Meg lehet otthon tanulni németül?
Sziasztok!
Régóta szenvedek a német nyelvvel, kb A2 szinten tarthatok, de jó lenne jövőre (legkésőbb áprilisban) csinálni egy B2 nyelvvizsgát.
Sajnos ilyen körülmények között nincs pénzem/pénzünk nyelvtanárra. Matematikából már így is járok, hogy jövő évben tudjak egy nagyon erős emelt érettségit csinálni. Dolgozom egyébként, talán heti 1 alkalmat meg tudnék fizetni, viszont én leginkább arra gyűjtök, hogy jövő nyáron fel tudjak költözni albérletbe Budapestre.
Plusz pont, hogy van egy ismerősöm, aki magyarul tanul, az anyanyelve német, és szívesen beszélget velem németül. Fogunk is hívásozni, és segítünk egymásnak, ami nagyon nagyon szuper, de nyilván neki is megvan a saját kis élete és dolgai, nekem is, így nem tudunk olyan sokat beszélgetni.
A lényeg az, hogy fel tudok így készülni vizsgára? Német filmek, sorozatok magyar felirattal, alkalmazások, szavak tanulása, heti egyszeri tanárhoz járás…
Esetleg valaki volt/van hasonló cipőben?
Mi a véleményetek?
Tanácsokat is szívesen fogadok!
Szia! Itt az én két centem a témában.
- A Maklári féle könyv jó, de nem igazán egyedül való tanulásra lett tervezve, nincsen hozzá rendes megoldókulcs, és azt csak így egyedül végig venni, szerintem nem sokat jelent. Inkább csak kiegészítésként ajánlanám.
- Ami az egyedül tanuláshoz kell, az egy jó, magyarok által magyaroknak írt könyv, amiben van magyarul nyelvtan és jól felvan építve, lépésről lépésre vezet el a felsőbb szintekig.
Én ezt a kettőt használom: Start! és Kon-takt.Ezeket ingyen is megtalálod a neten a Tankönytáron hanganyaggal. A tartalomjegyzék szerint kell haladni, először átveszed a nyelvtant, utána megcsinálod a tankönyves feladatokat, megtanulod a szavakat és végül megoldod a munkafüzetet.
Ha valami nem elég világos vagy nem megy, rákeresel Google-ban, vagy tolsz egy videót a YouTube-ról.
Én így csinálom, de én még csak az elején járok. Ha B2-ig átvettem, akkor majd elkezdek ilyen témás meg szókincsfejlesztő dolgokat nézni, esetleg chatelni német anyanyelvűekkel.
Jövő Áprilisra szeretnék B2-ig eljutni. Most az A1/A2 kurzust csinálom.
-Ami a nyelvvizsgát illeti, ha külföldön kezdenél magaddal valamit később (és ezt sosem tudhatod mit hoz az élet) szerintem jobb befektetés egy külföldre akkreditált nyelvvizsga megszerzése, pl. amit a Göethe Institut is csinál. Nyílván ezek nehezebb vizsgák és többe kerülnek, mint az itthoni Origo vagy Telc, de hidd el annyival többet is érnek. Ha már valahol kell a papír akkor egy ilyen jobbam mutat... Ezeket lehet kérelmezni, hogy itthoni felvételihez ismerjék el. Érdemes lehet befektetni rájuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!