Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ha németül egy szót kimondok,...

Ha németül egy szót kimondok, leírok, akkor kell a névelőt is használnom? Alább írok még.

Figyelt kérdés

Most írtam le a füzetembe a német ábécé betűit. Na most az egyik betűtől húztam egy nyilat és odaírtam: der Buchstabe. Jelentése: betű.

A problémám az, hogy most helyes-e ezt úgy fordítanom, hogy betű, így simán. Mert a der névelővel a jelentése:

a betű.

Elég lett volna csak annyit írnom, hogy: Buchstabe, a der névelő nélkül?

2022. szept. 6. 18:53
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
0%
nem értem, konkrétan mi a feladat...
2022. szept. 6. 19:05
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Kell a névelő.
2022. szept. 6. 19:13
 3/17 Pelenkásfiú ***** válasza:
94%

A német főnevek elé azért szokták odaírni a névelőt, mert mindegyikhez meg kell tanulni, nem lehet kikövetkeztetni pl. a szó végződéséből.

Pl. a "der Stuhl" azt jelenti, hogy "a szék", de ettől függetlenül a szótáradba nem kell a magyar szavak elé is névelőt tenned.

2022. szept. 6. 19:13
 4/17 Pelenkásfiú ***** válasza:
37%

Kiegészítve a #3-ast.

A németek is használják a főneveket névelő nélkül.

Például itt:

[link]

Ha jól értem, te is valami ilyesmit készítesz most.

Viszont a nyelvtanulóknak mindenképp hasznos ha ott van a névelő előtte.

2022. szept. 6. 19:17
 5/17 anonim ***** válasza:
51%

jaaa, hogy minden betűhöz kell írni egy szót, ami azzal kezdődik????

Kérdező, ezt készíted éppen?

2022. szept. 6. 19:24
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Biztos, ami biztos, írd oda a névelőt a feladatban az összes főnévhez.

Egyébként pedig a névelő a determináns egyik fajtája. Nincs mindig névelő a főnév előtt, ilyenkor lehet például a melléknév is determináns, de bizonyos névmások is.

[link]

2022. szept. 6. 20:37
 7/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Akik esetleg nem értették a lényegét a kérdésemnek, elmondom kicsit máshogyan.

der Stuhl = a szék

der Buchstabe = a betű

Na de ha én csak annyit akarok mondani, hogy szék, betű, akkor is mondanom kell, hogy der? Vagy elég csak annyit mondjak, hogy Stuhl, Buchstabe.

Ez a kérdésem lényege.

2022. szept. 6. 22:13
 8/17 Pelenkásfiú ***** válasza:
100%

Attól függ, hogy miért mondod.

Ha mondjuk megkérdezik, hogy mi van a képen, akkor valószínűleg azt mondanád, hogy "ein Stuhl".

Ha csak oda akarod írni egy kép alá, mintegy magyarázatként, hogy mi az, akkor simán lehet névelő nélkül.

Vagy ha az a kérdés, hogy mi volt a jeled az oviban, akkor szerintem a német is névelő nélkül mondja.

2022. szept. 6. 22:21
 9/17 A kérdező kommentje:
Na erre voltam kíváncsi. Köszönöm szépen.
2022. szept. 7. 07:22
 10/17 anonim ***** válasza:

igy van, ahogy 8as írja. csomó helyen nem hasznalják a névelöt, pl reklámokban is gyakran látni, de van, hogy szóban sem teszik ki. persze attól még meg kell tanulni.

3as: vannak szabályok amiből ki lehet következtetni. pl: -ung végű mindig die. van egy lista, mikor mi a névelő xy esetekben.

2022. szept. 9. 06:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!