Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » "...because I studied in...

"...because I studied in Italy". Ez a mondat milyen időben van?

Figyelt kérdés
Valahogy úgy gondolom, hogy ez múlt idő, de akkor miért nem a "was" szót látom a mondatban?
2022. dec. 8. 13:02
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

past simple, egyszerű múlt, minek kéne oda a was? az csak folyamatos múltnál van.

bár ezt a mondat inkább így lenne helyes: I have studied in Italy. maghs a tény a hangsúlyos, h. olaszországban tanult az illető.

vagy ha a te változatod, hiányzik onnan egy időhatározó.

2022. dec. 8. 13:11
 2/13 anonim ***** válasza:
múlt időben van. a múlt időt ebben az esetben az ige (study) végén látható d vegződés mutatja.
2022. dec. 8. 13:12
 3/13 A kérdező kommentje:
És mi a különbség az egyszerű múlt és a folyamatos múlt között?
2022. dec. 8. 13:15
 4/13 A kérdező kommentje:

És honnan tudjam, hogy melyik az a múlt idő, aminek a végére "d" végződést kell tenni?

2022. dec. 8. 13:16
 5/13 A kérdező kommentje:

És miért pont "studied"? Miért nem "studid".

Most "ed" vagy "d" végződés? Nem ugyanaz...

2022. dec. 8. 13:17
 6/13 A kérdező kommentje:
Még egy igeidőt sem ismerek, ezért kérdem.
2022. dec. 8. 13:23
 7/13 anonim ***** válasza:

Akkor az elején kellene kezdeni.

Nagy általánosságban -ed végződésűek a múlt idejű igék (szerintem azt csak elírta a 2-es), például played, jumped, learned, stb.

Vannak igék, amiknél van még egy dolog, ezek az olyan y-ra végződő igék, amiknél az y-ra nem j hangot mondasz, azoknál i-re változnak, mint a study-studied vagy a try-tried esetén, míg a play-nél j hangod mondasz, az marad played.

Vannak olyan igék, ahol az utolsó betűt megduplázzuk, ilyen a stop-stopped ige.

És vannak az úgynevezett rendhagyó igék, amiknek 2 múlt idejű alakjuk van, az egyiket csak sima múltban használjuk, a másikat meg minden olyan esetben, ahol indokolt (például Past Perfectben vagy a passzív szerkezetben). Ezeknek az igéknek meg kell tanulni mind a három alakját. Például cut-cut-cut, run-ran-run, steal-stole-stolen, ezekben ritkán van logika, de viszonylag könnyedén meg lehet őket tanulni.

Illetve van egy kevés ige, amiknél van szabályos és rendhagyó alak is, ilyen például a learn, mert olyan is van, hogy learned, meg learn-learnt-learnt, itt bármelyik használható.

Szóval nem annyira egyszerű ez, ezért is van szükség tanárra.

A két igeidő között az a különbség, hogy a Past Simple csak annyit mond, hogy valami történt a múltban, de a jelenre akkora kihatása nincs, míg a Past Continous-nél (ahogy Present Countinousban is) azt hangsúlyozod, hogy a múltban folyamatos jelleggel csináltál valamit, például az I was driving azt jelenti, hogy a múltban huzamosabb ideig vezettem (gépjárművet) (szándékosan nem írtam időhatározót, mert ezeket én sem tudom annyira pontosan, hogy mikor melyiket helyes használni, majd akinek kedve van, kiegészíti), míg az I drove azt jelenti, hogy vezettem úgy általában valamikor a múltban.

2022. dec. 8. 13:48
 8/13 anonim ***** válasza:
Illetve egy esetet kihagytam, amikor valóban csak sima d kerül a végére; az olyankor van, amikor az ige e-re végződik. Például a type esetén nem typeed lesz, hanem csak typed.
2022. dec. 8. 13:53
 9/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget!!!

Még annyit, hogy nekem az első igeidő, ami a tankönyvemben jön a "present simple".

Jó, ha ezzel kezdem?

2022. dec. 8. 13:59
 10/13 A kérdező kommentje:

Egyébként meg az jutott eszembe, hogy túl sok a szabály.

Most akkor egy angol anyanyelvűvel való beszélgetésben is ezeken fogok gondolkodni? Mert ha nem gondolkodok rajta, akkor honnan tudjam, hogy helyesen beszélek-e?

Még mindig nem értem a nyelvtanulás logikáját.

Most tényleg akkor fogok angolul beszélni, ha belapátolom ezt a sok szabályt?

2022. dec. 8. 14:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!