Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Egy kisbabát születésétől...

Egy kisbabát születésétől fogva lehet 2 nyelven tanítani?

Figyelt kérdés
Van egy 5 hónapos kislányom, vele és a párommal jelenleg Magyarországon élünk, viszont a közeljövőben tervezünk kimenni külföldre,pontosabban Hollandiába. Az elhelyezkedéssel nem lesz bajunk, viszont az fejtörést okoz hogy a babával mi lesz. Itthon az anyanyelvét hallja állandóan, hollandul senki nem beszélt eddig hozzá. Na most ha én és a párom ezentúl hollandul (is) beszélünk hozzá/mellette, akkor azt is elsajátítja idővel, vagy csak szimplán összezavarodik. Gondolkoztam azon is hogy csak hollandul tanítjuk, de az a baj nagy valószínűséggel még ovis korára itt leszünk, így magyarul is tudnia kell, plusz a nagyszülőket sem fogja megérteni ha kimarad a magyar. Szóval a kérdésem, röviden összefoglalva annyi lenne hogy egy kisbabát két nyelven meg lehet tanítani? Akinek van tapasztalata, vagy bármi információja ezzel kapcsolatban az kérem írjon és előre is köszönöm a válaszokat ❤️

2022. ápr. 5. 17:41
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
41%
Ti ne beszéljetek hozzá hollandul, mert nem olyan a kiejtésetek, mint egy anyanyelvűnek. Akkor már játszatok le neki egyszerű holland meséket.
2022. ápr. 5. 18:23
 12/22 anonim válasza:
38%

Kétnyelvű nevelésnél általában az egyik szülő csak az egyik, a másik meg csak a másik nyelven szól a gyerekhez következetesen. Ha így csináljátok, akkor egyikőtök folyamat hollandul beszél a saját gyereketekhez. Gondolj bele mélyebben, képes lennél 0-24 egy tanult nyelven beszélni otthon, a családodban, a gyerekeddel? Visszafogva mindazt, ami magyarul jönne a nyelvedre? Legyen az öröm, dicséret vagy szidás? Lehet, hogy hollandul tudni fog, de a szülő-gyerek kapcsolat megszenvedheti ezt.

Ha viszont mindketten mindkét nyelven beszéltek hozzá, véleményem szerint az se jó. Az első verzióban két külön személyhez köti a kétfajta szókincset, ezért nem zavarodik össze. Ez a támpont elvész, ha össze-vissza hall ilyet is olyat is.

2022. ápr. 5. 18:24
 13/22 anonim ***** válasza:
81%
Németországban élünk. A lányunk itt született. Mi itthon magyarul beszélünk, de mindenhol máshol a németet hallja. 4 éves, mindkét nyelvet folyékonyan beszéli.
2022. ápr. 5. 18:29
 14/22 anonim ***** válasza:
76%
8 éves volt a gyerekem, amikor kikoltoztunk Hollandiába. Nulla holland nyelvtudassal. Egy évig járt speciális, külön külföldről érkezett gyerekeknek való nyelviskolaba, ahol egy év alatt olyan szinten megtanulta q nyelvet, hogy a következő évet a sima általánosban kezdhette. Teljesen felesleges otthon erőlködni. Már 5 hónaposan is mehet a gastouderhez, 2 évesen ott a peuterspeelzaal, 4 évesen még kezdi az iskolát. Nem lesz lemaradva semmiről.
2022. ápr. 5. 18:30
 15/22 anonim ***** válasza:
40%
Mindkettőből fog valamenynit tanulni, de kétesélyes hogy miként alakul majd, mármint hogy ez a kettő egyszerre mennyire elsz neki nehezebb.
2022. ápr. 5. 18:39
 16/22 anonim ***** válasza:
28%
Igen, lehet. Koragyermekkori nyelvelsajátításnak hívják. Ekkor a gyerek nem "tanulja" a nyelvet, hanem elsajátítja, magyarul: tanulás nélkül tökéletesen fogja beszélni a nyelvet. Sokkal könnyebben fogja elsajátítani, mint egy felnőtt, sokkal gyorsabban. Fontos, hogy még véletlenül se tanítsunk neki hibás kifejezéseket, mert azokat a jövőben nehezebb lesz korrigálni.
2022. ápr. 5. 18:43
 17/22 anonim ***** válasza:
84%
Az én kislányom angol óvodába jár. Nulla nyelvtudással kezdte, év végére már gondolkodás nélkül beszélt angolul folyamatosan, önkifejezően. Magyarul is teljesen jól tud
2022. ápr. 5. 18:46
 18/22 anonim ***** válasza:
83%
Beszéljetek hozzá továbbra is magyarul. Hollandul majd megtanul másoktól.
2022. ápr. 5. 20:41
 19/22 anonim ***** válasza:
41%

16os vagyok

Azzal hogy lepontoztok azt szeretnétek jelezni, hogy jobban tudjátok, hogyan beszél angolul és magyarul a gyerekem mentális problémák nélkül? Mert azt rámhagyhatjátok.

Vagy azt, hogy rosszul tudom azt, amiből Dr-i címet szereztem, és 4 féléven át tanultam?? Azt hogy az ELTÉnek nincs igaza???

2022. ápr. 5. 21:56
 20/22 anonim ***** válasza:
39%

"Sokkal könnyebben fogja elsajátítani, mint egy felnőtt, sokkal gyorsabban"

Egy 3 éves gyerek aktív szókincse 3 ezer szó. Egy felnőtt ember 3 év intenzív nyelvtanulás esetén (h anem kéne mással foglalkoznia), sokkal többet meg tud tanulni, és a nyelvtana is jobb lesz, mint egy 3 éves gyereknek.

Az viszont igaz, hogy az anyanyelvi kiejtésben hátrányban lesz.

2022. ápr. 5. 21:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!