéről nincs értelme vitatkozni, én a diplomáimmal, szakmáimmal meg könyveimmel igyekeztem hozzájárulni a fejlődéshez. Mások azt mondják, sikerrel... :-)
Engem mosolygásra ingerel, hogy okosabbnak tartod magadat az Akadémiánál. Idéztem az állásfoglalásukat, hogy az eszperantó "...minden lehetséges nyelvi funkciót betölt..." - Lásd: [link] - Neked van talán tudományos fokozatod? - :-)
Irodalomból csak egy érdekes háttérinfó: Kínában az iskolákban ma az európai irodalomból többek között Petőfi "János vitéz"-ét tanítják, amiről közismert, hogy a kínai fordítás az eszperantó nyelvi verzió alapján készült!! - Pedig az a csúnya eszperantó nem is alkalmas irodalomra... - Bizony, így van ez szívem... :-)
Tudományos területen se essél hanyat. Egyrészt itt van egy érdekes oldal (de ne ess hanyatt!): [link] , de túl ezen a 60/70-es évek sikerkönyve "Aigsberg - Most már értem a rádiót!" eredetileg eszperantóul íródott, és 39 nyelvre fordították le. Magyarra is ezért tudhattad esetleg olvasni (bár kétlem).
Én úgy gondolom, soha nem tanultál eszperantóul, és ma sem ismered a realitásokat. - Pedig "tök jó dolog az eszperantó"!
Eszperantó érdekesség: Nem beszélem, pár szót csak, de egyszer alaposan utánanéztem.
-Van nyelvtana, egyszerű. Viszont jellemzően nincs kivétel, ettől könnyű.
-Ca. 3000 "de ja vu" szót meg sem kell tanulnod, mert ismerheted innen-onnan. ("édes élet", "Isten" az olaszból)
-Tényleg "élő" státuszt kapott. Évente összeül egy szervezet és az aktuális új szavakkal bővítik a szókincset.
-Nem "IDEGEN" nyelv. Egyetemes kulturális örökség, mindenkié. Közöd van hozzá akkor is ha nem érdekel, a tiéd is.
-Könyvek amiket olvashatsz: biblia, Rejtő, Tolkien: Hobbit trilógia, Kisherceg, stb.
-Google fordító tartalmazza.
-Nyelvek rangsorában felefért az első 100-ba!
-A hatalom, a politika nem támogatja. Gazdasági érdek miatt és hogy nézne ki ha bárki bárkivel tudna beszélni?! Nehezebb lenne gyűlöletet kelteni.
-A világ minden zugában beszéli valaki. Persze összességében kevesen. Nincs mögötte sok milliárd $.
-Ha elsőnek ezt tanulod, akkor a többit könnyebben fogod.
-Nem az angol helyett, vagy ellen van. Angollal beszélhetsz 700 millió emberrel ami baromi sok. 6,3 milliárddal viszont nem. Erre lenne a hídnyelv.
-Egyenjogúak a beszélők, senkinek nincs anyanyelvi előnye.
-Felejtés minden nyelvnél adott opció. Ezt a legkönnyebb visszafrissíteni.
-Kiejtés egyszerű szabály szerint. Az olaszra hasonlít ha jól csinálod.
Tanulása: 6-12 hó kényelmesen. Olcsó. Tanár nélkül is lehet.
Ha nem kell, nem kell. A többség elutasító (minden ismeret nélkül).
Marad a megosztottság és hogy az emberiség 80-90%-val nem tudsz beszélni ha csak a legnagyobb világnyelvet tudod.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!