Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hány nyelvet lehet tudni,...

Hány nyelvet lehet tudni, vagy megtanulni anyanyelvi szinten?

Figyelt kérdés

Gondolok itt arra hogy úgy álmodsz, úgy gondolkodsz, úgy jut eszedbe káromkodás vagy önkénytelen mondatok.

Akcentusod nem külföldi azon a nyelven. És gond nélkül tudsz nyelvet váltani egyikről másikra ha szükséges.

Kettőt pl. két nemzetiségű szülő, vagy kisebbség esetén hallottam.

De lehet-e három vagy négy ilyen nyelv?

2023. jan. 7. 17:55
 1/9 anonim ***** válasza:
81%

Ismerek egy nőt, aki 6 nyelven beszél tolmácsszinten. Nem vagyok biztos abban, hogy ebből hány az anyanyelvi szintje, de az biztos, hogy mind a hat nyelven messze felsőfok fölött beszél.

Ezt úgy csinálta, hogy azt hiszem egyrészt többnyelvű környezetbe született (azt hiszem osztrák vagy svájci), másrészt apáca, akit a rendje mindenféle országokba vezényelt, és ott megtanulta a helyi nyelvet magasszinten.

2023. jan. 7. 18:05
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Úgy tudom, elméletileg igen, lehet kettőnél több, de ahhoz viszonylag speciális feltételek együttes meglétére van szükség, így nem túl sok ilyen dokumentált eset ismert. Ha egy gyerek olyan közegbe születik, ahol a pl. három nyelvet használnak rendszeresen az élet szinte minden területén, ott előfordulhat, de az a tapasztalat, hogy a gyakorlatban a három nyelv nem lesz egyformán erős.
2023. jan. 7. 18:20
 3/9 anonim ***** válasza:
55%

Ismerek olyan családot, ahol különböző nemzetiségűek a szülők, de Magyarországon élnek, a gyerekeik is itt születtek, itt járnak iskolába stb. Na, ezek a gyerekek pl. 3 nyelven beszélnek anyanyelvi szinten. Ha ezen kívül még az angolt is ennyire megtanulja valaki, az már 4.

Az angolt pedig elég “könnyű” megtanulni magas szinten, tekintve, hogy világnyelv. Magamból kiindulva, én nem is tanultam iskolában angolt, de annyira mindent angolul néztem/olvastam az interneten, hogy konkrétan automatikusan angolul gondolkodom, és majdnem max pontos lett a nyelvvizsgám (amire szintén egy percet sem készültem egyedül se). Pedig én csak nagyobb gyerek koromban kezdtem el internetezni; manapság már simán BABA koruktól kezdve angolul néznek videókat a youtube-on a gyerekek (csomó ilyen van a környezetemben).

Egyébként pedig úgy tudom, hogy ha kb. 8 éves koráig elkezd valaki tanulni egy nyelvet, az még lehet anyanyelvi szintű. Tehát ha mondjuk valaki többször is költözik gyerekkorában országok között, az elképzelhető, hogy magas szinten megtanulja ezeket a nyelveket. (De ez már csak elmélet, nem tapasztalat.)

2023. jan. 7. 18:24
 4/9 A kérdező kommentje:
De ennyi erővel el is felejtheti ha nem használja. Nekem ismerősöm 6 évesen anyanyelvi szinten beszélt egy nyelvet de utána hogy hazajöttek külföldről már nem kellett és gyakorlatilag megszólalni nem tud azon a nyelven.
2023. jan. 7. 18:38
 5/9 anonim ***** válasza:
53%

Még hozzátenném (2. vagyok): a kritikus / szenzitív periódus lezárultát követően (bármikorra is tesszük ennek végét), már nem lehet egy másik nyelvnek ugyanolyan módon a birtokába jutni, mint ahogy az az anyanyelvünk esetében történt.

Lehetséges nagyon magas szinten megtanulni egy idegen nyelvet, az is könnyen lehet, hogy egy beszélgetés alapján nem fogják tudni rólunk megmondani (vagy nem rögtön), hogy külföldiek vagyunk, vagy lekörözünk egy anyanyelvűt szókincsben, nyelvtani teszten, de attól még nem leszünk anyanyelvi beszélői az adott nyelvnek.

Sokan azt állítják magukról, hogy anyanyelvi szinten beszélnek egy bizonyos nyelven, de ez csak akkor igaz, ha tényleg az az anyanyelvük, egyébként csak azt jelenti, hogy az átlagosnál magasabb szinten tudnak (legalábbis szerintük).

Azt erősen kétlem, hogy pl. a diplomaták és hasonló, országok között gyakran költözködő családoknál pár év ott-tartózkodás után a gyereknek tényleg anyanyelve lesz-e az kérdéses nyelv. Ráadásul, ha nem használják intenzíven és rendszeresen, a tudásuk később nem fog megmaradni, vagy csak nyomokban.

Egy biztos, az anyanyelvi kompetenciát nem lehet úgy magunkra szedni, hogy videókat nézünk interneten, még akkor sem, ha babakorunktól ezt csináljuk. :)

2023. jan. 7. 18:48
 6/9 anonim ***** válasza:
50%

A fentiek (nyelven gondolkodás/álmodás, akcentus hiánya) szerintem nem feltételei annak, hogy kvázi-natív szinten beszélj.

[link]

Ha megegyezünk, hogy a C2 szint elfogadható natív szintnek, akkor itt röviden összefoglalja, milyen képességekre van hozzá szükséged.

Ismerősöm három anyanyelvűnek vallja magát a népszámláláson, de a szülei nyelvét sosem tanulta írás-olvasás alapon, így nem azonosak a képességei ilyen szempontból.

Ha születne most gyerekem, akkor valószínűleg neki is három anyanyelve lenne, ám ha nincs valami extra motivációja idősebb korában hozzá, akkor a magyar-angol mellett a harmadik nyelven valószínűleg sosem menne át egy korrekt C2 vagy egy anyaországbelieknek összeállított vizsgán. Mindig kell külső ösztönző a fejlődéshez.

Érdekes kérdés, hogy milyen korban lehet nyelvet tanulni. Véletlen pont nemrég hallottam egy előadást arról, hogy bizonyos kutatócsoportok szerint létezik kritikus időszak, más kutatócsoportok szerint nem.

[link]

Annyi biztos, hogy kellő energiával szinte bármikor lehet nyelvet tanulni. Talán mindenki ismer '56-osokat, akik hol perfektül megtanulták a helyi nyelvet, hol éppen csak annyira, hogy megéljenek odakint.

2023. jan. 7. 19:33
 7/9 A kérdező kommentje:

6. Anyanyelvi szint szerintem ennél magasabb.

És nem feltétele hanem velejárója ennek.

Én sem kötném korhoz hogy meddig tanulható.

Van hogy valakinek még egy nyelvet sem sikerül megtanulni.

Erre nincs is kifejezés vagy tudok róla. Analfabéta írásbeliség hiányát jelenti.

C2-nek mondjuk azt várnám, hogy a finom nyelvi humorokat irónia szarkazmus nyelvi viccek szójátékok megérti és tudja használni. De ez sem egyértelmű mert van anyanyelvi beszélő aki nem érti ezeket.

Mondjuk irodalmi szinten tud írni, úgy hogy nyelvi lektornak nem az idegennyelvűség miatt kell javításokat végeznie a szövegen belül.

2023. jan. 7. 19:53
 8/9 anonim ***** válasza:
Én szerintem az agyunk sok mindenre képes csak megfelelő módszerek kellenek és több akarat. Igaz minél nehezebb valami annál elérhetetlenebb, de ezért kell jobb módszereket találni és akarni azt, hogy a korlátok kevésbé gátoljanak. Szerintem lehetséges, de nem lehet könnyű.
2023. jan. 8. 11:13
 9/9 Thunderfairy ***** válasza:
100%
Én valahogy 2 esetleg 3 nyelvben realizálnám a lehetséges anyanyelvi szintet.
2023. jan. 22. 12:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!