Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mélypontokon mi segít át a...

Mélypontokon mi segít át a nyelvtanulásban?

Figyelt kérdés

sok mélypontom van, bizonyára nem jó, hogy egyedül tanulom a nyelveket, de egy kisebb vagyon a nyelvsuli.

hamarabb elfáradok, ha nyelvet tanulok, mint ha magyarul tanulok bármit, és nehéz kitartanom.

azt utálom a nyelvtanulásba, h. ennyire hosszadalmas folyamat.

mint a maratoni futás, mint egy baromi megterhelő és végeérhetetlen maraton, de ahogy a sportolók közül sem alkalmas mindenki hosszútávfutásra, úgy én is rövidtávon vagyok produktívabb, és pont ezért nem mennek a nyelvek.

egyszerűen nincs meg bennem az a kitartás és motiváció, amiivel ez a monoton és idegőrlő tanulási folyamat jár.

engem egyetlen nyelv sem érdekel annyira, h. ennyi időt, energiát szánjak rá, éveket...

de mint tudjuk, muszáj nyelvvizsgázni...

2022. febr. 15. 15:36
 1/10 anonim ***** válasza:
75%
Hát nyelvet nem tanulni kell, hanem olvasni, filmet nézni és minden lehetőséget megragadni, amikor beszélni lehet rajta. Ha senki nincs, akkor magaddal. Vizsgára készülni meg muszáj tanárral (nem nyelviskola!), annyira azért az nem drága, mert kell valaki, aki kijavítja a fogalmazásaidat, különben honnan tudnád, hogy jó-e, meg aki beszélget veled. Egyedül persze, hogy unalmas, és ami unalmas, az nem motiváló.
2022. febr. 15. 16:05
 2/10 A kérdező kommentje:

nem értek egyet.

olvasni, filmet nézni egy középfoknál alacsonyabb tudással nem előrevivő, hanem demotiváló.

mert még az ember messze nem tart ott, h. értse, főleg nem, h. élvezze.

és de, tanulni kell,hiába próbálják elhitetni, h. szórakozás, kemény meló a nyelvtanulás...

2022. febr. 15. 16:08
 3/10 anonim ***** válasza:
Aki középfoknál feljebb jutott, az pont ezzel a módszerrel jutott. Nem a dögunalom életidegen tankönyvvel, és pláne nem egyedül, lévén hogy a nyelv lényege a kommunikáció. Olvasni lehet könnyített olvasmányokat is a megfelelő szinten, filmeket pedig az ismerőssel kell kezdeni először angol felirattal, majd felirat nélkül. A nagyját meg fogod úgy érteni, némi szótározással. A neten rengeteg nyelvoktató oldal is van, pl 5 perc angol, youtube videók, gyerekeknek valót is lehet, azok könnyebbek, és így szórakoztatóbb. Amit unsz és kínlódsz vele, kényszeredetten húzod, mint a rétestésztát, azzal nem leszel eredményes.
2022. febr. 15. 16:14
 4/10 anonim ***** válasza:

Egyrészről lehet gond van a választott nyelveddel. Én például évekig szenvedtem a némettel, mert hát azt mindenképpen kell tanulni, egyszerűen nem állt rá az agyam. Mikor végre azt tanulhattam, amire mindig is vágytam, akkor hirtelen kitárult a világ, lettek sikerélményeim és úgy éreztem, hogy sosem elég az, amit tudok, mind többre vágytam. Azóta ráadásul a németet sem látom olyan nehéznek.

Másrészről a módszer nagyon nem mindegy. Kemény meló nyílván, de nem mindegy, hogy olyan szöveget próbálsz értelmezni, ami amúgy érdekel is és magyarul is elolvasnád, vagy semmiképpen sem néznél ilyen témájú cikkeket. Nálam baromi sokat segítettek a YouTube csatornák, ahol anyanyelvűek beszélnek és adnak tippeket, de ugyanígy nagyon jó tud lenni, ha direkt olyan témában nézel videókat adott nyelven, ami érdekel. Például én szeretem a főzős sütős videókat, azokat nézek gyakran olasz nyelven.

Harmadrészről nagy segítség, ha vannak céljaid. Igen, hosszútávon a nyelvvizsga, de hol vagy te még attól? Mondjuk egy év? 2? Pont ezért kellenek kisebb célok is, amelyek kicsit jobban segítenek abban, hogy hétről hétre haladj. Pl hiába kell B2-es nyelvvizsga, el lehet menni alapfokra is előtte, legalább látod , hogy hol tartasz, van tétje annak, hogy tanulsz (vagy tőlem mehetsz érettségire is, a lényegen nem változtat). Az önálló tanulás egyik buktatója pont az, hogy nincs ki számonkérjen, vagy van akkora motivációd (ami szemmel láthatóan nincs), vagy meg fogsz rekedni egy szinten. Ha semmiképpen nem jön szóba tanár vagy nyelviskola, akkor legalább egy tanulótársat keress, akivel számon tudjátok kérni egymást. És a kis, rövidtávú célok.

2022. febr. 15. 16:18
 5/10 A kérdező kommentje:

a német jól megy, amivel szenvedek az angol.

nem látom értelmét videózásoknak, nekem először a nyelvtant kell átlátnom és szókincsre szert tennem, jelenleg idő- és energiarablás lenne filmeket nézni, úgysem érteném, és csak tovább frusztrálna.

2022. febr. 15. 16:27
 6/10 anonim ***** válasza:
Nem igaz, hogy először kell átlátnod! A német szerencsésen elkú*ta a nyelvtanulásodat. A német lehet, hogy olyan nyelv, mert egy katonás magoláshalmaz, de az angol nem. "Nincs értelme a videózásnak, mert először szókincsre kell szert tennem" - ez úgy hülyeség, ahogy van! Hát hogy akarsz szókincsre szert tenni, ha nincs egy nyelvi input előtted, ami szavakat tartalmaz, nyelvtannal egybeszőve. Egyszerű, képekkel is kísért videókat kell nézni, lehet az sok ismétlést tartalmazó mese is, és mondom: jól ismert mozifilm, amikor már magyarul kívülről tudod, hogy mit mondanak, és meghallhatod-elolvashatod ugyanazt angolul. Zeneszövegeket is nézegethetsz, azokban is vannak szavak. Alapból nincs önbizalmad és úgy állsz hozzá, hogy neked úgyse sikerül. Pedig csak célravezető módszert kell alkalmazni. A tankönyvolvasás a szobád magányában nem az.
2022. febr. 15. 16:39
 7/10 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy rossz irányból közelíted meg a kérdéskört.

"nem látom értelmét videózásoknak, nekem először a nyelvtant kell átlátnom és szókincsre szert tennem"

Mégis hogyan akarsz szókincsre szert tenni, ha nem filmekkel, videókkal, könyvekkel, cikkekkel? Nem véletlenül elavult módszer ez a vakon magoltatás szótárfüzetből, hiszen az anyanyelvedet sem úgy tanultad meg, hanem hallottál mondatokat és szépen lassan összeraktad, hogy mi mit jelenthet. Teszem hozzá, ez a nyelvtanra is igaz. Nem szabályokat kell tanulni, mert mikor helyzet van (nyelvhasználat), arra nincs időd, hogy végig gondold, ebben a szituációban mi érvényes és ez alapján hogy néz ki a mondat, hanem eleve konkrét példamondatokkal kellene azt megértened. Nyilván valós példákkal, nem az átlag tankönyvből vett, valóélethez semmi köze szövegekkel.

Abban is igaza van a 6-osnak, hogy olyannal kell kezdeni, amit már ismersz. Én ugyan jól tudok angolul, de gondolod, hogy nekem nem okoz gondot egy teljesen ismeretlen filmnek a megértése? Dehogynem! Különösen, ha olyan témát dolgoz fel, ami a hétköznapi életemben ritkán kerül elő. Ezek alapján kellene olyan videókat, filmeket, cikkeket és könyveket választanod, amelyek már ismerősek lehetnek, amelyek egy átlag hétköznapodat is meghatározzák, amiről reális, hogy valaha beszélni is fogsz.

Például és legalább 30x olvastam Szabó Magda Abigéljét, szinte kívülről tudom, így ugyan nehéz olvasmány volt, de megvettem magamnak olaszul és sikerült úgy elolvasnom, hogy alig kellett szótárt használnom, pedig tele volt idegen szavakkal sőt, még sosem látott nyelvtani kapcsolatokkal is.

2022. febr. 15. 16:49
 8/10 A kérdező kommentje:

a német egy logikus nyelv, csak sokan leragadnak a der, die, das témakörnél, és ezen rugóznak, nem katonás, hanem logikus, jól felépített, átlátható, és a kiejtése is könnyebb, mint az angolé.

az angolnál sem magolom a szavakat, hanem kontextusba tanulom, azokon keresztül gyakorlom be a nyelvtant.

2022. febr. 15. 16:52
 9/10 anonim ***** válasza:
Konkrétan hogy tanulod kontextusban a szavakat meg a nyelvtant? Én mondjuk eleve abban se hiszek, hogy szavakat tanulni kell. Nem, a szavakat rengetegszer kell hallani, olvasni és kimondani (néha leírni), és akkor belemásznak a fejedbe. Az angol is logikus nyelv, valószínűleg minden nyelv logikus, mert egy működő rendszer, és a németben is van annyi kivétel, mint az angolban. Nem kell misztifikálni a nyelvtant, az angol nyelvtan egyszerű, néhány oldalban leírható. Miből tanulsz, milyen szinten?
2022. febr. 15. 16:59
 10/10 anonim ***** válasza:

Na, nem olvastam végig mindent. Itt van ez a könyv, nekem rengeteget segített:

[link]

Én rengeteget tanultam belőle. Illetve néz filmeket. Olyanokat, amik érdekelnek.

2022. febr. 15. 18:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!