Sikertelen szóbeli nyelvvizsga: Hivatkozhatok tanulási nehézségre, hogy meg legyen a B2 komplex?
Nem tudom, hányadik kérdésem a témában... 90% feletti német beszédkészség vizsgarész után gyenge, 24% hallásértést írtam, így sikertelen a szóbeli vizsgám. Hivatkozhatok a BTMN-re (beill. tanulási, magatartási nehézségre)? Szövegértés és lényegkiemelés a fejlesztendő területem, de nem kaptam semmilyen kedvezményt a hallás utáni szövegértésre, miközben egy telefonos megbeszéléskor azt állították, hogy fogok kapni (négyszeri szöveghallgatást), de ezt írásban nem erősítették meg.
Írtam egy levelet a vizsgaközpontnak, de eddig semmi visszajelzést nem kaptam. Arra hivatkoztam, hogy az érettségi vizsgán is felmentést kapok a német hallásértés részértől (ami nagy eséllyel így lesz).
A szóbeli eredményem összességben 70% lenne, ettől függetlenül nyilván megbuktam... Őszintén bevallva, nincs annyira sok pénzem egy újabb nyelvvizsgát fizetni, a szüleimnek alacsony a bevételük, én még nappali tagozatos középiskolás vagyok. Ráadásul nagyon szomorú vagyok, hogy a rengeteg tanulás ellenére megbuktattak úgy, hogy mindkét szülői részről sváb vagyok... Nagyon nehezen értem el ezt a szintet, otthon egyáltalán nem használjuk a nyelvet (csak a magyart), anyukám nem tud németül, apám meg csak a "paraszt nyelvet" beszéli.
Hivatalos, szakértői véleményem van arról, hogy a szövegértési feladatokra többletidőre vagyok jogosult, a gyenge koncentráció képességem miatt. Ezenkívül fejlesztő órákon veszek részt.
És igen: ami jár nekem, az igenis megjár. Nem azért járok azokra a foglalkozásokra, hogy utána semmilyen kedvezményt ne kapjak a felkészülést illetően.
Itt van neked origo vizsgaszabályzat, gondolom, azon voltál.
"17.2. A fogyatékkal élők az esélyegyenlőségi kérelmüket alátámasztó igazolást mellékelve jelentkezéskor előre közölhetik, hogy milyen segítséget kérnek a nyelvvizsga letétele során. A kedvezmény igénybevételének feltétele a megfelelő szakértői vélemény csatolása és a szükséges segítségek konkrét
megjelölése a jelentkezéssel egyidejűleg.
17.3. Az esélyegyenlőségi kérelem alátámasztására benyújtott szakértői vélemény a Vizsgaközpont számára csak a vizsgázónál fennálló fogyaték tényét igazolja, a biztosítandó kedvezményekre vonatkozóan a Vizsgaközpontot nem köti az abban szereplő javaslat. A Vizsgaközpont a hatályos jogszabályok keretei között elfogadható szakértői igazolásokról a honlapján tájékoztatót tesz közzé.
17.4. A vizsgázó számára a Vizsgaközpont csak igazolt fogyatékosság alapján biztosíthat kedvezményt. A hatályos jogszabályok alapján fogyatékosságnak nem minősülő állapotra (különösen, de nem kizárólag a
beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségre) akkreditált nyelvvizsgán esélyegyenlőségi kedvezmény nem érvényesíthető.
17.5. A Vizsgaközpontot az esélyegyenlőségi kedvezményen keresztül
a) felmentést a nyelvvizsga, vagy annak egyes részei alól nem adhat,
b) nem mérhet olyan készséget, amely a sérültségből adódóan a vizsgázónál teljes mértékeben hiányzik,
c) olyan sérültséget nem vehet figyelembe esélyegyenlőségi jogcímként, amely a vizsgázó tudásmérése során számára esélyegyenlőségi szempontú hátrányt nem eredményez.
17.6. Az esélyegyenlőségi kérelem benyújtása ingyenes, benyújtásának módjára vonatkozóan a Vizsgaközpont a honlapján elérhető aktuális tájékoztatót tesz közzé. A jelentkezés befejezését követően
pótlólag benyújtott vagy hiányos kérelmeket a Vizsgaközpont nem tudja figyelembe venni."
Írásban kérvényezted? Benyújtottad a szakvéleményt?
Mindenesetre itt az áll, hogy BTMN-re nem vonatkozik, és vizsgarész alól nem menthetnek fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!