Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Szerintetek meg lehet tanulni...

Szerintetek meg lehet tanulni úgy egy nyelvet, ha alapvetően nem tetszik a hangzása?

Figyelt kérdés

Az angol nyelvvel vagyok így, hogy nem nagyon tetszik a hangszása. Amikor meghallom, nagyon furcsának érzem. Úgy érzem nem tudok azonosulni vele.

Előfordulhat olyan, hogy amikor már elkezdem jobban érteni, amit mondanak és beszélni kezdek többet-többet, már nem erre fogok figyelni és akár meg is szerethetem a nyelvet?

Az angolt szeretném megtanulni, mert látom én is, hogy megkerülhetetlenül fontos lehet a munkahelyen, továbbképzésben, illetve útbaigazításnál, vagy vásárlásnál is.

Köszönöm a hasznos tanácsokat, tapasztalatokat!

2023. júl. 29. 22:33
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Én sem szerettem soha az angolt. Csak azért tanultam meg, mert muszáj. Nekem pl. a skandináv nyelvek tetszenek, de sosem tudtam azzal foglalkozni, mert az angolt kellett tanulni. Sajnos ez ilyen. Én B2 szintre tudtam eljutni az angolban úgy, hogy utálom, szóval lehetséges. A C1-et már nem vállalnám be.
2023. júl. 29. 22:42
 2/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod! A legtöbb ember, aki körülöttem van, és beszél angolul, azt mondta nekem, hogy mindig nagyon szerette ezt a nyelvet. A németet egyenesen gyűlölik.

Viszont az az érdekes, hogy nekem meg a német hangzása az, ami nagyon tetszik. De mindenki azt mondja, hogy az angol az, amit az első körben elvárnak. Mert aki tud egy nyelvet, pl. német, feltételezik, hogy az angol már megy.

Viszont attól tartok, hogy nem sikerül megszeretnem és akkor nem fogok vele foglalkozni.

2023. júl. 29. 23:00
 3/14 anonim ***** válasza:
Sajnos ez ugyanolyan, mint az érettségi. Az érettségi tárgyak közül is mindenkinek van olyan, amit utál, mégis muszáj megcsinálnia. Az angol is ilyen. Kell az élethez, mert ezt a szabályt találták ki valamikor. Valamennyire muszáj alkalmazkodnunk a társadalmi elvárásokhoz.
2023. júl. 29. 23:43
 4/14 A kérdező kommentje:

De az is igaz, hogy az anyanyelvünket sem választottuk meg hogy tetszik-e vagy sem. Egyszerüen figyeltünk és aztán beszéltünk egyre többet. Számomra az anyanyelvem, a magyar a logikus és szép nyelv.

Ezért is próbálok úgy gondolkodni, hogy az angol nyelvhez ha így állok hozzá, hogy csak csinálni kell, akkor minél jobban megértem, annál inkább logikusnak és szép nyelvnek fogom tartani. Lehet, hogy ez is működik...

2023. júl. 30. 00:34
 5/14 anonim ***** válasza:

Bevallom őszintén, szerintem a nyelvtanulás sikeressége nem ettől függ, hanem magától a kitartástól. Tényleg részletkérdés, hogy te imádod-e a nyelvet vagy nem.

Rengetegen kezdenek neki egy nyelvnek lelkesen, de idővel elmegy a kedvük és vannak nyelvek, ahol ritkább az, hogy valaki csoportban magasabb szintű nyelvvizsgára készül, pont ezért.

Maga egy nyelvtanfolyam vagy egy tanárral való készülés energiaigényes, hiszen hetente x időt ott ülsz a csoporttal vagy a magántanárral, gyakoroltok, feladatokat oldotok meg, aztán a két tanóra között meg készülni kell, szavakat tanulni, nyelvtant gyakorolni, házit írni.

Nem lehet előre megmondani, ki az, aki ott akarna maradni. Mondhatnám azt, hogy az fog kikopni idővel, aki a legelején azt mondja, hogy csak belevág, mert van egy kis szabadideje, unatkozik és izgalmasnak tartja az adott nyelvet, de aztán rájön, hogy nem kell neki ennyi energiabefektetéssel járó tevékenység, amikor a nyelvre sincs szüksége. De ez nem teljesen igaz, mert vannak akik különösebb cél nélkül mennek oda, csak érdekli őket a nyelv vagy túl sok a szabadidejük és egyszerűen ott is maradnak, mert imádják. Viszont az tény, hogy nagyobb számban vannak ezek között az emberek között azok, akik idővel eltűnnek.

Akik nem szerelmesek a nyelvbe, talán nem is tetszik nekik, de konkrét céllal tanulnak, a munkahely, iskola vagy egyebek miatt kell nekik a nyelvvizsga, azok elmennek addig a szintig, végig is csinálják, de náluk is azt veszem észre, hogy amikor megszerezték a papírt, nem állítanak fel újabb célokat, általában ők ott abba is hagyják a tanulást, ritkán mondják azt, hogy B2 megvan, akkor jöhet a C1 és azoknak a java is akik ezt mondja, valahol félúton leáll.

A nyelv nehézségére sem lehet fogni. Vannak ismerőseim akik magyarul tanultak, de abba is hagyták, mert elvesztették a fonalat, de több ismerősöm van aki k.urva jól megtanult magyarul, mert pl itt alapítottak családot vagy csak egyszerűen meg akarták tanulni a nyelvet.

Szóval ez egyáltalán nem attól függ, hogy te szeretetből mész oda vagy muszájból. Attól függ, hogy van-e akaraterőd, hogy te készen állsz arra, hogy hétről hétre készülj, hogy minden héten x órát tanulj kihagyás nélül.

2023. júl. 30. 04:10
 6/14 anonim ***** válasza:

Persze, csak úgy nehezebb, mert nem vagy olyan motivált, mint amilyen lehetnél, ha tetszene a hangzása.

Én a németet utáltam, de azért B2 szintre eljutottam én is, úgyhogy azért ne add fel. Arra koncentrálj, ami (legalább egy kicsit :) ) tetszik benne: ha a hangzása nem is jó, legalább nincs benne ragozás, stb.

2023. júl. 30. 09:26
 7/14 Thunderfairy ***** válasza:
47%
Pedig az angolnak a legkülömb a hangzása. A német elég ronda hangzású. Ha nincs konkrét célod vele és csak muszályból csinálod akkor előbb-utobb el fogod felejteni és csak papir lesz róla.
2023. júl. 30. 10:51
 8/14 anonim ***** válasza:

"Pedig az angolnak a legkülömb a hangzása. A német elég ronda hangzású."

Ízlések és pofonok...

"Ha nincs konkrét célod vele és csak muszályból csinálod akkor előbb-utobb el fogod felejteni és csak papir lesz róla."

Nálam a némettel tényleg ez történt, de azért még így is van annyi passzív tudásom, ami időnként azért jól jön. Az angol viszont más. Azt ha nem akarja tudatosan szinten tartani, akkor is elég sokáig fog tartani, hogy teljesen elfelejtse (ha egyáltalán sikerül), hiszen mindenhol az jön szembe.

2023. júl. 30. 10:54
 9/14 anonim ***** válasza:
Mondjuk papír megszerzése után lényegesen romlik szerintem az ember tudása, ha tényleg csak a papír megszerzése volt a cél és utána nem használja aktívan a nyelvet. Megveszi az ember például a könyveket, amikben külön minden témához van egy szószedet. Vizsga előtt bevágja gyorsan a szólistákat, úgy, hogy vizsgára minél gazdagabb legyen a szókincse. Aztán vizsga után leredukálódik a nyelv használata és így ezeket a szavakat se használja folyamatosan mondatokban és el is felejti őket.
2023. júl. 30. 11:28
 10/14 anonim ***** válasza:

Nyelvtanulásban többnyire az a sikeres, akit hajt valami, ami a nyelv tudásával kapcsolatos. Én például 12 éves koromban nagy indiánrajongó voltam. Aztán ráadásul 14 évesen elkezdtem lovagolni. Nekem ennyi elég volt az angolhoz. :D Elképzelni sem tudom, hogy szuahéliül vagy lappul tanulok. :D

Ami a felejtést illeti, én pont a felejtés elkerülésére a nyelvvizsga után elkezdtem angolul olvasni, de én még azon generációk egyikéhez tartozom, akinek az olvasás tud szórakozás lenni (egy héten belül volt a tévében, hogy a magyaroké az egyik legrosszabb szövegértés közel és távol). Már majdnem harminc éve nem is olvastam magyarul könyvet. :D ettől persze a beszédkészségem a negatív végtelenbe zsugorodott, azt nem lehet oly egyszerű módon, hogy letöltöm a következő könyvet, szinten tartani.

2023. júl. 30. 12:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!