Hogyan gyakorolhatnám a Scottish English-t?
Tudom, hogy volt egy hasonló kérdés kb 10 évvel ezelőtt, de nincs hozzá túl sok válasz és azóta biztos sokkal több anyag van, ezért teszem fel újra.
Azt tervezi a család, hogy kiköltözünk Skóciába pár éven belül. Én az iskolában brit angolt tanulok, a filmek/sorozatok nézése miatt az amerikai angol is jól megy, viszont láttam pár videót, amiben a skót angolt használták és azt alig értettem. Ez kicsit megijesztett, hisz pont oda tervezünk költözni, ezért szeretném addig is gyakorolni, hogy élesben már gördülékenyebben menjen.
Tudtok olyan filmeket/sorozatokat, amikben a skót angolt használják? Esetleg podcastok is jöhetnek, vagy bármilyen hanganyag, ami szerintetek hasznos lehet.
Illetve egy olyan kérdésem is lenne, hogy a Scots nyelvet mennyire használják? Érdemes lenne azt is tanulgatni?
Pl. Trainspotting.
De nyílván nem mindegy, milyen körben mozogsz majd, illetve a konkrét beszélők között is van eltérés. Én sznúkerjátékosok interjúit szoktal ilyen szemmel nézni: Alan McManus vagy Stephen Hendry elég érthetően beszél, de pl. John Higgins kiejtése még anyanyelvi beszélők számára is kihívás.
Nézd, szerintem ne is számíts arra, hogy mindenkit megértesz majd ott :)
https://www.youtube.com/watch?v=NMS2VnDveP8
Van a BBC-nek skót adása, én azt javasolnám, annak oldalán nézz körül. Inkább olyan hírműsorokat, magazinokat, ahol helyi emberek szerepelnek. Nyilván ők is próbálnak érthetően beszélni (na az sem egyszerű :) ), de nyilván hozzád is úgy fognak majd állni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!