Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mit jelent, hogy egy nyelvvizs...

Mit jelent, hogy egy nyelvvizsga "nemzetközileg elismert"? Minden külföldi cég és intézmény elismeri? Köteles elismerni? Ha igen, milyen törvény kötelezi erre? Ha nem, akkor meg csak parasztvakítás ez az egész szöveg?

Figyelt kérdés

2023. jan. 11. 23:23
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

"A magyar kérdéseknél meg van adva a lehetősége, hogy a saját anyanyelveden gondolkozz. Ez pedig értékes másodperceket vesz el!"

Mitől?

Épp az adja a kétnyelvű vizsgák nehézségét, hogy ide-oda kell ugrálni egyik nyelvből a másikba pillanatokon belül (pl. amikor az egyik nyelven hallasz valamit, és közben a másik nyelven olvasol valami mást)! A szinkrontolmácsok is pontosan ezt csinálják, és az a legnehezebb nyelvvel végezhető munka! Nem véletlenül váltják egymást talán 20 percenként egy-egy hosszabb konferencián vagy hasonló eseményen - akik viszont ugyanilyen konferenciákon idegen nyelvű beszédeket tartanak (mármint spontán, most nem az előre megírt beszédekről beszélek), azok sokkal de sokkal tovább bírják, mivel csak egy nyelvet használnak végig.

Akik elsőre az Origónak futnak neki, de nem sikerül nekik, és hamarosan ugyanazzal a lendülettel nekifutnak valami egynyelvűnek is, sokszor arról számolnak be, hogy az egynyelvű jóval könnyebb volt ugyanazzal a nyelvtudással is.

"Te biztosan (illetve általában az emberek)"

Rólam nem tudsz semmit. De bármi is a helyzet velem, az még nem azt jelenti, hogy "általában az emberek" is úgy gondolják a dolgokat, ahogyan én.

(((Egyébként meg ötéves angol nyelv és irodalom plusz tanári szakon végeztem, ha érdekel, minden angol szakos órám angolul volt az egyetemen a számonkéréseket is beleértve, plusz hallgattam fordításelméletet is - de hogy amit mondok, annak mennyi az igazságtartalma, az nem ettől függ.)))

"professzionális környezetben, illetve egyetemen ahol darálják a szöveget és nem várnak, nincs idő arra, hogy magadban átfordítsd"

Ezt mindenki tudja, az is, aki úgy dönt, hogy kétnyelvű vizsgát tesz. Amikor az a feladat az életben, hogy végig angolul figyelj oda, akkor végig angolul figyelsz oda. Amikor meg az a feladat, hogy közvetíts a két nyelv között, akkor meg közvetítesz, teljesen függetlenül attól, hogy milyen nyelvvizsgát tettél.

A nyelvvizsga meg azt méri, hogy mennyire jól tudsz elbánni az olyan helyzetekkel az életben, amelyekben az idegen nyelvet kell használnod - bármire.

"ha csak ilyen vizsgát tudsz jó eredménnyel letenni, az azt jelenti, hogy csak erre vagy képes"

Tele vagy előítéletekkel, tudsz róla?

Nem, az nem azt jelenti. Bármelyiken szerzi is meg valaki az adott fokot, az nem jelenti azt, hogy a másik fajta nyelvvizsgán nem tudná szintén megszerezni. Ezt az akkreditációs rendszer biztosítja: úgy lettek kialakítva a feladattípusok, a rendelkezésre álló idő, stb. az egynyelvű meg a kétnyelvű vizsgákon is, hogy a végeredménye mindegyiknek az legyen, hogy ugyanaz az ember ugyanazzal a tudással bármelyik típusú vizsgának nekifutva ugyanazt az eredményt érje el: csak akkor kaphasson B2-es szintű nyelvtudásról szóló bizonyítványt, ha valóban eléri a nyelvtudása a B2-es szintet.

"Lehet, hogy valójában tudsz az adott nyelven is gondolkozni, de a munkáltató/egyetem/bevándorlásiak ezt nem fogják kideríteni egyesével minden embernél."

De azt sem fogják kideríteni minden embernél egyesével, hogy a mondjuk C1 szintű euroexam-es nyelvvizsgája három évvel ezelőttről mennyire jelenti azt, hogy még mindig beszél C1 szinten (márpedig annyi idő alatt simán visszafejlődhetett B2 szintre) Tehát a híres "nemzetközileg elismert" nyelvvizsgáját kiteheti az ablakba, mert az egyetemet/munkáltatót/stb. pont annyira nem fogja érdekelni a "nemzetközileg elismert" euroexames nyelvvizsgája, mint amennyire az origós sem érdekelné.

"Az Origo, Euro, stb., azt mutatja meg, hogy bár a saját anyanyelveden gondolkozva, de tudod-e használni az adott nyelvet, megérted, tudsz válaszolni."

Az Origónak van kétnyelvű vizsgája, az Euro viszont egynyelvű... ;-)

"Míg egy IELTS Academic, vagy TOEFL azt mutatja meg, hogy egy 100%-ban célnyelvi környezetben helyt tudsz-e állni, akár más-más akcentusokkal is elboldogulsz-e, képes vagy-e angol környezetben létezni (az IELTS-nek sajátossága, hogy mindegyik listening section más-más akcentust tartalmaz, amikor én csináltam, volt egy brit, amerikai, skót, ír, wales-i, ausztrál)."

Mindegyik akkreditált nyelvvizsga ezeket vizsgálja. Nyilván alsóbb szinteken még nincs szükség rá, hogy hatféle akcentus is előforduljon a nyelvvizsgán, az Academic szinten viszont elvárás. Nem nagy csoda.

"Ha megmondod, hogy melyik nyelv, melyik ország, illetve melyik egyetem/cég, ami téged érdekel, akkor könnyebb lenne pontos választ adni."

Engem az érdekel, ami a kérdésben szerepel: "Mit jelent, hogy egy nyelvvizsga "nemzetközileg elismert"? Minden külföldi cég és intézmény elismeri? Köteles elismerni? Ha igen, milyen törvény kötelezi erre?"

De úgy látom, eddig ott tartunk, hogy hiába mondja magáról pl. az euroexam, hogy "nemzetközileg elismert" senkit semmi sem kötelez arra külföldön, hogy elfogadja, vagyis semmivel sem több, mint pl. az Origo vagy a DExam.

2023. jan. 14. 16:31
 12/21 MJozsi44 ***** válasza:
100%

A nyelvvizsga az egy szükséges "rossz" dolog. Mint az érettségi: Ha nincs, nem veszik jó néven, ha van nem érdekel senkit! Bele kell irni az önéletrajzba, jelent valamit:képes voltál megtanulni es használni egy nyelvet, es ezt vissza is tudod szerezni ha akarod.

En voltam 14 evet UK-ban(London) es hiaba tanultam 8 evet otthon, kb a 25%-at ertettem a dolgoknak, aztan ott meg 2 evet intenziven kellett tanulnom, mire elkezdtem erteni az embereket(a külföldiekkel meg pl a feketékkel, indiaiakkal stb. semmi baj nem volt, hanem a helyi angolok szlengjeivel vagy szofisztikalt megnyilatkozasaival igencsak! Egy "Friends" sorozatot siman ertettem, a "Buses" vagy Monty Python-hoz kellett egy év mire raallt a fülem.

Namarmost az angolok 70-80%-a nem tud helyesen irni se levelet, se fogalmazast. Ha nyelvvizsgaznanak meg is buknának ők is. Én például a landlordom(egy segélyen elő pias ven hule) helyett olvastam el a levelet es igenyeltem uj gazhartyat (telefonaltam) mert erre is képtelen volt(a segelyert persze kepes volt, de ki is tanitottak).

Az alsóbb retegek a szofisztikaltabb(normann/francia/latin) szavakat nem ertik meg (pl a get used ot igen, az accustomed-et nem), A Daily Mail az előbbi nyelven ir,a BBC középen van-de egyszerű, a The Times az utobbin es nehéz. Az IELTS az utóbbit(is) méri. Egyébként persze 2 evente ujitani kell jo 220 fontert(mondjuk ez a kb. 80000 forint UK ban megkeresheto 2 nap alatt). En csak az állampolgársaghoz csinaltam B1-et(listening es speaking) de nem a beszélgetés volt nehez, hanem a témaknal ki kellett talalnod mit is akarsz mondani pl.

feladat:tanar vagy es a diákoknak feladatot adsz: belyeget, faleveleket vagy viragokat gyűjtsenek. Valasz ki egyet es ervelj miért ezt preferalod. Szóval az uj szituáció zavaró inkabb.

Az angol azért kell a cégeknel mert az a közös nyelv, de külföldiekkel siman el lehet beszelgetni egy B1 szinten.

En angolul olvastam mar vagy 30-50 könyvet(ami nem sok a 800-hoz kepest amit egy angol szakos elolvas az egyetemen), de pl gyakorlas nélkül nem mentem volna at a nyelvvizsgán.

Szóval olyan mint az érettségi meg a jogosítvány(+házasság, gyerekeid stb.) :

Ha nincs nem veszik jo neven ha van nem erdekel senkit!

De kepes voltal egyszer megcsinalbi es uja meg tudnad ha ilyen munkakorbe kerulnel es nem ulnel mint egy idiota, aki semmit sem ert egy nemzetközi meetingen. Ha autot vezetsz friss jogsival akkor is van mit tanulnod meg, vagy 30 eves vezetesi tapasztalattal si megbuktathatnanak egy forgalmi vizsgan.

2023. márc. 4. 05:49
 13/21 anonim ***** válasza:
80%
Nekem az a fura, hogy ilyen szakmai előélettel ("ötéves angol nyelv és irodalom plusz tanári szakon végeztem, ha érdekel, minden angol szakos órám angolul volt az egyetemen a számonkéréseket is beleértve, plusz hallgattam fordításelméletet is") valaki tökhülye ahhoz, hogy a Dexamhoz vagy a nagykátai topogóshoz hogyan viszonyul a világ.
2023. márc. 4. 07:30
 14/21 A kérdező kommentje:

"a 800-hoz kepest amit egy angol szakos elolvas az egyetemen"

Ez csak ilyen hasraütéses valami? :) (Vagy honnan van az adat?)

2023. márc. 4. 10:27
 15/21 A kérdező kommentje:

"Nekem az a fura, hogy ilyen szakmai előélettel ... valaki tökhülye ahhoz, hogy a Dexamhoz vagy a nagykátai topogóshoz hogyan viszonyul a világ."

Azt gondolom, hogy ugyanúgy, mint pl. az euroexam-hez, pedig a három közül csak az euroexam hirdeti magáról azt, hogy "nemzetközileg elfogadott".

Vagyis szerintem az euroexam részéről (meg még van egy-kettő, pl. TELC, ECL) egyszerűen nagyzási hóbort, hogy azt mondják magukról, hogy "nemzetközileg elfogadott" nyelvvizsgát adnak, miközben egyetlen pl. egyetemre se tudnak rábökni, hogy na tessék, ha erre a külföldi egyetemre akarsz menni, akkor oda rajtunk keresztül vezet az út, nem pl. a Dexamon vagy az Origón keresztül (amelyek - korrekten - nem hirdetik magukról, hogy "nemzetközileg elfogadottak"). Ha ez lenne a helyzet, mindegyik "nemzetközileg elismert" nyelvvizsga honlapján ott lenne a lista azokról a cégekről is intézményekről, amelyek elfogadják az általuk kiadott nyelvvizsga-bizonyítványt, és egy csomószor hallana az ember olyasmit, hogy ahhoz, hogy X országban munkát vállalhass, vagy Y országban a felsőoktatásban tanulhass, euroexam nyelvvizsga szükséges, az Origó kevés lesz.

Még nem kaptam cáfolatot.

2023. márc. 4. 10:49
 16/21 anonim ***** válasza:
Most akkor tehát a saját kérdésedet meg tudod válaszolni elég jól? Akkor miért kérdezted?
2023. márc. 4. 10:52
 17/21 A kérdező kommentje:

Azért, mert annyira át van mosva az emberek agya ezzel, hogy "az euroexam nemzetközileg elfogadott", hogy szinte mindig, amikor felmerül, hogy milyen nyelvvizsgát válasszon valaki középiskolás korában, és pl. az Origót vagy a Dexamot javasolják neki, akkor egyből azt a kérdést teszi fel, hogy "de az nemzetközileg elfogadott?", hogy adok neki esélyt, hogy hátha tévedek...

De eddig az jön le az egészből, hogy nem.

2023. márc. 4. 11:10
 18/21 anonim ***** válasza:

Erre meg lehetne tudni igazából nagyon egyszerűen a választ.

Felmész különböző országok egyetemeinek a honlapjára és megnézed pár szakhoz az Application/Enrollment/Admission requirements résznél a Language fület. Ami ott található tételesen megnevezve a legtöbbnél, az világszinten elfogadott, ami pedig csak egy adott terület országainak egyetemeinél, az "nemzetközileg" elfogadott, ami pedig csak adott országon belüli egyetemeknél, az nem.

2023. márc. 4. 11:16
 19/21 A kérdező kommentje:

Igen, de mindegyik egyetemet nyilván nem nézném át, és akárhányat átnéznék, akkor is lehetne azt mondani, hogy hiába néztem át annyit, attól még vannak továbbiak, amelyek viszont elfogadják, itt van, pl. X meg Y.

Azért kérdeztem itt, hátha ide majd érkeznek olyan válaszok, hogy én X egyetemre euroexam nyelvvizsgával jutottam be, vagy Y cég engem euroexam nyelvvizsgával vett fel, de semmi ilyesmi.

2023. márc. 4. 11:23
 20/21 MJozsi44 ***** válasza:
59%
Egy cég nem kér nyelvvizsgát(csak elvarja, hogy legyen)hanem letesztelnek, hogy erted-e mirol beszelnek. Persze egy egyetem az ker, meg bizonyos allami allasok betoltesehez UK-ban pl van orvosi nyelvvizsga meg gondolom hasonlo ha a rendorseghez mesz. De a lenyeg ha beszeled a nyelvet nem kell felni.Ok azt akarjak, hogy ertsed a helyi szlenget, ha nem angol nyelvu orszagba mesz akkor egyszeru vizsgaztatas van. Meg persze a szakzsargont kell ismerni. Ezt angoltudassal 2 honap alatt meg lehet tanulni, ahhoz vannak angol konyvek pl UK-ban(egy USA beli, kanadai vagy ausztral rendszer mas szakzsargonokkal is dolgozhat). Olyan nyelvvizsgat minek megcsinalni, ami lejar 2 ev mulva? Hacsak nem kap jo allast vele valaki.
2023. márc. 4. 20:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!