Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan gyakorolhatnám a...

Hogyan gyakorolhatnám a Scottish English-t?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy volt egy hasonló kérdés kb 10 évvel ezelőtt, de nincs hozzá túl sok válasz és azóta biztos sokkal több anyag van, ezért teszem fel újra.

Azt tervezi a család, hogy kiköltözünk Skóciába pár éven belül. Én az iskolában brit angolt tanulok, a filmek/sorozatok nézése miatt az amerikai angol is jól megy, viszont láttam pár videót, amiben a skót angolt használták és azt alig értettem. Ez kicsit megijesztett, hisz pont oda tervezünk költözni, ezért szeretném addig is gyakorolni, hogy élesben már gördülékenyebben menjen.

Tudtok olyan filmeket/sorozatokat, amikben a skót angolt használják? Esetleg podcastok is jöhetnek, vagy bármilyen hanganyag, ami szerintetek hasznos lehet.

Illetve egy olyan kérdésem is lenne, hogy a Scots nyelvet mennyire használják? Érdemes lenne azt is tanulgatni?

#skót #UK #Skócia #Scottish English #Skót angol
2023. márc. 8. 05:12
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Pl. Trainspotting.

De nyílván nem mindegy, milyen körben mozogsz majd, illetve a konkrét beszélők között is van eltérés. Én sznúkerjátékosok interjúit szoktal ilyen szemmel nézni: Alan McManus vagy Stephen Hendry elég érthetően beszél, de pl. John Higgins kiejtése még anyanyelvi beszélők számára is kihívás.

2023. márc. 8. 08:28
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, szerintem ne is számíts arra, hogy mindenkit megértesz majd ott :)

https://www.youtube.com/watch?v=NMS2VnDveP8

Van a BBC-nek skót adása, én azt javasolnám, annak oldalán nézz körül. Inkább olyan hírműsorokat, magazinokat, ahol helyi emberek szerepelnek. Nyilván ők is próbálnak érthetően beszélni (na az sem egyszerű :) ), de nyilván hozzád is úgy fognak majd állni.

[link]

2023. márc. 8. 21:12
 3/3 ludwigvan ***** válasza:
53%
Egyszer egy kocsmában találkoztam egy skót csávóval, semmi gond nem volt a megértésével - jópár angliai kiejés nehezebb. Amúgy, meg fogod látni, hogy kb. ahány család, annyi dialektus - de ha a PR-angolt meg az amerikait érted, akkor néhány hét alatt belerázódsz az összes többibe is. Egyszer voltam Skóciában (szerintem gyönyörű hely), és ott azt mondta egy fickó, hogy csak pár öreg meg hagyományőrző beszéli a gael nyelvet, szóval azzal nem kell foglalkoznod - mindenki angolul beszél.
2023. márc. 9. 13:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!