Mit gondoltok, egy élet alatt hány indoeurópai nyelvet lehet megtanulni?
Mindenképp meg lehet. Lomb Kató, a leghíresebb magyar szinkrontolmács és nyelvtanuló (ő "lingvistának" hívta magát) pl. a holland és a svéd kivételével az összes általad felsorolt nyelvet beszélte. 16 nyelven tudott! (angol, bolgár, dán, francia, héber, japán, kínai, latin, lengyel, német, olasz, orosz, román, spanyol, szlovák, ukrán-wik.). Olvaastam a könyvét a nyelvtanulásról: szerinte egy nyelv megtanulása csak a motivácótól és a befektetett időtől függ. Valamilyen bíboros pl. állítólag több, mint 50 nyelven tudott és a magyart tartotta a legszebbnek.
És ha hétköznapi példát akarsz, íme: [link]
Valószínűleg ő a legtöbb nyelvet beszélő ember ma Európában.
Egyébként a trükk az, hogy minél több nyelven tanulsz meg, annál egyszerűbb lesz a következő, ugyanis közben megtanulsz tanulni. Ki kell alakítani módszereket. Én például németül úgy tanulok, hogy felosztom a szótárfüzetemet vízszintesen három részre, és mivel mindig emlékszem, hogy hova írtam a szót a lapon belül, ezért mindig tudom, mi der mi die és mi das. És ezt még egy jó módszernek tartják (Lomb Kató is így tanult):
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!