Mi a különbség az "obvious" és az "obviously" között?
Nagyon hasonló egymáshoz a két szó, és nem tudom, hogy egy B2-es nyelvvizsgán mennyire számít hibának, ha a két szót felcserélem egy mondatban.
Ha jól tudom, hogy az "obvious", jelentése: nyilvánvaló. Az "obviously" pedig nyilvánvalóan.
De egy példát mondok:
Nyilvánvaló, hogy a Harry Potter és a Titkok kamrájába egy jó könyv.
Én így fordíthatanám:
Obvious, that Harry Potter and the shambers of secret is a good book.
Ez így jó?
Az obvious melléknév, az obviously pedig határozószó.
Röviden: az obvious egy főnévre utal, az obviously pedig az egész mondatra. Tehát a példád hibás, oda obviously kell.
A különbség annyi, hogy az obviously szó a mondat végére kerül;
Harry Potter and the chambers of secret is a good book obviously.
Esetleg így kezdhetsz még mondatot:
It's obvious (that) ...
A "that" sok mindent jelenthet.
Az egyik jelentése valóban a "hogy" kötőszó összetett mondatokban.
Valamint mutatószó: "az"
Give me that...
Visszautalhat egy korábbi mondatra:
My car broke down. That's why I'm so late.
Kérdező! Te nem pusztán két szót cserélsz fel, hanem lövésed nincs arról, hogyan használják az angolban a mellékneveket ill. a határozószókat. Ezen a szinten te csak álmodozhatsz B2-es nyelvvizsgáról, de attól még fényévekre vagy.
Attól, hogy a magyarban egy melléknév lehet névszói állítmány (mint itt a "nyivánvaló"), és így önmagában is lehet egy teljes tagmondat, attól még az angolban nem lehet tagmondat alany és állítmány nélkül. Ezért az obvious így önmagában nem állhat, helyette így kéne: it is obvious.
Persze ez teljesen független az obvious-tól, állhatna helyette pl. possible vagy unlikely is.
Tudom, hogy nem vagyok jelenleg alkalmas B2-es nyelvvizsgára, de pontosan azért tanulok, hogy megtanuljak angolul, és átmenjek a vizsgán.
Ezért tettem fel a kérdést, hogy tanuljak másoktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!